G4Media.ro

Cum au decurs negocierile pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas

sursa foto: Pixabay/ Konevi

Cum au decurs negocierile pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas

În cursul nopții, guvernul lui Benyamin Netanyahu a aprobat un acord: 50 de ostatici, capturați în timpul raidului ucigaș din 7 octombrie, vor fi schimbați cu prizonieri palestinieni condamnați, precum și o pauză în lupte. Primele schimburi ar putea avea loc încă de joi. A fost nevoie de cinci săptămâni de negocieri „teribil de dificile” pentru a se ajunge la acest punct, după cum a declarat marți seară presei un înalt oficial american care a preferat anonimatul, scrie Le Figaro.

În primul rând, imediat după atacul terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, Qatar s-a oferit să medieze o eventuală eliberare a 240 de prizonieri capturați de gruparea teroristă palestiniană. O „celulă” a fost apoi creată pentru a „lucra foarte atent, foarte discret”.

Administrația Biden a fost reprezentată de doi oficiali de rang înalt de la Casa Albă, Brett McGurk și Josh Geltzer. Ceea ce a urmat au fost săptămâni de „contacte zilnice, uneori din oră în oră” între americani, israelieni, qatarezi și egipteni. Egiptul, care deține singura poartă de intrare din Fâșia Gaza care nu se află în mâinile israelienilor, terminalul Rafah, este un mediator istoric și esențial în conflictul israeliano-palestinian.

La rândul său, Qatarul îl găzduiește pe liderul exilat al Hamas, dar întreține, de asemenea, relații bune cu Washingtonul. Un prim pas important a fost făcut la 20 octombrie, odată cu eliberarea a două americance deținute de Hamas, a relatat înaltul oficial american, precizând că Casa Albă a urmărit în acea zi drumul lor spre libertate „în timp real”.

Mossad și CIA

Eliberarea lor „ne-a dat încredere” în procedura stabilită la momentul respectiv, confirmând rolul-cheie al Qatarului. Șeful Mossadului israelian, David Barnea, și șeful CIA americane, Bill Burns, s-au alăturat în acest moment cercului restrâns al discuțiilor. La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, a avut o serie de întâlniri cu premierul israelian Benyamin Netanyahu.

Discuțiile, care au fost „foarte detaliate și tehnice”, s-au confruntat curând cu o problemă crucială: identificarea de către Hamas a ostaticilor pe care i-ar putea elibera. Comunicațiile au fost „dificile” și laborioase, „mesajele trebuiau să treacă prin Doha și Cairo până în Fâșia Gaza și înapoi”, tot potrivit aceleiași surse. Logistica este, într-adevăr, o problemă importantă. Etienne Dignat, doctor în științe politice și autor al cărții La rançon de la terreur (Răscumpărarea terorii), s-a întrebat: „Cum să aduni ostaticii într-o zonă de război și apoi să-i transporți?”

50 de nume

La sfârșitul lui octombrie/începutul lui noiembrie, acordul „începea să prindă contur” și se vorbea deja despre eliberarea a 50 de persoane, dar Hamas, potrivit înaltului oficial american, nu a furnizat decât o listă cu 10 nume. La 12 noiembrie, Joe Biden a pus mâna pe telefon și i-a spus emirului Qatarului, șeicul Tamim ben Hamad Al-Thani, că trebuie făcut mai mult.

Potrivit acestui oficial de rang înalt de la Casa Albă, Hamas a furnizat în cele din urmă 50 de nume de femei și copii, cu criterii de identificare. La 14 noiembrie, Israelul a dat primul undă verde. În acea zi, „ne apropiam de concluzie când, brusc, totul a înghețat”, Hamas a încetat să mai răspundă, a continuat sursa.

„5-6 pagini”

Ea a declarat că, odată ce contactul a fost restabilit, grupul terorist palestinian a „întrerupt în mod repetat discuțiile”. La 17 noiembrie, președintele SUA se afla la San Francisco, California, pentru un summit cu țările din zona Pacificului. El a mai dat un telefon, de data aceasta pentru a conveni cu emirul Qatarului că era timpul să „pecetluiască” acordul.

La 18 noiembrie, emisarul american Brett McGurk, căruia i s-a alăturat prin teleconferință șeful CIA, a luat parte la o reuniune decisivă la Doha, în urma căreia a rezultat un plan de „cinci-șase pagini” care detaliază procesul de eliberare, astfel încât „nimic să nu fie lăsat la voia întâmplării”. A doua zi, în cadrul unei întâlniri cu șeful serviciilor de informații egiptene, Abbas Kamel, Hamas a răspuns, rezolvând o serie de puncte rămase în suspensie.

Apoi, „pentru prima dată”, americanii „au văzut cum acordul prinde contur”. Marți seară (ora SUA), Joe Biden a declarat într-un comunicat de presă că este „extraordinar de mulțumit” de iminenta eliberare a ostaticilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...