G4Media.ro

Cum au construit ciobanii din Sibiu și Făgăraș cea mai veche mănăstire…

Sursa foto: Muzeul Țăranului Român, Colecția „Ivire din privire”

Cum au construit ciobanii din Sibiu și Făgăraș cea mai veche mănăstire din Dobrogea / Din banii unui oier din Poiana Sibiului s-a zidit prima biserică de piatră / ”Au îmbrăcat haina călugăriei (…) sălişteni, săceleni, rodeni, sibieleni, dăruindu-şi mănăstirii averile…

Mănăstirea Cocoș din Dobrogea a fost construită cu banii ciobanilor sibieni, scrie Turnul Sfatului care citează mai multe documente ale Arhiepiscopiei Sibiului.

„Dacă mulţi vor fi cunoscând mănăstirea domnească dela Tismana, puţini vor fi cari să cunoască existenţa mănăstirii Cocoş din judeţul Tulcea; şi mai puţini vor fi ştiind că această mănăstire dobrogeană este o ctitorie a ciobanilor noştri din părţile Sibiului şi Făgăraşului, este cum s’ar zice o „mănăstire mocănească””. Este introducerea unui text despre Mănăstirea Cocoș din Dobrogea, publicat în anul 1934 în publicația Arhiepiscopiei Sibiului „Calendarul Bunului Creștin”, la rubrica „Ctitoriile din alte vremuri”.

Astăzi, Mănăstirea Cocoş din județul Tulcea poartă hramul „Sfânta Treime”, iar stareț este ieromonahul Visarion Scutaru. Potrivit informațiilor de pe site-ul Episcopiei Tulcei, primul stareţ al mănăstirii, Ieromonahul Visarion, ridicat la rangul de arhimandrit de ierarhul grec Panaret, Arhiepiscopul Tulcei, a fost tipograf şi a contribuit la tipărirea primei traduceri în limba română a „Descrierii Moldovei”.

Întregul articol poate fi citit în Turnul Sfatului.

Sursa foto:Muzeul Țăranului Român, Colecția „Ivire din privire”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează