G4Media.ro

Cum arată lockdown-ul din Grecia: Este nevoie de SMS pentru a ieși…

Cum arată lockdown-ul din Grecia: Este nevoie de SMS pentru a ieși din casă/ Crește ajutorul pentru angajați la 800 de euro/ Grădinițele și școlile primare rămân deschise

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat lockdown în întreaga ţară timp de trei săptămâni, începând de sâmbătă dimineaţa, ora 6, până în data de 30 noiembrie, transmite Kathimerini, citată de Rador.

„Creşterea exponenţială a cazurilor mă obligă să iau măsurile acum. Nu-mi pot asuma responsabilitatea de a pune în pericol vieţi omeneşti. Deciziile noastre se bazează pe date ştiinţifice care sunt incontestabile”, a subliniat Mitsotakis în discursul de anunţare a măsurilor.

Premierul grec a precizat că lockdown-ul „va semăna, dar nu va fi complet la fel cu cel din martie şi aprilie”. Va fi nevoie de SMS pentru a ieşi din casă şi vor rămâne deschise supermarketurile, farmaciile, structurile de sănătate şi firmele de catering.

Marea diferenţă în comparaţie cu lunile martie şi aprilie este că vor rămâne de asemenea deschise grădiniţele, şcolile primare şi şcolile speciale pentru toate ciclurile de învăţământ. Şcolile gimnaziale şi liceele vor fi închise şi îşi vor desfăşura activitatea în regim de teleşcoală. Utilizarea măştii va fi obligatorie în cazul tuturor deplasărilor.

Premierul grec a insistat asupra datelor epidemiologice, subliniind că creşterea exponenţială a cazurilor din ultimele cinci zile l-a obligat să ia acum această decizie. În legătură cu motivele acestei creşteri a cazurilor, Mitsotakis a declarat că „din motive pe care nu suntem siguri că le înţelegem pe deplin, am avut o creştere exponenţială. Ceva s-a schimbat dramatic în această săptămână. Am văzut mai întâi la Salonic şi apoi am început să vedem aceleaşi tendinţe şi în alte zone ale ţării”. „Pentru o perioadă extinsă de timp, măsurile intermediare pe care le-am luat au dat roade. Internările erau absolut gestionabile. Ceva s-a schimbat”, a spus Mitsotakis, precizând că nu a fost o decizie uşoară cea cu privire la lockdown, având în vedere că este dureros din punct de vedere economic, dar că măsurile au fost luate pentru ca sistemul de sănătate să nu ajungă la limită.

El a estimat că o închidere de trei săptămâni ar fi suficientă, dar a avertizat că „va trebui să redeschidem economia cu mare atenţie”. „Vrem să revenim în decembrie, care este o perioadă a sărbătorilor. Dar va fi o normalitate cu reguli”.

Locurile de muncă suspendate: 800 de euro în loc de 534, ajutorul pentru angajaţi în luna noiembrie

Referindu-se la măsurile de susţinere a angajaţilor şi şomerilor, Mitsotakis a subliniat trei dintre acestea:

  • 1. Angajaţii a căror activitate a fost suspendată în luna noiembrie vor primi 800 de euro în loc de 534 de euro, cât au primit în primăvară.
  • 2. Se prelungesc cu două luni toate indemnizaţiile de şomaj.
  • 3. Se va acorda o sumă unică de 400 de euro şomerilor de lungă durată, care nu mai primesc indemnizaţii.

„Şcolile trebuie închise ultimele”

Întrebat cu privire la şcoli, Mitsotakis a spus că trebuie închise ultimele. El a mai subliniat că există date potrivit cărora copiii mai mici sunt mai puţin contagioşi şi a apreciat că teleşcoala funcţionează mai bine la copiii de vârstă mai mare.

Întrebat cu privire la turism, premierul grec a precizat că s-a reuşit să nu existe o transmitere a virusului dinspre vizitatori spre comunităţi locale. Întrebat dacă regretă vreo decizie, Mitsotakis a răspuns că dacă ar putea da timpul înapoi, ar fi făcut mai multe presiuni pentru ca la Salonic măsurile să fi fost luate mai devreme.

Avându-l alături pe epidemiologul Sotiris Tsiodras, premierul grec a insistat asupra datelor ştiinţifice, care nu ar trebui să devină subiect de confruntare politică. „Datele ştiinţifice sunt nenegociabile” a spus Mitsotakis, subliniind totodată că „dorim să-i avem pe cetăţeni drept aliaţi”. Iar celor care contestă necesitatea luării acestor măsuri, Mitsotakis le-a răspuns astfel: „Există contestări de diverse feluri. Există coronasceptici care spun că nu există coronavirusul. O plimbare la spital este cel mai bun răspuns”.

Sura: Kathimerini/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Sursa Foto: Facebook/ Kyriakos Mitsotakis

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. nu vad unde e deranjul. 800 euro cadou, scoala deschisa, magazin deschis
    cu 800 euro pe luna Romania ar arata ca dupa razboi nuclear, n-ar umbla nici cainii

  2. Sistemul cu SMS-uri l-au avut implementat și în primăvară.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.