G4Media.ro

Cum afectează temperaturile de 14 grade în ianuarie anul agricol din 2023.…

sursa foto: Pexels/ Binyamin Mellish

Cum afectează temperaturile de 14 grade în ianuarie anul agricol din 2023. Profesor universitar: „nu este încă grav, dar sunt riscuri mari” / ”Există riscul apariţiei unor boli precum făinarea sau pătarea frunzelor, care apar la temperaturi mai mari de 7-9 grade”

Temperaturile deosebit de ridicate din prima parte a acestei ierni nu reprezintă neapărat un lucru exclusiv negativ pentru anul agricol 2023, cu condiţia să se respecte o serie de factori, susțin specialiştii consultaţi de către „Ziarul de Iaşi”.

Dacă temperaturile de peste 14 grade, pe alocuri, în Moldova, la mijlocul lunii ianuarie, vor afecta puternic pomii fructiferi sau arbuştii ornamentali, culturile de toamnă profită de temperaturile mai calde, după cum explică şef lucrări dr. ing. Ioan Puiu, titularul disciplinei de fitotehnie (tehnologii de cultură a plantelor) de la Facultatea de Agricultură a Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV).

„Nu este grav deoarece în toamnă am avut secetă şi cerealele au răsărit greu şi mulţi fermieri s-au plâns că au intrat nefericit în primele stagii de iarnă. Nu erau răsărite 100%. Însă vremea de acum e un semn bun: au fost ajutate de vremea bună, însă dacă aceasta ţine mult poate fi afectat procesul de călire al cerealelor, dar nu influenţează atât de negativ cum este afectată pomicultura, viticultura sau arbuştii ornamentali”, a explicat şef lucrări dr. ing. Ioan Puiu.

Profesorul a precizat însă că situaţia aceasta nemaiîntâlnită în istoria recentă nu este lipsită de riscuri.

Pentru culturile de toamnă, cum ar fi grâul şi orzul, există riscul apariţiei unor boli precum făinarea sau pătarea frunzelor, care apar la temperaturi mai mari de 7-9 grade. Problema este agravată de faptul că nu se poate interveni pentru tratamente: solul este prea moale, iar dacă cumva pământul îngheaţă noaptea şi tractoarele ar putea intra pe câmpuri, fungicidele sunt făcute să funcţioneze doar la temperaturi pozitive.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...