G4Media.ro

Cum a pus majoritatea PSD-ALDE pumnul în gura Opoziției încă din prima…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Cum a pus majoritatea PSD-ALDE pumnul în gura Opoziției încă din prima săptămână a sesiunii parlamentare: Respingerea comisiilor de anchetă privind violențele de la miting și pesta porcină, sancțiuni pentru deputați și eliminarea sistemului de vot electronic în Senat

Majoritatea PSD-ALDE a luat o serie de măsuri împotriva partidelor de opoziție în prima săptămână a noii sesiuni parlamentare care a început pe 3 septembrie. Astfel, au fost respinse solicitările de înfiinţare a comisiilor de anchetă privind pesta porcină şi violenţele din 10 august, a fost modificat regulamentul Camerei Deputaților astfel încât deputaților ”care tulbură activitatea” plenului le va putea fi interzis accesul în Parlament, au fost respinse cererile de audiere a ministrului de Interne Carmen Dan în Senat și a premierului Viorica Dăncilă în Camera Deputaților, iar sistemul de vot electronic din Senat a fost eliminat pentru cel puțin o lună și jumătate.

* Camera Deputaţilor a decis modificarea regulamentului propriu care prevede sancţionarea deputaţilor care tulbură activitatea Parlamentului, inclusiv cu suspendarea temporară a participării acestora la o parte sau la toate activităţile forului legislativ pentru o perioadă cuprinsă între două şi treizeci de zile lucrătoare. Un articol prevede că este interzisă desfăşurarea de bannere şi pancarte în plen.

S-au înregistrat 166 de voturi „pentru”, 100 împotrivă şi o abţinere.

Propunerile de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor aparţin preşedintelui Comisiei pentru regulament, social-democratul Eugen Nicolicea.

„Este interzisă perturbarea activităţii parlamentare, proferarea de insulte sau calomnii, atât de la tribuna Camerei, cât şi din sala de şedinţe a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organisme de lucru ale Parlamentului. Preşedintele de şedinţă cheamă la ordine deputatul care tulbură dezbaterile sau creează dezordine. În cazul în care, după chemarea la ordine, deputatul continuă să se abată de la regulament sau împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor, preşedintele de şedinţă retrage cuvântul, iar dacă acesta persistă dispune eliminarea din sală. Secretarul general asigură fără întârziere punerea în aplicare a unei astfel de măsuri disciplinare cu ajutorul personalului DAI al Camerei Deputaţilor”, prevede proiectul de hotărâre adoptat în acest sens.

Potrivit acestuia, în cazul în care tulburarea persistă şi se produce o perturbare a activităţii parlamentare, iar aceasta compromite continuarea dezbaterilor, preşedintele de şedinţă, în vederea restabilirii ordinii, suspendă reuniunea pentru o perioadă de timp determinată sau o închide. Aceasta se reia la convocarea preşedintelui de şedinţă.

În cazul în care deputatul tulbură şedinţa într-un mod grav sau perturbă lucrările Parlamentului în mod repetat, încălcând prevederile art. 232, Biroul permanent propune sancţiunea corespunzătoare, mai stipulează proiectul.

Se mai prevede introducerea unei sancţiuni pentru deputaţii care tulbură dezbaterile: „Fără a aduce atingere dreptului de vot în şedinţa de plen şi, sub rezerva respectării stricte a regulilor de conduită, suspendarea temporară a participării deputatului la o parte sau la toate activităţile Parlamentului pentru o perioadă cuprinsă între două şi treizeci de zile lucrătoare”.

Deputaţii Opoziţiei au criticat aceste modificări şi au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională acest proiect.

* Plenul Camerei a respins, cu 122 de voturi „pentru”, 137 „împotrivă” şi două abţineri, propunerea PNL şi PMP de înfiinţare a unei comisii de anchetă privind verificarea modului prin care autorităţile statului român au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane.

„Apreciem că Guvernul României nu a acţionat corespunzător în vederea combaterii acestui flagel”, au considerat iniţiatorii, care au menţionat că „este evident faptul că autorităţile române direct implicate în prevenirea şi combaterea pestei porcine africane au fost depăşite de situaţie” şi că „este posibil ca instituţii ale statului să fie implicate în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare şi, mai grav, să fi instigat Guvernul României la acte şi măsuri contrare legii”.

* Plenul Camerei Deputaţilor a respins, cu 119 voturi „pentru”, 137 „împotrivă” şi 2 abţineri, propunerea PNL şi USR de înfiinţare a unei comisii parlamentare de anchetă privind violenţele apărute cu prilejul protestului din Piaţa Victoriei din data de 10 august.

„Protestul paşnic din Piaţa Victoriei din data de 10 august a fost deturnat de provocatori care au generat acţiuni în forţă ale trupelor de jandarmi, acţiuni violente care s-au repercutat asupra participanţilor, din rândul cărora aproape 450 de persoane au necesitat îngrijiri medicale”, au considerat iniţiatorii, care au mai apreciat că este necesară aflarea cauzelor, dar şi a persoanelor implicate în reprimarea protestului paşnic antiguvernamental desfăşurat la Bucureşti, în Piaţa Victoriei, pe 10 august.

* Deputaţii liberalii au depus de trei ori solicitări ca premierul Viorica Dăncilă să fie invitată în plen la „Ora prim ministrului”, două dintre acestea se refereau la tema protestelor din 10 august, iar cea de-a treia la teme economice. Biroul permanent a respins solicitările privind prezenţa premierului în plen pentru a vorbi despre violenţele de la mitingul de protest din 10 august, pe motiv că în prezent se desfăşoară o anchetă a Parchetului.

Conducerea Camerei Deputaţilor urmează să ia o decizie săptămâna viitoare în privinţa celei de-a treia solicitări a liberalilor referitoare la invitarea premierului în plen pentru a prezenta situaţia economică.

* Comisia de apărare din Senat a eliminat marţi, la propunerea lui Şerban Nicolae, de pe ordinea de zi audierea pe tema protestului din 10 august a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, a lui Laurenţiu Cazan, şeful dispozitivului care a coordonat activitatea jandarmilor la miting şi a prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru.

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, s-a prezentat la audiere la cinci minute după decizia de modificare a ordinii de zi a Comisiei, votată cu 7 voturi ”pentru” şi 4 ”împotrivă”.

Cliseru a asistat pentru câteva minute la discuţiile în contradictoriu dintre senatorii PSD şi cei ai Opoziţiei şi apoi a părăsit sala, după care şi senatorii Puterii au plecat de la lucrările Comisiei. Şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Marcel Vela, a convocat şedinţa Comisiei de apărare pentru miercurea viitoare, pe ordinea de zi aflându-se propunerea de audiere a reprezentanţilor instituţiilor implicate în evenimentele din 10 august.

* Sesiunea a început la Senat fără un sistem electronic de vot. Parlamentarii Opoziţiei au solicitat vot nominal pentru legile organice şi pentru iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei, fiind nemulţumiţi că sistemul electronic vechi de vot a fost dezinstalat fără să fie introdus noul sistem până la începerea sesiunii ordinare.

Senatorul PNL Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Senatului, consideră că jumătatea lunii octombrie – termenul avansat pentru instalarea noului sistem electronic de vot – este unul optimist.

Directorul Direcţiei Presă, Comunicare, Imagine a Camerei superioare a Parlamentului, Georgian Ghervasie, a explicat că sistemul electronic de vot al Senatului era depăşit tehnic, întârzierea în instalarea noului sistem fiind generată de o sincopă în furnizarea echipamentelor. El a precizat că instalarea noului sistem va fi finalizată în săptămâna 15 – 21 octombrie şi nu pe 27 august, cum era prevăzut iniţial în contract, fapt asumat ulterior de firma contractantă.

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

https://www.g4media.ro/opozitia-planuieste-demiterea-guvernului-dancila-basescu-motiunea-de-cenzura-este-un-gest-politic-obligatoriu-orban-vom-avea-discutii-mai-aprofundate-de-saptamana-viitoare-cu-colegii-din-opozitie.html

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Deci mergem înainte……că înainte era mai bine! :))))

  2. Şi ce? Nu asta s-a votat în 2016? Românii au vrut dictatură. Ori mergeţi la vot, ori ciocu’ mic, hipsteri nepăsători ce sunteţi.

  3. Ce s-a intamplat in primele 7 zile de la redeschiderea mustariei privitor la hotararile luate de majoritate si la comportamentul acesteia fata de opozitie, se inscrie in limitele”normalitatii” !

    PS. Sa vedem ce va fi mai incolo cand se va intra „in paine” ! 😉

  4. S-o i-a naiba de opoziție, uitați, prieteni usl, grivco, uitați tot! Strada trebuie sa dărâme acutuala clasa politica. Vreți iar cu nemernici ăștia de pnl(sunt singuri infiltrati din 90, alături de PSD), sa guverneze fără sens, iar peste 4 ani s-o luam de a că pe străzi pt. alungarea PSD-ului? Haideți sa credem în ceva nou!

  5. Parlamentarii așa zis din opziție nu pot intra în greva? Pot sau nu? Să fie în sală dar să nu mai ia parte la lucrarile parlamentului.

  6. Sa le fie rusine! Prin lege trebuie interzise majoritati toxice si vadit impotriva poporului care i-a trimis pe parlamentari la putere!

  7. La o lună de la Jandarmiadă, opoziţia şi mişcarea civică n-au fost în stare să scoată un vast document de condamnare a reprimării Diasporei, aşteptând să se pronunţe mai întâi justiţia!
    Anticiparea PSD-ALDE fiind pesemne că tineretul mai degrabă va protesta emigrând decât lăsându-se pradă jandarmilor în folosul unor ageamii politic.
    Interesant sub noul regim cum se mai poate reacţiona dacă se falsifică alegerile.

  8. SECRETIZEAZA SI DESECRETIZEAZA DUPA BUNUL PLAC SI INTERES.
    IATA NOUA ORDINE! IEVALUATORUL SI CEI CARE L-AU PUS TREBUIE SA FIE MULTUMITI.
    DUPA MIR A VENIT SI RANDUL BILETELELOR ROZ SA SE EPUIZEZE.