G4Media.ro

Cum a încercat să oprească o anchetă jurnalistică un angajat al Colegiului…

Cum a încercat să oprească o anchetă jurnalistică un angajat al Colegiului Național de Apărare. Telefoane și mesaje de amenințare către soția unui jurnalist G4Media

Update 18.35: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat vineri pentru G4Media că ”prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut ministrului Afacerilor Interne anchetarea de urgență a cazului semnalat de publicația G4Media, privind amenințarea soției jurnalistului Cristian Pantazi. Totodată, premierul a dispus ca Ministerul Apărării să efectueze cercetările necesare și să ia măsuri cu celeritate.

“Nu voi tolera niciodată astfel de încercări de intimidare la adresa jurnaliștilor. Libertatea de exprimare este garanția funcționării unei democrații, a declarat premierul Nicolae Ciucă. Oricine amenință sau intimidează jurnaliști trebuie tras la răspundere și să sufere consecințele aplicării legi. Românii au făcut prea multe sacrificii pentru a trăi într-o țară democratică, fără cenzură, în care presa să fie respectată iar jurnaliștii să își poată desășura fără îngrădiri activitatea pentru corecta informare a publicului, iar Guvernul nu va lăsa nesancționate astfel de derapaje grave de la valorile fundamentale pe care România și le-a asumat ca stat membru NATO și UE”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Articol inițial: Un cercetător la Colegiul Național de Apărare, Alexandru Cristian, a încercat joi, 17 martie, să oprească publicarea unui articol G4Media despre faptul că o colegă, profesor universitar, a postat pe Facebook un val de afirmații anti-Zelenski și a răspândit teorii conspiraționiste despre războiul din Ucraina.

G4Media a publicat articolul în cursul zilei de joi, în ciuda amenințărilor exercitate asupra soției redactorului șef, care a fost abordată telefonic și prin mesaje SMS de către angajatul Colegiului Național de Apărare Carol I, colegul profesoarei Alba Iulia Catrinel Popescu. Ea predă ”Geopolitică și geostrategie” și ”Studii strategice și de securitate”.

 • Menționăm că până la acest moment, Ministerul Apărării nu a emis nici un punct de vedere referitor la faptele grave semnalate de G4Media. ”Universitatea de Apărare Carol I” a transmis în cursul zilei de joi că ”personalul militar și civil din MApN răspunde individual pentru comportamentul și postările personale în mediul online”.

Alexandru Cristian este cadru militar în Ministerul Apărării Naționale și doctorand în securitate şi apărare al Universităţii Naţionale de Apărare Carol I.

După ce reporterul G4Media, Sorin Semeniuc, care documenta subiectul, a sunat-o pe Alba Iulia Popescu pentru a-i cere un punct de vedere, Alexandru Cristian, coleg cu profesoara universitară la Universitatea Carol I, a sunat-o pe soția redactorului-șef al G4Media, Cristian Pantazi, pentru a-i cere să îl determine pe acesta să oprească publicarea articolului.

În timpul convorbirii telefonice, el a făcut trimitere la o știre despre o persoană din Rusia care a avut opinii anti-Putin și a fost găsită ulterior moartă într-un geamantan.

Ulterior, Alexandru Cristian a revenit cu un mesaj pe Whatsapp legat de articolul jurnalistic despre colega sa, scriind explicit: ”Nu vă băgați…”.

Contactat de reporterul G4Media, Alexandru Cristian a negat că ar fi amenințat-o pe soția redactorului-șef: ”Mă jur pe ce am am scump și pe copilul meu. Jur, nu am făcut nici o presiune. Sunt militar, nu am făcut așa ceva. Nu am amenințat-o. Nu e adevărat. Am sunat pentru că era vorba despre o anchetă jurnalistică. Este un domn la dvs. care dorește să scrie un articol despre o colegă a noastră despre o problemă internă a MApN și am luat cunoștință cu niște acte normative interne și voiam să dăm un punct de vedere”.

Întrebat de ce a sunat-o pe soția jurnalistului și nu i-a contactat pe jurnaliști, Alexandru Cristian a spus că ”a fost la noi la curs. I-am cerut numărul”. Întrebat de ce nu l-a sunat direct pe jurnalist după ce a obținut numărul, Alexandru Cristian a spus ”Este greșeala mea, îmi cer scuze”.

Menționăm că soția redactorului șef a urmat un curs profesional la Colegiul Național de Apărare, însă acest lucru nu justifică apelul telefonic și cu atât mai puțin presiunea evidentă la care a fost supusă familia unui ziarist G4Media.ro.

G4Media.ro se va adresa în acest caz autorităților competente și va depune toate probele necesare pentru a stabili în ce măsură un angajat al Colegiului Național de Apărare a respectat legea.

Colegiul Național de Apărare funcționează în cadrul Universității de Apărare Carol I, o instituție de învățământ a Ministerului Apărării Național. Cursurile Colegiului Național de Apărare sunt urmate de numeroși angajați ai statului român.

Cine este Alexandru Cristian. Potrivit CV-ului public, este cadru militar, ofițer specialist în Universitatea Națională de Apărare „Carol I”/ MApN, activitate de cercetare, documentare, organizare de programe postuniversitare.

Este licențiat al al Facultății de Drept  și deține titlul de Doctor în Informaţii şi Securitate Naţională, obtinut in urma sustinerii lucrarii ”Dimensiunea Politicii Externe şi de Securitate Comună a Uniunii Europene şi noile paradigme ale mediului internaţional de securitate”.

”Am obţinut titlul de doctor în Informaţii şi Securitate Naţionale cu calificativul „Magna cum laudae”, spune Alexandru Cristian în propriul CV.

Context

Un cadru didactic de la ”Universitatea Națională de Apărare Carol I” a postat pe Facebook un val de comentarii anti-Zelenski și numerose teorii conspiraționiste care au generat sute de like-uri și distribuiri. Universitatea Carol I este o instituție de învățământ subordonată Ministerului Apărării Naționale (MApN) unde se pregătesc viitorii ofițeri ai Armatei Române.

Într-una dintre postări, conferențiarul universitar Alba Iulia Catrinel Popescu dă vina pentru război pe președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, și lansează o teorie conspiraționistă: ”De ce a eliberat (Zelenski n.r.) puscariasii cu experienta militara si i-a inarmat? Unde se afla si ce fac puscariasii aia? Unde se afla armele alea? Prin niste state UE care trebuie destabilizate de rusi, cumva?”

Într-o postare din 5 martie 2022 de pe unul dintre conturile sale de Facebook, Alba Iulia Catrinel Popescu a pus pe seama președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, o parte din responsabilitatea izbucnirii războiului, sugerând chiar că acesta ar acționa conform intereselor Rusiei. Ea a scris, printre altele (am păstrat ortografia autoarei, sublinierile prin bold aparțin G4Media):

”Cu toata compasiunea pentru populatia amarata a Ucrainei, cred ca domnul Zelenski NU are nici un drept sa critice NATO! NATO nu are nici un fel de angajament fata de Ucraina! Punct! Iar popoarele acestor state NU VOR SA INTRE IN RAZBOI NUCLEAR CU RUSIA PENTRU UCRAINA! Punct!

In alta ordine de idei, consider ca acest domn a favorizat RUSIA prin urmatoarele fapte:

1. Orice lider care isi iubeste tara si intelege legitatile geopolitice si, mai ales, intelege contextul militar, NU isi expune populatia unor suferinte inutile! Pentru ca tot ce se intampla acum reprezinta o suferinta inutila! Ucraina nu apartine nici unei aliante militare si nu are o armata capabila sa ii tina piept lui Putin! Cu toti mercenarii adusi din toata lumea! Prin urmare, orice lider lucid ar fi facut ceea ce ambasadorul Ucrainei la Londra a incercat sa faca, dar a fost redus la tacere de acest domn Zelenski: ADICA ISI DECLARA IMEDIAT NEUTRALITATEA, OPREA ATACURILE ASUPRA SEPARATISTILOR DIN DONETK, RECUNOSTEA ACORDURILE DE LA MINSK SI INCHEIA CRIZA. Zelenski NU a facut-o.

2. A tergiversat negocierile de pace, pe motiv de eroism personal, aflandu-se intr-o campanie personala de imagine cum nu am mai vazut! Tergiversarea negocierilor a insemnat TERGIVERSAREA UNUI ACORD DE ARMISTITIU. Pentru ca, un lider lucid, care isi iubeste poporul, cauta sa opreasca OFENSIVA! REFUZUL DIALOGULUI din primele zile a permis RUSIEI sa isi atinga obiectivele strategice! Uitati-va pe harta si urmariti cat au avansat rusii si unde! (…)

4. Stia cu siguranta ce inseamna, din punct de vedere strategic, INSULA SERPILOR! Stia ca va fi atacata! Este un punct strategic in „buza” bazei NATO de la M. K. De ce nu a discutat cu Romania o formula de condominium prin care Insula ar fi trecut sub protectie NATO? Cui a servit lasarea de izbeliste a unui obiectiv de importanta strategica a Insulei Serpilor? RUSIEI! RUSIEI I-A SERVIT!

In tot acest timp, in care rusii s-au facut ca ataca dar nu ataca dar totusi ataca Kievul, LOVITURA PRINCIPALA S-A DAT IN SUD! IN PREZENT, RUSIA A STABILIT CORIDORUL CRIMEEA – DONETK, A OCUPAT KHERSONUL SI URCA PE ALINIAMENTUL NIPRULUI SI A INCEPUT OFENSIVA SPRE NISTRU.

Va intreb, CE URMARESTE DOMNUL ZELENSKI, de nu CERE RUSIEI UN ACORD URGENT DE ARMISTITIU CU SPECIFICARI CLARE IN PRIVINTA CRIMEII SI A CELOR DOUA TERITORII SEPARATISTE – ADICA UN NOU ACORD MINSK? ADICA NU II BAGA IN CORZI PE PUTIN? Pentru ca o astfel de cerere este echivalenta cu o cedare partiala din partea Ucrainei si un refuz din partea rusului nu mai poate fi justificat de nimic. Ce urmareste, de fapt, acest domn Zelenski? Sa atraga in valtoare si MOLDOVA? ADICA ROMANIA? ADICA NATO?

Si, inca ceva. De ce a eliberat puscariasii cu experienta militara si i-a inarmat? Unde se afla si ce fac puscariasii aia? Unde se afla armele alea? Prin niste state UE care trebuie destabilizate de rusi, cumva?
(…)
MODUL IN CARE A FOST GESTIONAT PANA ACUM ACEST CONFLICT A SERVIT INTERESELOR RUSIEI SI ATAT! ATAT SI NIMIC ALTCEVA! (…)”

Sursa Foto: Facebook/ Universitatea Carol I

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

 1. Nu am mai văzut atâtea postări la un articol legat de femeia aia, alba-plii cum ii zicea, decât pe vremea protestelor împotriva PSD-dragnea.

  • Cre ca Iohannis impreuna cu PNL si PSD pregatesc o denazificare a poporului roman. Toti mafiotii sunt in varful statului roman. Can Vlad Voiculescu vorbea despre specialii din armata care aveau centrele lor de vaccinare cu circuit inchis, a fost executat imediat.

 2. Escrocii astia care mai ameninta familiile trebuie trasi intr-o teapa de sare !

  • Si respectivul inca mai lucreaza a Universitatea Națională de Apărare „Carol I”?
   Astia nu patesc nimic niciodata?

 3. bv g4media, mereu transparenți si cu cohones

 4. Pușcărie!!! E clar amenințare de tip MAFIOT!!!!

 5. Pai sa-i faca plângere penală si atunci altfel se desfășoară lucrurile. Daca intr-adevăr a amenințat trebuie sa răspundă legal.
  In alta ordine de idei, Universitatea Naționala de Apărare, este o pseudo universitate, ca multe latele din România, care nu te învață nimic, mănâncă o căruță de bani si scoate plagiatori pe banda rulantă. Se vrea a fi scoala de elita a Armatei României, un fel de Colegiul de Război US. Dar degeaba vrei daca nu poti. Corpul “profesoral” este de toata jena. De fapt, toata scoala este de toata jena…

  • Sunt acri strugurii , nu? Cand nu ai habar nu comenta. UNAP este u institutie de elita a invatamantului romanesc, avand o traditie cu care multe institutii de invatamant din Romania nu o are. In rest, loc de comentat pentru nestiutori.

 6. Observați reflexul ticălos al Statului Român, dupa zeci de ani în care ați votat PSD și PNL.

  • bună observația! +1

  • exact! mafioti votam, stat mafiot o sa avem

 7. ipochimenul are trebui degradat și dat afară! intolerabil comportament pentru un prof militar!

 8. „Mă jur pe ce am am scump și pe copilul meu”, oare de ce îmi pare așa cunoscută această frază în R(r)omânia?

  • Este varul lui adrian copilul minune

  • Exact asta am remarcat și eu:))))).
   Genul acesta de ”jurăminte” au un anumit… istoric( că tot e domnul istoric ”la bază”) și, în orice caz, arată o lipsă crasă de educație.
   ”A te jura” este deja opusul oricărui jurământ.
   Probabil a simțit nevoia să se bage în seamă sau i-o fi fost dator, așa, ca între ”universitari”, cucoanei aceleia de îl tot caută, acerb critic, cu majuscule chiar:)))), pe Zelensky (doar-doar i-o exploda numărul de urmăritori ai postărilor neghioabe) și o fi răspuns și el un previzibil …….:”Ordonați”.
   Ei, lăsați, că oamenii sunt înțelegători, or să îl mute mai prin arhivă, mai prin nu știu ce sector dosnic și va fi dat uitării totul, în câteva luni.
   Omul, ca și cucoana, după cum a acționat, mustește de prostie.
   Din aceea cu pedigree.
   Asta e marea și reala problemă, dincolo de acțiunea sa punctuală.

 9. Daca e sa ne raportam la meseria doamnei, e vorba de incompetenta crasa, a ei si a celor care o tin acolo. Profesor de geopolitica si geostrategie la scoala de invatamant superior a MApN??!! Adica geostrategia pe care o invata ofițerii Armatei Romane se reduce la „Capul ce se pleaca sabia nu- l taie”. Din perspectiva asta, e deja o problema de securitate nationala. Mai ales ca se vede ca e o veriga dintr-un lant, dupa modul in care e sustinuta.

 10. Întrebarea e de unde dracu apar aceste specimene,doldora de masterate, doctorate, magne cum laude, cacamaca,etc iar când vine vorba de caracter ,morală, toți sunt pe minus…RUSINE!!!

  • Si ganditi-va cati bani incaseaza pentru asta si ce pensii au sau vor avea….parazitii dracului

 11. Domane, ce speciment! Asta a tinut-o din scoala in scoala din 2010 pana in 2020, ca dati seama ca e „toba de carte”? Pfuai de mine si de mine…

  • Scuzati, chiar din 2007 pana in 2020

  • Da și tot nu s-a lipit nimic de el!
   Să zici că ai făcut și Facultatea de Drept și să nu-ți dai seama ce riști cu un astfel de comportament, înseamnă că ești analfabet functional sau ai incredere zero în Justiție, adică ai pierdut timpul degeaba!

 12. Teza lui Alexandru Cristian trebuie verificata rapid. Poate ca are Sorin Semeniuc timp de el.

 13. Tupeu de bugetar imbuibat pensionar la 50 de ani doctoratul plii b.elite la privat nici de maturator nu e bun

  • Cine are chef e invitat sa caute numele doamnei alba iulia pe youtube. E acolo susținierea tezei de doctorat a doamnei. E o priveliste cutremuratoare de cadre didactico-militare, niște nulitati absolute care vorbesc pe rând, isi dau cu parerea, niste indivizi cam de nivelul unui profesor de liceu industrial. Asta e „academia”. Oameni buni, mediul „universitar” militar si SRi este de o impostura feroce. Daca s-ar lua la mână tezele de doctorat ale ofițerilor SRI ati muri de jenă. Doamna asta, iulia albă, este un fel de prezentatoare de la ddtv.

 14. Facebook și Tik-Tok fac amândouă parte din rețelele de socializare. Și atunci întreb: de ce Cristi Dănuleț a fost exclus din magistratura pentru postările pe Tik-Tok și super specialista doctor in Geopolitică și Strategie nu este exclusă din cadrul corpului didactic ca fiind “trâmbița” putinista in Romania.
  Apropos, a verificat cineva teza de doctorat a doamnei doctor pentru a vedea măcar ce valoare adăugată are la ideile/ noțiunile tratate ?

 15. Bun, am aflat că soția dlui Pantazi a făcut cursuri la universitatea strategică. E deplasat să întreb dacă dl Pantazi a făcut astfel de cursuri?
  Că din punctul meu de vedere avem un mic conflict de interese aici. Interese de serviciu, zic.

 16. Felicitari Presa.Ati inceput sa va treziti la „Realitate”

 17. Domnu’ doctor in „securitate” Alexandru Cristian, se jura pe copiii lui si „pe ce are mai scump”……….. Un adevarat limbaj stiintific de doctorand ………..

 18. Cercetător!!? Poate ați vrut să scrieți:”cercetaș”, adică
  iscoadă însărcinată cu cercetarea urmelor de bocanc și de șenilă de mecanizată..
  Howgh !
  PS. De pensie specială plătită de fraierii plătitori de taxe și impozite va beneficia ?

 19. Nu ma intereseaza cazul dar ar fi bine sa nu degenereze inspre a promova cenzura. Cenzura nu este ok orice ar fi. Odata ce pornim cenzura, vom ajunge ca Rusia, China sau Coreea de nord. Protejam dreptul de exprimare in public.

 20. Hartuirea pe care o face G4media e „demers jurnalistic”.

 21. Gunoaiele astea din armata au acaparat tara si o jefuiesc mai rau ca orice invadator strain.

 22. DACA INAINTASHU” CULEGEA PORUMBU” IN KURU TARII(SUD) CU TILICARII in ” 78… DACA militaru lu ESCU fura uniforma in „89 , daca shefu” a pazit podu” la irak….(si toti e generali), EL, DOCTOR la alba iulia nu poate?!……. PENSIE SPECIALA…vrem

 23. …. dar multi !
  Adică cu opțiuni clare de vot de peste 90% , însumând USL și Aur . Adică tot același aluat . Ca și iohannis de altfel . Grivco știe !
  Într-un asemenea context de ce ne mira că apar specimene care au afinități ruse . Multi dintre cei ce predau au fost școliți la cursurile sovietice și nu se pot desprinde de astfel de manifestări . De fapt nici nu vor . Sunt legați ombilical de spiritul Iliescian .
  Ciorlacu va face orice pentru că acești oameni să fie păstrați în sistem . Rezerva de cadre . Ca și Laura Vicol, clanul Dornenilor și al Savonistilor .
  Pentru că vor și mai ales pot .

 24. ce o fi zis de rau de linsky, zeul propagandei?
  cautati pe yt
  Zelensky, Hunter Biden — and Their Sugar Daddy, Kolomoisky
  sa vedeti info despre manufacturarea acestui actoras impostor tovarasul linsky

 25. Cine zice?

 26. Foarte grav dacă a amenințat o persoană. Cursul firesc acum este depunerea unei plângeri . O să aibă loc o anchetă, dacă se depune plângerea și vom vedea rezultatul.

 27. Doamna aceea are cunostinte de specialitate pe acele domenii, chiar stie ce spune! De aia unora li s-a facut frica, pentru ca spunea adevaruri care nu convin. Cel care a proferat amenintari ar trebui sa raspunda penal.

 28. si cheliosu ala cu fata de martalog mai ajunge sa faca amenintari la adresa presei? isi merita cel putin doo suturi in coor pentru ce a facut.

 29. Oare chiar ajung toți analfabeții militari să pregătească viitoarele cadre ale armatei? Sunt deacord cu politica locurilor conaționalilor, dar, consider că ar fi cazul că cei ce ocupă acele locuri să nu dețină o diplomă ,,nedefinită,. Cu respect pentru ALBA IULIA, fără respect pentru cine duce acest nume în derizoriu!

 30. Din păcate, cozile de topor și conservele din conducerea acestor instituții nu vor dispărea ușor. Eu mă întreb de ce ar avea nevoie un militar să aibă cunoștințe geopolitice, geostrategie, etc. Cred că de aceste lucruri trebuie sa se ocupe specialiștii în politică iar militarii sa învețe așa cum că trebuie sa conducă trupe. Avem o groaza de generali cu doctorate in orice nu are treabă cu apărarea țării. In acest timp, militarii noștri mor cu zile din motive jalnice și care au treabă cu lipsa educației specifice sau respectarea regulilor. In plus, citind titlul pompos al lucrării de doctorat al gunoiului de mai sus, mă apucă greata.