G4Media.ro

VIDEO Cum a evitat ministrul Tanczos Barna răspunsuri și clarificări, asaltat la…

Sursa foto: Facebook Tanczos Barna

VIDEO Cum a evitat ministrul Tanczos Barna răspunsuri și clarificări, asaltat la Guvern cu întrebări pe tema poziției UDMR față de declarațiile rasiste ale lui Viktor Orban

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a evitat, miercuri, orice răspunsuri și clarificări, fiind asaltat de jurnaliști după ședința de Guvern cu întrebări pe tema poziționării UDMR față de discursul rasist al lui Viktor Orban de la Băile Tușnad. Tanczos Barna s-a limitat să repete că ”punctul nostru de vedere a fost clar exprimat” și că declarații se vor face după ședința coaliției unde se va discuta această problemă. O ședință a coaliției este programată în această după amiază, însă liderul UDMR, Kelemen Hunor ar urma să vină în țară abia vineri.

Redăm mai jos cele mai relevante declarații:

 • Punctul nostru de vedere a fost clar exprimat. Mulțumesc. (nr. de trei ori a repetat același răspuns la întrebarea cum se poziționează pe tema declarațiilor rasiste făcute de Viktor Orban la Tușnad)
 • Toate finanțările care vin de la Budapesta către asociații sau fundații sunt finanțări legale. Nu am fi acceptat finanțări ilegale. Nu doar vorbitorii de maghiară beneficiază de ele. Multe sunt investiții de utilitate publică. Sunt deschise pentru toți cei care vor să practice hocheiul sau să patineze. Investiția de la Spitalul din Miercurea Ciuc sunt pentru toți cetățenii României.
 • Finanțările, încă o dată, respectă legislația europeană, legislația națională. Dacă se convine la nivel diplomatic că este nevoie de un acord, cu siguranță că el va realizat.
 • Finanțările sunt bazate pe cererile care se trimit de asociații și fundații și ele se evaluează la instituțiile financiare. Nu știu care sunt criterii pe care le practică toate instituțiile finanțatoare.
 • Niciodată UDMR nu a folosit bani din Ungaria niciodată, nu a beneficiat de finanțare niciodat, banii nu au fost folosiți pentru activiăți politice sau cu scop politic.
 • În nici un caz (nu există legătură între banii primiți și poziția exprimată de UDMR în cazul Orban).
 • Vom vedea când va avea loc ședința de coalție, după ședință vor avea loc clarificările de rigoare. Încă o dată, așteptăm coaliția, ora, data, dacă se va discuta. Ulterior vom face aceste declarații.
 • Domnul președinte Kelemen vine vineri în țară, dacă se pune problema acesti discuții, ulterior partidele din coaliție pot face declarații cu siguranță.
 • În momentul în care va avea loc aceast discuție, ulterior se vor face declarațiile de rigoare. Nu am vorbit cu domnul președinte Iohannis pe această temă. Explicațiile vor veni după discuțiile de rigoare.

Vezi intervenția lui Tanczos Barna în prima parte a înregistrării

Context

Tanczos Barna a refuzat să comenteze declarațiile lui Viktor Orban și la începutul lunii, imediat după izbucnirea scandalului.

G4Media.ro a dezvăluit că o posibilă explicație a tăcerii liderului UDMR o reprezintă faptul că Guvernul condus de Orban a finanțat cu milioane de euro, timp de mai mulți ani, activitatea unei fundații din Miercurea Ciuc, Mens Sana, al cărei președinte este însuși Tanczos Barna.

Contactat de G4Media.ro, Tanczos Barna a transmis că poziția sa față de discursul de la Tușnad nu are nici o legătură cu banii veniți de la Budapesta pentru fundația sa.

Prin această fundație și proiectele acesteia – un exemplu fiind dotarea cu echipamente a unei Clinici de cardiologie din Mircurea Ciuc – Tanczos Barna capitalizează un procent uriaș de imagine în rândul maghiarimii. Și nu numai el: un alt proiect-cheie al acestei fundații – o academie de hochei pe gheață finanțată, de asemenea, de Guvernul maghiar –, își are sediul chiar în comuna natală a președintelui UDMR, Kelemen Hunor.

Întrebat, la rândul său, despre declarațiile lui Orban, Kelemen i-a luat apărarea acestuia, spunând că ”nu a fost un discurs rasist”. Atât Tanczos, cât și Kelemen au declarat pentru G4Media.ro că nu există ”nici o legătură” între pozițiile lor față de discursul de la Tușnad și finanțările primite din partea Guvernului ungar.

Unul dintre vehiculele implicării financiare a Guvernului Ungariei în derularea unor proiecte din România este Fundația Mens Sana din Miercurea Ciuc. Înființată în 1995, această fundație are ca fondatori Parohiile Romano-Catolice din comuna Cârța și municipiul Miercurea Ciuc.

Președinte al Fundației este actualul ministru al Mediului, liderul UDMR Tanczos Barna. El a fost prezent, luna trecută, la Tușnad, unde premierul maghiar Viktor Orban a susținut un discurs care a provocat indignare și proteste puternice din partea mai multor țări occidentale.

La fel ca Tanczos, și Kelemen a declarat, pentru G4Media.ro, că finanțarea de la Cârța nu are ”nici o legătură” cu reacția sa sa față de discursul premierului ungar.

Citește integral

Guvernul Orban a finanțat cu milioane de euro o fundație condusă de ministrul Tanczos Barna, inclusiv o academie de hochei din comuna natală a președintelui UDMR / Ministrul refuză să comenteze declarațiile rasiste ale premierului Ungariei, Kelemen Hunor i-a luat apărarea

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. E vina voastră că sunteți prea proști să mergeți la vot. Voi dați țara pe mâna mafiei PSD PNL UDMR.

 2. UDMR face cărţile României iar PNL şi PSD au devenit marionetele Ungariei ȋmpotriva României.

 3. Iredentistii si separatistii UDMR sunt complet de acord cu declaratiile rasiste, anti-UE si anti-NATO ale lui Viktor Orban facute pe teritoriul Romaniei, le-au si aplaudat, de aia se enerveaza cand sunt intrebati despre problemele astea.
  Iar tradatorii PSD si PNL apara UDMR si trag de timp, sperand ca subiectul va disparea in timp, ceea ce nu se va intampla.

 4. Székelyföldön egy magyarországi megye.

 5. …care iredentistii? De ex sunt 100% de acord cu declaratia lui VO, in principiu sunt majoritatea, dar este rastalmicit. Nu este de acord cu migratia africana pe baze economice, opteaza forma clasica a familiei, apeleaza la solutia pasnica a razboiului din Ucraina. Cd scriu asta, sunt cemzurat, dc l-as injura pe VO apare imediat. Cine este de vina dc nu mediile, politicienii la putere?

  • @bataneanul Vezi ca esti plin la coltul gurii. Mai usor ca faci hepatita.

 6. Udmr, lasa-ne! Gata baieti, de-ajuns cu aroganta de stepa!

 7. J’avra secuiasca tot j’avra ramane