G4Media.ro

Guvernul Orban a finanțat cu milioane de euro o fundație condusă de…

Sursa: szja.ro / Tanczos Barna, în patinoarul a cărui activitate este finanțată de Guvernul Ungariei

Guvernul Orban a finanțat cu milioane de euro o fundație condusă de ministrul Tanczos Barna, inclusiv o academie de hochei din comuna natală a președintelui UDMR / Ministrul refuză să comenteze declarațiile rasiste ale premierului Ungariei, Kelemen Hunor i-a luat apărarea

La sfârșitul lunii trecute, Tanczos Barna, lider UDMR și ministru al Mediului, a refuzat, în mod repetat, să comenteze declarațiile rasiste făcute la Tușnad, cu câteva zile înainte, de premierul Ungariei, Viktor Orban. O posibilă explicație a tăcerii liderului UDMR o reprezintă faptul că Guvernul condus de Orban a finanțat cu milioane de euro, timp de mai mulți ani, activitatea unei fundații din Miercurea Ciuc, Mens Sana, al cărei președinte este însuși Tanczos Barna.

 • Contactat de G4Media.ro, Tanczos Barna a transmis că poziția sa față de discursul de la Tușnad nu are nici o legătură cu banii veniți de la Budapesta pentru fundația sa.

Prin această fundație și proiectele acesteia – un exemplu fiind dotarea cu echipamente a unei Clinici de cardiologie din Mircurea Ciuc – Tanczos Barna capitalizează un procent uriaș de imagine în rândul maghiarimii. Și nu numai el: un alt proiect-cheie al acestei fundații – o academie de hochei pe gheață finanțată, de asemenea, de Guvernul maghiar –, își are sediul chiar în comuna natală a președintelui UDMR, Kelemen Hunor.

Întrebat, la rândul său, despre declarațiile lui Orban, Kelemen i-a luat apărarea acestuia, spunând că ”nu a fost un discurs rasist”. Atât Tanczos, cât și Kelemen au declarat pentru G4Media.ro că nu există ”nici o legătură” între pozițiile lor față de discursul de la Tușnad și finanțările primite din partea Guvernului ungar.

Unul dintre vehiculele implicării financiare a Guvernului Ungariei în derularea unor proiecte din România este Fundația Mens Sana din Miercurea Ciuc. Înființată în 1995, această fundație are ca fondatori Parohiile Romano-Catolice din comuna Cârța și municipiul Miercurea Ciuc.

Președinte al Fundației este actualul ministru al Mediului, liderul UDMR Tanczos Barna. El a fost prezent, luna trecută, la Tușnad, unde premierul maghiar Viktor Orban a susținut un discurs care a provocat indignare și proteste puternice din partea mai multor țări occidentale.

Sursa Foto: Facebook/ Tanczos Barna, în public la momentul discursului lui Orban

Lui Orban i s-a reproșat, îndeosebi, tenta rasistă a unora dintre spusele sale: ”Stânga internaționalistă are un șiretlic, un șiretlic ideologic: pretenția, pretenția lor, că Europa este în mod inerent o Europă de rasă mixtă. Este o orbire istorică și semantică, deoarece confundă lucruri diferite. Pentru că există o lume în care popoarele europene sunt amestecate cu oameni din afara Europei. (…) Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă (…) Situația de astăzi este că civilizația islamică, care se îndreaptă în mod constant spre Europa, și-a dat seama că ruta prin Ungaria nu este potrivită pentru a-și trimite oamenii în Europa (…)”.

Prezent, după câteva zile, în studioul unei televiziuni și întrebat despre aceste declarații, Tanczos Barna a refuzat, de mai multe ori, să le comenteze. Una dintre posibilele explicații ale acestui refuz ar fi că Fundația Mens Sana pe care o conduce în calitate de președinte este finanțată cu sume de ordinul milioanelor de euro de către Guvernul condus de Orban.

Sursa: Captură din declarația de interese a lui Tanczos Barna din iunie 2022

În 2021, Fundația Mens Sana a anunțat derularea unui proiect major cu finanțare maghiară: circa 2,3 milioane de euro pentru dotarea unui centru de chirurgie intervențională la Spitalul Județean Miercurea Ciuc. Un comunicat al UDMR pe marginea acestei finanțări a fost postat pe site-ul Spitalului, în februarie 2021.

Primul proiect pentru care s-au primit bani de la Budapesta, prin intermediul acestei Fundații, a fost, însă, Academia Secuiască de Hochei pe Gheață din localitatea Cârța-Harghita, un complex care, în final, va avea școală, centru medical și metodologic, precum și locuri de cazare destinat tinerilor sportivi care se pregătesc într-un patinoar construit, anterior, din banii Guvernului României.

Fundația a mai amenajat patinoare mobile sub formă de corturi în Miercurea Ciuc, Gheorgheni și Sfântu Gheorghe.

În 2019, premierul Viktor Orban a vizitat Academia, cu acea ocazie organizatorii afirmând că, după 2016, complexul a fost finanțat de Budapesta cu 5 milioane de euro. După aproape doi ani, în martie 2021, o investigație France24 estima că 90% din cei 10 milioane de euro cheltuite de Mens Sana la Cârța proveneau de la Guvernul lui Orban.

Cârța este comuna în care s-a născut președintele UDMR, Kelemen Hunor. Într-un interviu postat în 2019 pe site-ul Academiei,  Tanczos Barna declara că, în condițiile în care puteau merge în alte părți, Orban și staff-ul lui au venit la Cârța la invitația lui Kelemen Hunor care ”a considerat înființarea Academiei o chestiune de suflet de la bun început”.

Academia.jpg Kelemen Hunor (în centru) la inaugurarea unuia dintre obiectivele Academiei din Cârța Sursa: Facebook

Spre deosebire de Tanczos, Kelemen l-a apărat fățiș pe Orban, susținând că ”Dacă punem discursul în context, nu a fost un discurs rasist. (…) Amestecul de rase este o chestiune privată. (…) Chiar nu văd sensul de ce să explicăm, să spunem cine de ce aplaudă un discurs.”

La fel ca Tanczos, și Kelemen a declarat, pentru G4Media.ro, că finanțarea de la Cârța nu are ”nici o legătură” cu reacția sa sa față de discursul premierului ungar.

În 2020, în același județ cu Miercurea Ciuc, Cârța și Tușnad, a avut loc un incident provocat de comunitatea maghiară și care amintește de reticența ”amestecului de rase” din partea comunității maghiare. Locuitorii comunei Ditrău au protestat față de faptul că, din cauza lipsei de personal, o brutărie din localitate angajase doi sri-lankezi și au cerut expulzarea lor.

Intervievați de jurnaliști, ei au declarat că le este frică ”să nu vină un val de migranţi”. UDMR, prin vocea purtătorului de cuvânt, a transmis atunci că ”Nu putem accepta incitarea la ură împotriva unor oameni de o altă culoare sau pentru simplul fapt că vorbesc altă limbă” și a informat că liderii locali ai UDMR aveau activități de ”informare și mediatizare. Să ne calmăm și să nu permitem incitările”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

 1. Priviti cum se leaga toate. Barna tine cu orban, ciuca tradeaza interesele tarii pt sustinerea udmr si noi ne miram ca de ce ne merge greu

  • Precizează și tu ca vorbești de Țanțoș, Tanczos, Țanca sau cum naiba-i zice ca să știe lumea care Barna

 2. „Rasa pura” udemeristo-secuiasca nu da socoteala nimanui, indiferent de por.cariile facute, si e aparata de guvernul de tradatori Iohannis-PSD-PNL.

 3. CV și HR este data gratis ,de iohanis și psd , ungurilor.
  Ce sa mai spunem. Bravo lor ca si-au atins scopul cel urmăreau. Rușine noua ca am dat-o gratis

  • Sa nu cumva sa ‘uiti’ de sarmanii si onestii pnlisti ca ei nu au intentionat cardasia cu ciuma rosie pa ciolan.

  • Ai dreptate Gigi. Când am spus iohanis am crezut ca se știe ca doar el este marele pnlist, antipsd 😉

 4. GDP per capita: ROU: 14795 $; HUN: 18968 $. Nu pare asa mare diferenta care sa explice de ce HUN investeste in ROU, dar ROU nu investeste in Moldova. Poate diferenta sta in pensiile speciale si aparatul bujetar per capita. La urma urmei, HUN da bani, nu ia.

  • Defrișările fără număr pe filieră ungara?

  • Asta e unul din sutele de proiecte de genul asta in Ardeal.
   Este evident că sunt câteva beneficii financiare pentru cei implicați.
   Nu sunt bani europeni, nu sunt bani publici de la București, deci se pot spala niște bani fara grija.
   Sunt bani publici din Ungaria, dar fiind investiți în alta țară, nici o grijă pentru control ulterior.
   Plus aservirea completa a UDMR guvernului de la Budapesta.

 5. Donald Trump a scris pe platforma sa de socializare, Truth Social:

  „Petrec minunat cu prietenul meu Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei. Am discutat multe subiecte interesante – puțini oameni știu atât de multe despre ce se întâmplă în lume astăzi. Am sărbătorit și marea sa victorie electorală în aprilie.”

  • Sau mai bine zis, am asteptat putin sa nu bata la ochi dupa vizita lu orban la cremlin, ca sa primesc mesaje de la mai frend putin

 6. UDMR a ajuns o organizație sclavă a unor sclavi. In mod evident, nu mai reprezintă decât talibanii și radicalii unguri. Tipic pentru genul ăsta de troglodiți, se mai cred și superiori și extrem de inteligenți. Zbor lin în văgăuna voastră, comunitatea maghiară tb sa vină cu o altă garnitură de lideri dacă mai vrea reprezentare la București. Dacă nu, să se joace cu lopățelele lui Viktorash la ei în stepă.

 7. iohannis: pesede vrea sa dea transilvania ungurilor…cateva luni mai tarziu se asociaza cu pesedeudemere si lucreaza in echipa pentru interesele lui orban in romania…🤮🤮🤮🤮🤮🤮

 8. Bai, profesionistilor din presa, Barna si Hunor sunt numele mic, ca Bogdan, Klaus, Ludovic etc. Invatati odata sa scrieti corect macar numele oamenilor.

  • Pana la urma despre asta este vorba, de numele lor nu ceea ce fac. Fix ca romanul, te f*te alte griji nu fix despre ce se discuta.

  • @anti usl:
   Da! Daca un jurnalist are probleme cu niste chestii banale, cum sunt numele unor oameni, despre care scrie articole, atunci cum te astepti sa fie credibil in prezentarea unor informatii mult mai complicate?

  • @corectorul
   Numele sunt scrise corect, cf regulilor maghiare, unde numele se scrie înaintea prenumelui. Doar cel al lui orban apare scris ca in română.
   Poate articolul este o preluare din alta sursă și semnatarul nu și-a bătut capul cu regulile de scriere.
   Există reguli diferite în fiecare limbă în ceea ce privește ordinea cuvintelor în propoziție.
   Iar afirmația dvs „invatati odata sa scrieti corect macar numele oamenilor”, nu e corectă. Corect „…..sa scrieti corect macar numele persoanelor”. Că nu avem dovada că sunt și oameni. 😁😎

 9. YöY! Nöy vrùt să făcut $$$ mülţi la defrişat pădurile fraierilòr de valahi. Am vezüt kă ţarâ ei înapoiat, statul eşuat şi oamenii sklawi. Deci noi fäcüt partid pe criterii etnice, yöý! La noi place rasa pură. Frately nost Drujbarna e tare bun şi vrednic bäiat, ištenem! Aduce bani din örice: defrişări, arderi de deşeüri, braconaj.

  Nü e vina la nöi că sünteţi vöi proşti, YöY!

 10. Vedeti ce cuminti stau secuii cand le vorbeste premierul lor, de la Budapesta? Ce, credeti ca aia dau doi bani pe maciuca si iohannis? Acum intelegeti de ce insista udmr-istul cu vanatoarea la ursi?

 11. Cât timp sunt publice aceste finanțări nu vad unde e problema. Știi cu cine vorbești și este alegerea fiecăruia daca vor sa se asocieze cu ei.

 12. Totusi, statul roman de ce nu finanteaza astfel de cluburi sportive sau de ce nu investeste suficient in spitale ?! astfel nu ar mai fi nevoie sa vina alte tari sa bage bani aici…
  si unde e problema pana la urma? e ceva ilegal? sectia spitalului de cardiologie finantata de Orban e folosita doar de unguri? la clubul ala au voie sa se inscrie doar copii de unguri? Barna e presedinte la organizatia pe bani sau nu? Is multe intrebari

 13. Sclavisor, nu te f…te grija de români, vezi ca ungurii se scufundă iar voi dansați pe Titanic, fraierica.

 14. Ivane am un flas niuz pentru tine, americanu de rand nu prea face diferenta intre bucarest si budapest iar trumportocala nu da 2 centi pa orban il foloseste ca mesinger biu de la putin

 15. Cine ti-a spus că a avut declarații rasiste talpalagă?

 16. De ani de zile spun ca UDMR e cel mai mare parazit si ca mereu a fost tinut la putere fara sa merite. Uite cum agentii Rusiei conduc rromanica fara ca macar sa se demaste. Prin interpusii de la Budapesta.

 17. careva sa zica Orban are diret oameni in guvernul romaniei, cum sa nu vina el in transilvania si sa nu se comporte ca si cum ar fi a lui,… bai, asta face udmr, psd si pnl trebuie sa se dezica odata de acest 5% pentru ca scopul lor este alipirea transilvaniei la ungaria… blocheaza tot ce inseamna dezvoltare de drumuri in moldova si alte regiuni… nu vedeti?!?!

 18. Corect. Ăștia din Romania sunt complet defazați. Bai băieți mai răsfirați. Vedeți că vine Trump sau Di Santis președinte și ați pierdut osul azvarlit de la etajul 19 de la Inter. Vedeți că Orban e pe cai mari. Și în USA e încă democrație. Așa că asta merge pe picioarele lui și nu e invitat că milogii sa tina discursuri sforăitoare și lacrimogene in congres. Și va vorbi și la Dallas. Oops iubita voastră Nancy nu are curaj să meargă la Dallas că nu poate veni portavionul cu ea.

 19. Sa nu va mai inflamati ca pentru maghiarii din Romania soarele rasare la Budapesta, Ora exacta e ora Budapestei si ca alde Kelemen Huno si Tanczos Barna ii iau apararea lui Viktor Orban!
  De ce ar privi spre Bucureasti?!
  Nici romanii get-beget NU privesc cu placere spre Bucuresti, dimpotriva!!
  Iar muuulti romani plecati deja privesc spre Tarile unde si-au facut un rost cum in Romania nu ar fi reusit oricat ar fi muncit….
  Dupa 32 de ani de la revolutie clasa politica damboviteana e departe de romani si tot ce face face in interesul politrucilor si al acolitilor lor!!!

 20. Banii vorbesc, sper ca banii să îi îngroape pe udmr iști in lăcomia lor

 21. No problem, udemeristii s-au devoalat complet: folosesc Romania ca ruta de antrenament pentru stapanii lor de la Budapesta. Mai crede cineva ca au vreo treaba in guvernul RO, ca au vreo legatura cu tara si cu interesele ei? Isi bat joc de iohannis si de ciuca intr-o veselie. Pentru ca POT!

 22. Cum să recunoască că au salivat și aplaudat când a vorbit grăsunul?
  Neagă tot. Și noi îi credem. Vorba cuiva: ” te cred că și eu mint”!

 23. Ca maghiar din Harghita nu pot decat sa confirm ca UDMR a ajuns de 2 bani, un fel de marioneta a lui Orban. Nu credeam ca o sa-l deplang pe Marko Bela, care a fost un adevarat democrat, comparativ cu Kelemen, Tanczos & Co. Marko tinea la o distanta corecta UDMR fata de guvernul de la Budapesta, nu i-a fosat vasal ca acestia. UDMR este o pacoste atat pentru noi maghiarii cat si pentru romani. Ar trebui sa stea departe de guvernare macar 2 cicluri, ca sa se curete de astfel de slugi cum sunt cei doi din articol.