G4Media.ro

Viktor Orbán, criticat de liderii europeni pentru declarațiile deschis rasiste transmise săptămâna…

Sursa foto: European Council

Viktor Orbán, criticat de liderii europeni pentru declarațiile deschis rasiste transmise săptămâna trecută de la Băile Tușnad

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European (PE) au adoptat vineri o declaraţie comună prin care condamnă declaraţiile deschis rasiste ale premierului ungar Viktor Orbán de săptămâna trecută, de la Băile Tuşnad, şi subliniază că aceste afirmaţii reprezintă încălcări ale valorilor europene, informează un comunicat al legislativului comunitar.

„Noi, liderii grupurilor politice din PE, condamnăm cu putere recenta declaraţie deschis rasistă a prim-ministrului Orban despre faptul că nu doreşte ca (europenii) să devină ‘popoare cu rasă mixtă’. Astfel de declaraţii inacceptabile, care reprezintă în mod clar o încălcare a valorilor noastre, prevăzute şi în tratatele UE, nu-şi au locul în societăţile noastre”, se menţionează în comunicatul adoptat de Conferinţa Preşedinţilor, din care fac parte liderii de grupuri şi preşedintele PE.

„Regretăm, de asemenea, profund, persistenţa în apărarea acestor declaraţii de neiertat a prim-ministrului Orban cu alte ocazii. Rasismul şi discriminarea, în toate formele, trebuie condamnate fără echivoc şi combătute eficient la toate nivelurile”, mai afirmă liderii de grupuri din PE în declaraţia postată pe site-ul instituţiei.

„Facem apel la Comisie şi Consiliu să condamne urgent această declaraţie în termenii cei mai puternici. De asemenea, reiterăm apelurile PE la Consiliul UE de a emite în cele din urmă recomandările sale către Ungaria în cadrul procedurii de la articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene, abordând de asemenea noile evoluţii care afectează statul de drept, democraţia şi drepturile fundamentele, şi să stabilească faptul că există un risc clar de încălcare de către Ungaria a valorilor la care se face trimitere în articolul 2”, mai pledează liderii de grupuri din PE.

Aceştia reamintesc Consiliul UE că statele membre au obligaţia de a acţiona împreună şi de a pune capăt tuturor atacurilor la valorile stipulate la articolul 2 al Tratatului UE şi cer ca această chestiune să fie inclusă pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului European.

„Îndemnăm Comisia să trateze cu prioritate procedurile de infringement în derulare pentru încălcarea de către Ungaria a reglementărilor UE care interzic rasismul şi discriminarea şi să utilizeze pe deplin instrumentele la dispoziţia sa pentru a aborda încălcările valorilor prevăzute la articolul 2. De asemenea, salutăm decizia Comisiei de a declanşa mecanismul de condiţionare a fondurilor UE de respectarea statului de drept împotriva Ungariei şi aşteptăm paşii următori în această procedură, după a doua scrisoare trimisă pe 20 iulie. Ne reiterăm apelul la Comisie de a se abţine să aprobe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a Ungariei până la îndeplinirea tuturor criteriilor relevante”, mai solicită liderii de grupuri.

„Ne folosim de această oportunitate pentru a reitera că nu este loc pentru rasism, discriminare şi incitare la ură în societăţile noastre. Facem apel la noi acţiuni ale guvernelor UE şi la nivel comunitar, inclusiv împotriva normalizării tot mai mari a rasismului şi xenofobiei, şi subliniem necesitatea unui mecanism de monitorizare şi tragere la răspundere pentru a asigura aplicarea eficientă a legislaţiei şi politicilor antirasism ale UE”, mai menţionează comunicatul Conferinţei Preşedinţilor

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. tineti minte, NU cumva sa votati la urmatoarele alegeri pentru parlamentul European cu partidele Socialiste si cele care vor ‘imigranti’ in UE adusi cu vapoarele adica PSD si PNL si USR

  • Da daa o sa trimitem oamenii rusiei din AUR si APP. Cum sa nu, gata, asa facem! Hahhahahhahah

  • #mihai,da mancatz-as votam cu hAUR,ca e d-ai nostri,da’… ne baga rusii la parlamente ? Nu de alta da’ tre’ sa dau doctoratu’…

 2. Il doare in spitz pe Orban de „liderii” europeni.
  De suparati ce sunt liderii europeni, Airbus a deschis o fabrică în Gyula.
  Si Heghedusa si-a cerut scuze ca la criticat iar Kelemen l-a „laudat”.
  Ce mai poti sa spui 🙁

  • Fabrica aia era în plan de mult, și nu au deschis-o liderii UE ci Airbus. Ținând cont de evoluțiile din ultima vreme singura fabrică care se mai poate deschide în Ungaria e de mașini Lada.

  • @ aanonim
   Si eu ce-am scris?
   E greu pentru unii

 3. De la Viktor Orbaaan, niște voturi noi cadou, de nunta lui Simion!

 4. Poate asta a fost scopul, să se foloseasca sintagma”declarațiile de la Tușnad”.Un fel de pin în harta României.

 5. S a îngăduit un ziar romanesc la Cluj.Imi închipui ce l așteaptă.Dar ne și gândim la sarcina,de energie înțeleaptă,pe care va avea o. Sa fie măcar ce a fost pentru ungurii de supt stăpânirea noastră presa lor, larg ingaduita la noi ! NICOLAE IORGA 24 septembrie 1940.

 6. Are dreptate. De ce sa ne curga ochii la o latina, o asiatica cind avem soldovencele de vorbesc aceeasi limba? Oricun, daca mergeti in alte tari o sa vedeti ca deec chinezii, koreeni, latini se cam casatoresc intre ei. In europa, in unele tari nu mai ai cu cine, fiecaree pe unde apuca, normal ar fi ca urmatoarea discurie sa fie legata de inchiderea granitelor si astfel isi pot salva rasa. Dar in felul asta nu am aveao pe emma cidoar pe simona. Ce alegeti?

 7. de ce nu avem si noi un lider patriot ca Orban. Care sa-si vada de interesul poporului sau indiferent de cat latra cozile de topor globaliste. Culmea e ca ipocritii din vest tot in Ungaria deschid fabrici, nu in Romania cea obedienta si vanduta. Nu mai cumpara nimeni bs-urile woke, e gata, baieti!

 8. Ce interesant e ca toata lumea se leaga de o bucata mica din discurs in care a vorbit de problema demografica, iar restul in special partea in care critica administratia americana mult mai substantiala ca volum si argumente e ignorat total. De exemplu partea in care americanii le-au cerut modificari explicite de legislatie. Asta apro de Nato si egalitate intre parteneri

 9. Istvan vezi ca e nevoie de nazisti mai la est. Doar dai din gura . Ia un tun rusesc in brate.

 10. Hai sa dim seriosi care lideri? I-ati vazut cand se strang la un loc cum arata.? Ca niste corbi pe un starv. Lideri au fost aia care au creat si impus lumii civiliatia asta pe care o distrug ei acum cu bazaconiile lor. Zilele astea am vazut si la noi niste ultimi aparatori ai civilizatiei (ce ironie!) pe Stanescu baron PSD si genralul Doctor Ciuca. Daca n-ar fi tragic m-as fi tavalit de ras. Adevarul e ca Orban stia ce face, dar le-a aplicat corectia si a tras si apa iar pentru asta acesti ratati ai istoriei nu-l iarta. Vor sa ucida profetul crezand ca ingropand adevarul isi salveaza lumea lor mincinoasa care se scufunda.

 11. Tăiați fondurile europene, sau și mai benefic dati-i afara din UE,și clovnul asta putinist va dispărea în neant,cât sunt ei de spălați pe creier,ungurii nu vor accepta (la fel de ușor că mujicii) plecarea marilor producători europeni din Ungaria și șomajul aferent.Nazismul și rasismul li se par cool acum hunilor cu banii europeni curgând gârlă spre Panonia,imediat ce se vor opri banii vor deveni cei mai mari liberali din Europa.

 12. Cum spunea seful meu la serviciu. : Taie-i din bani si e pedeapsa cea mai aspra.
  Europenii donatori nu sunt fraieri. Extremistii din orice parte trebuie taxati sau trimisi in Rusia. Mai nou acolo e pentru ei….
  Auzi Istvan ?

 13. Istvan, nu-ti fa probleme, nota de plata vine! Sa nu plangi dupa aia ca sunteti oprimati, si nu mai aveti bani!
  Airbus e o companie de stat, mai mult sau mai putin. Efectele se vor vedea in cativa Ani, nu acum. Asa cum a venit va si pleca….