G4Media.ro

Cultura anulării în facultăți americane: Universitatea din Minnesota oferă cursuri de recuperare…

Cultura anulării în facultăți americane: Universitatea din Minnesota oferă cursuri de recuperare pentru „vina de a fi alb,” în timp ce studenții din Missouri cer „decolonizarea educației”

Școala de asistență socială a Universității din Minnesota a oferit zilele trecute o prelegere virtuală în care participanții albi au fost instruiți să urmeze un plan în 12 etape – bazat pe programul Alcoolicii Anonimi – pentru a „ne recupera și a ne revendica întreaga noastră umanitate,” în ceea ce criticii afirmă că este un exemplu tipic de cultură a anulării (cancel culture) care se manifestă tot mai agresiv în societatea americană.

Terapeuta Cristina Combs, care prezintă cursul, a afirmat că programul ei îi ajută pe oameni „să-și revină din calitatea de a fi albi.” În același timp, într-o acțiune la fel de controversată, studenții de la o universitate catolică din Missouri au solicitat școlii să le îndeplinească o listă de 11 cereri, inclusiv ca instituția de învățământ să „decolonizeze educația.”

School of Social Work and Continuing Education Series din cadrul Universității din Minnesota a găzduit recent o serie de seminarii web speciale intitulate „Deconstructing & Decentralizing White-ness in Practice: A Three-Part Series.” Una dintre prelegeri, „Recovery from White Conditioning”, i-a învățat pe albi cum să folosească un program în 12 pași, similar cu Alcoolicii Anonimi, pentru „a ne recupera și a ne revendica întreaga noastră umanitate”. Cei 12 pași ce trebuie urmați sunt prezentați în partea întâi a seriei, promovată prin intermediul așa-numitului Center for Practice Transformation al universității.

Potrivit paginii electronice care a prezentat seminariile, terapeuta Cristina Combs, care a creat programul, a petrecut „ani de zile luptându-se pentru a naviga rolul și prezența calității sale de a fi albă în călătoriile sale personale, academice și profesionale.” Combs este absolventă a universității din Minnesota.

Ziarul conservator The College Fix, care a vorbit despre seminarul de la Universitatea din Minnesota, a scris despre Combs că și-a început prelegerea recunoscând că „mă aflu pe pământul tradițional Dakota,” teritoriul unui trib nativ american care s-a stabilit în regiune. „Ea i-a menționat, de asemenea, pe George Floyd, Breonna Taylor și toate celelalte vieți furate din familii și comunități și din lumea noastră din cauza brutalității poliției și a violenței ordonate de stat,” a scris publicația, referindu-se la cei doi afro-americani ale căror morți au declanșat proteste masive pentru egalitate rasială în numeroase orașe americane.

După ce și-a întrebat audiența: „Ce vă vine în minte atunci când auziți termenul de supremație albă?”, Combs a arătat mai multe imagini cu membri ai organizației Ku Klux Klan și cu naționaliști albi care au manifestat la Charlottesville, după care a înlocuit imaginile cu una de-a ei, comentând: „Când activiștii BIPOC (black, indigenous, people of color) foloseau termenul supremație albă pentru a vorbi despre sistemele care trebuiau schimbate și despre munca pe care oamenii albi trebuiau să o depună, instinctul meu era să mă dau în spate. Mi s-a părut un cuvânt prea greu sau prea crud și nu mi-a plăcut. În cele din urmă mi-am dat seama că acesta este ego-ul meu … Pășind în acea tensiune și acceptând conexiunea mea cu supremația albă a fost o libertate de felul celei de a mă prezenta într-o aliniere mai bună cu valorile mele și de a face această muncă pentru tot restul vieții mele”.

În preambulul său la explicația programului de 12 pași necesar pentru a realiza „sobrietatea rasială”, Combs a citat-o ​​pe autoarea feministă Bell Hooks spunând că „patriarhatul capitalist supremacist alb și imperialist este structura puterii care stă la baza ordinii sociale”.

Terapeuta a afirmat că prelegerea ei se referă la calitatea de a fi alb, dar că abordarea ei este diferită, urmând „să o expunem, să-i studiem tiparele și să-i transformăm moștenirea violentă”.

Printre cei 12 pași ai programului se numără:

 • „Am recunoscut că am fost condiționați social de ideologia supremației albe” (Pasul 1),
 • „Am ajuns să credem că ne putem îmbrățișa ignoranța ca pe o invitație de a învăța” (Pasul 2),
 • „Ne-am mărturisit greșelile și eșecurile față de noi și față de ceilalți” (Pasul 5),
 • „Ne-am angajat să studiem continuu prejudecățile noastre rasiale, conștiente sau inconștiente, și modelele noastre inadaptabile ale gândirii supremaciste albe” (Pasul 8),
 • „Am îmbrățișat responsabilitatea de a ne concentra asupra impactului nostru, mai mult decât asupra intențiilor noastre, în interacțiunile cu oamenii de culoare” (Pasul 10),
 • „Ne-am angajat să împărtășim acest mesaj cu frații, surorile și frații noștri albi… pentru a construi o comunitate de recuperare care să ne susțină și pentru a încuraja responsabilitatea personală în cadrul culturii noastre” (Pasul 12).

Fiecare pas a fost însoțit de explicații și descrieri. De exemplu, pentru Pasul 1 al programului de „descentrare a supremației albe,” Combs a prezentat un videoclip al unei tinere albe, căreia i s-au arătat portrete ale unui copil desenat cu diferiți pigmenți de culoare a pielii. Când a fost întrebat care dintre ele au caracteristici pozitive, cum ar fi” drăguț” sau „inteligent,” tânăra a indicat personajele albe. Când a fost întrebată despre caracteristici negative precum „rău” sau „urât,” ea a arătat figurile negre. „Am fost condiționați social. Supremația albă este în noi. Va fi mereu aici. Va trebui întotdeauna să acționăm împotriva acesteia în această călătorie de transformare”, a spus terapeuta.

După ce a terminat de vorbit despre cei 12 pași, Combs a dezvăluit cum ar arăta o adunare a celor care caută „să se recupereze din starea condiționată de albi”. Potrivit declarațiilor sale, întâlnirile încep cu un „Apel la recuperare”, un citat din scriitorul Shailja Patel: „Suntem aici pentru a fi pe deplin umani pentru noi înșine, pe deplin răspunzători unul față de celălalt”.

Ulterior, participanții vor avea un minut de reflecție tăcută, vor citi despre „un anti-rasist alb, apoi vor discuta pasul special pe care se concentrează în acea întâlnire”, a spus Combs, adăugând că programul ei îi ajută pe oameni „să-și revină din calitatea de a fi albi”. 

Pagina de internet a proiectului precizează că prelegerea este disponibilă pentru credite necesare programului de educație continuă, atâta timp cât participanții plătesc 25 de dolari și finalizează un test.

Decolonizarea educației

Prelegerea de la Universitatea din Minnesota nu este singura acțiune despre care criticii afirmă că este parte a culturii anulării (cancel culture), fenomenul promovat de stânga liberală și progresistă din America prin care se „anulează” persoane, branduri, emisiuni, cărți sau filme din cauza a ceea ce unii consideră a fi remarci sau ideologii ofensatoare, rasiste sau controversate.

The College Fix a relatat cazul studenților de la o universitate catolică din Missouri care au solicitat școlii să le îndeplinească o listă de 11 cereri. Studenții Universității Saint Louis (SLU) și-au publicat lista pe 25 septembrie, inclusiv cererea către colegiu să „decolonizeze educația”, „să descentralizeze calitatea de a fi alb” și „să elimine supremația albă”.

Printr-o altă cerere se solicită oficialilor universității să „dezarmeze DPS”, care se referă la departamentul de poliție al campusului. Studenții doresc, de asemenea, ca școala să creeze un curs în care să se discute istoria universității legată de sclavi și indigeni. (Preoții iezuiți care au pus bazele universității au adus cu ei mai mulți sclavi în Missouri în 1823).

De asemenea, activiștii doresc ca administratorii universității să înlăture denumirile a trei clădiri care poartă numele unor foști proprietari de sclavi.

Alte cereri includ finanțarea sporită pentru mentorat pentru BIPOC, precum și salarii și beneficii crescute pentru angajații din campus, mulți dintre ei persoane de culoare sau imigranți.

Ziarul a notat că oficialii universității, inclusiv Fred Pestello, președintele școlii, s-au întâlnit cu activiștii. Potrivit informațiilor, universitatea are o istorie de acceptare a cererilor din partea activiștilor studenți. În urmă cu șase ani, un grup numit „Occupy SLU” și-a instalat corturile în campus cerând o serie de schimbări din partea universității. Protestul lor a avut loc după împușcarea, în apropiere de Ferguson, a afro-americanului Michael Brown. Acesta a fost oprit pe stradă de un polițist alb, după ce a fost acuzat că a jefuit un magazin. În urma unei altercații, ofițerul l-a împușcat mortal pe Brown, susținând că a tras asupra tânărului de 18 ani după ce acesta l-a atacat. Incidentul a fost urmat de proteste violente în Ferguson. Polițistul alb a fost declarat nevinovat.

Fred Pestello a fost de acord cu multe cereri ale activiștilor SLU, însă unele relatări de presă au afirmat atunci că președintele universității i-ar fi plătit pe protestatari ca să plece. Pestello a negat aceste informații.

Educația patriotică

Informațiile despre cele întâmplate la cele două universități americane au venit la doar câteva săptămâni după ce președintele Donald Trump a declarat că va forma o comisie națională pentru promovarea „educației patriotice” și a anunțat crearea unui program financiar de sprijin pentru dezvoltarea unui „curriculum pro-american”, susținând că instituțiile de învățământ din Statele Unite îndoctrinează elevii și studenții cu o agendă de stânga ostilă părinților fondatori ai națiunii. Liderul de la Casa Albă a descris eforturile de educare a elevilor despre rasism și sclavie drept o insultă la adresa principiilor pe care s-a format țara. 

Într-un discurs ținut la Arhivele Naționale de la Washington, în fața copiilor originale ale Constituției și Declarației de Independență, Trump a denunțat ceea ce el a numit „o pânză răsucită de minciuni” care este predată în școlile din Statele Unite despre rasismul sistemic din societatea americană, numindu-l „o formă de abuz asupra copiilor”.

„Predarea acestei doctrine oribile copiilor noștri este o formă de abuz asupra copiilor, în cel mai adevărat sens”, a spus Trump, reluând teme dintr-un discurs pe care l-a ținut în iulie la Muntele Rushmore, atunci când a marcat Ziua Independenței Statelor Unite. „De mulți ani, radicalii au confundat tăcerea americanilor cu slăbiciunea. Se înșeală. Nu există o forță mai puternică decât dragostea unui părinte pentru copiii lui. Iar mamele și tații patrioși vor cere ca copiii lor să nu mai fie hrăniți cu minciuni oribile despre această țară”, a spus Trump.

El a denunțat „mișcarea radicală” care lucrează împotriva unei versiuni „mai măgulitoare” a istoriei SUA drept eforturile democraților de a defăima țara pentru câștiguri politice.

Unele voci au afirmat că observațiile președintelui referitoare la „educația patriotică” ce trebuie promovată în școlile din SUA se înscriu în aceesi strategie recentă a liderului de la Casa Albă de a denunța comentariile privind „rasismul sistemic” și „privilegiul albilor” din societatea americană, precum și „îndoctrinarea de stânga” promovată în școlile americane. De exemplu, în alocuțiunea ținută la Muntele Rushmore, de Ziua Independenței, Trump a afirmat că elevii sunt „învățați să-și urască propria țară” în școlile publice.

Ulterior, în discursul de la Convenția Națională Republicană, președintele s-a angajat „să restabilească pe deplin educația patriotică.” Iar luna trecută, vorbind despre protestele care au izbucnit în orașele SUA din cauza brutalității poliției, el a acuzat din nou școlile. „Ceea ce vedem astăzi este un rezultat al îndoctrinării de stânga în școlile și universitățile națiunii noastre. Mulți tineri americani au fost hrăniți cu minciuni despre faptul că America este o națiune ticăloasă afectată de rasism”, a afirmat Trump.

Publicația The Hill a scris că președintele și unii dintre principalii săi consilieri au respins constant ideea că există rasism sistemic în Statele Unite. „Îmbrățișăm viziunea lui Martin Luther King în care copiii nu sunt judecați după culoarea pielii, ci după conținutul caracterului lor. Stânga încearcă să distrugă această frumoasă viziune și să împartă americanii în funcție de rasă în serviciul puterii politice”, a declarat Trump la Arhivele Nationale. „Văzând fiecare problemă din perspectiva rasei, ei vor să impună o nouă segregare și nu trebuie să permitem ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat el.

De altfel, Administrația Trump a instruit recent agențiile federale să pună capăt atelierelor și ședințelor de sensibilitate rasială care abordează subiecte precum privilegiul albilor și teoria critică a raselor, numindu-le „propagandă anti-americană care învrăjbește”.

G4Media.ro a prezentat recent un exemplu cu un astfel de atelier organizat în Seattle, unul dintre cele mai liberale orașe din Statele Unite. În iunie, municipalitatea din metropolă a organizat o sesiune de pregătire profesională segregată pentru angajații albi, în care aceștia au fost instruiți cum să „își anuleze calitatea de albi” și să-și afirme „complicitatea în rasism.” Intitulată Interrupting Internalized Racial Superiority and Whiteness, sesiunea de pregătire a fost susținută de Office of Civil Rights (Biroul Drepturilor Civile) pe 12 iunie.

Într-unul dintre documentele distribuite anterior participanților s-a afirmat că „rasismul nu este vină noastră, dar noi suntem responsabili”, în timp ce în altul se susținea că angajații albi trebuie să renunțe „la pământ” și la „securitatea lor fizică garantată” pentru „a fi complici” la justiția rasială.

Analiștii au susținut că declarațiile președintelui Trump despre „educația patriotică” au venit ca o reacție la eforturile din ce în ce mai agresive al unor intelectuali si profesori liberali pentru ca școlile să predea o istorie a Statelor Unite care recunoaște mai bine sclavia și rasismul sistemic din societatea americană. Democrații și activiștii de stânga s-au grăbit să critice inițiativa liderului de la Casa Albă, pe care o compară cu Hitlerjugend, organizația de tineret a Partidului Nazist din Germania.

Surse: The College Fix, AP, St. Louis Public Radio, The Hill

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. America nu e întreagă la cap.

  • Singurii intregi la cap sunt useristii, ei nu sunt hoti, nu au participat la guvernare.
   Curati ca lacrima!
   Votati cu incredere!

  • Ye, Make ‘Murika Great Again!

  • 1. Orice comentariu de bun simt trebuie sa inceapa cu recunoasterea adevarului: SCLAVIA si RASISMUL au existat si continua sa existe! Si ca sa nu ne mai consideram noi, romanii, cei mai neprihaniti, a se vedea cazurile sclavie din comuna Berevoiesti/Arges & comuna Recea/Maramures:

   https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21158264-cazul-sclavie-din-arges-doua-dintre-victimele-romilor-din-berevoesti-murit-dupa-ani-intregi-fost-exploatate-prin-munca-referatul-procurorilor.htm

   https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/marturii-cutremuratoare-despre-sclavii-din-maramures-vecin-nu-stiu-cum-de-nu-au-murit-batuti-fara-mancare-in-grajd-cu-animalele-1318047

   2. In esenta, seminarul de la Universitatea din Minnesota este o initiativa pornita cu înţelepciune pentru ca are in vedere asumarea unei atitudini umane evoluate: asumarea greselii si reconcilierea. „Suntem aici pentru a fi pe deplin umani pentru noi înșine, pe deplin răspunzători unul față de celălalt”.

  • @cumgranosalis:

   1) Orice comentariu de bun simt trebuie sa inceapa cu precizarea ca nu exista culpe mostenite genetic, asa cum nu exista nici glorii ereditare!. Nu ne intereseaza ce au facut inaintasii nostri decat pentru a nu repeta greselile lor si pentru a prelua ceea ce, pentru timpurile noastre, este si eficient si moral. Nu raspundem pentru faptele lor reprobabile si nici nu avem vreun merit pentru cele pe care le apreciem.

   2) Apoi, sa imi atribui mie, ca membru al grupului delimitat de catre tine ca fiind al albilor caucazieni, atributele grupului respectiv, ca si cand el ar fi omogen, se numeste, dupa ultimele cercetari in domeniu, fix RASISM. 💡 Cum ar veni, postmodernistii vor sa combata rasismul … prin rasism . 😆 Ceea ce ar fi simpatic, daca n-ar fi contradictoriu din punct de vedere logic.
   Dar postmodernistii(*) nu se impiedica prea tare de coerenta logica, pentru ca ea este, evident, … „o creatie a structurii patriarhale conceputa de catre albii europeni pentru a-i oprima pe oprimati„. [O sa tot auziti expresia asta la fel de des cum o auzeati, nu demult, pe aia cu „societatea multilateral dezvoltata” 🙁 ]

   Treaba este ca mai sunt si unii, cu o concentratie mica de melanina in piele, care se considera doar niste membri oarecare al grupului asta micut din Univers, numit Umanitate, din satul asta ceva mai mare, numit Pamant. La astia ce e cazul sa reeducam, dna. Combs?

   3) Regula practica generala este: cand iti umbla cineva la sentiment, imediat mana pe PORTOFEL!

   ===========================
   Postmodernistii, general spus, considera ca nu exista propozitii adevarate care descriu fapte verificabile prin confruntarea cu realitatea. Tot ce exista sunt o infinitate de interpretari, toate la fel de valide. In acest mod arunca la gunoi posiblitatea testarii interpretarilor lor si, odata cu asta, posibilitatea de a avea vreo legatura cu adevarul-corespondenta. Dupa care, au dreptate … doar pentru ca pot.

  • @Sanitarul
   Big like👍👍

  • @Sanitarul
   Un comentariu foarte bun

 2. Republicanii, sau cel putin votantii lor sunt retrograzi. Ei chiar cred Trump poate schimba ceva. Sa zici ca mai amana poate putin distrugerea culturala, dar nu mai ai ce sa salvezi total. In plus Trump mai e si promovator al cultului prohostimii, nu crede in incalzirea globala, da liber la distrugerea faunei si cate si mao cate. Macar, daca tot vor sa se distruga America, sa o faca mai repede, ca sa fie exemplu pentru altii. Biden 2020!!!!

 3. Asta o sa fie america daca iese biden presedinte.

  Si cum pe vremea lu yobama astia cu sjw au aparut si in ue si iubeau religia pacii , o sa apara si in eu scuza ca esti alb .

 4. Unde subt ceulalti pasi? 3,4,6,7,9,11? E ceva ce nu va convide de ati cenzurat prin excludere?

  Capata stirea alta conotatie cu ei inclusi?

 5. Li s a urat cu binele.
  Prea multă bunastare si comfort au dus la nebunia din articol.
  Oamenii trebuie sa fie egali dupa culoarea pielii , dupa sansele la educație si sanatate. Nu aiureli utopice cu privilegii rasiale negre sau albe.

 6. cel mai dragut e ca facultatile astea, versiunile lor de Ecologica sau SNSPA, nu merg pe calitati intelectuale, talent etc. nu vor ca cea mai potrivita persoana sa ajunga intr-o functie, indiferent de culoare, ci vor sa ajunga bazat pe rasa, pe rainbow people, etc.
  iti dai seama ce capacitate intelectuala are cineva care a ales „gender studies”…

 7. lumea se misca repede. prin primavara era intre banc si sfidare sa-ti ceri scuze pt ca esti alb. in curand ar putea deveni o obligatie.

 8. Imbecilitatea ridicată la rang de artă sau cum poți să pornești de la un set de minciuni și să-ți perfecționezi în timp abilitatea de a-ți trage singur șuturi în fund în rafale. Tipei ăsteia i-ar prinde bine o terapie cu arabi stătuți și o excursie în Nigeria fără hartă. După o doză sănătoasă de realitate, dacă scapă cu viață, i-ar fi bune niște studii în istoria Americii pe care o înjură, finalizată cu un studiu mai în profunzime asupra celui de-al Doilea Război Mondial, în care au murit milioane de albi, și pentru a salva rasa neagră de la extincție.Ar afla lucruri absolut interesante despre vina de a fi negru proprietar de sclavi, vina de a fi șef de trib amerindian proprietar de sclavi și vina de a fi arab proprietar de sclavi precum și niște lecții valoroase despre câți cenți dă un negru african pe viața unei albe proaste.Prea mult bine strică la cap, precum se vede.Și dacă tot o dă cu vina de a fi albă, să cedeze postul ei din cloaca aia de „universitate” unei negrese merituoase.E un bun început.

  • @Postăkel Gudurău: Valuri de rautate, misoginism si rasism se revarsa din comentariul tau. De evolutie spirituala personala ai auzit? Dar de simt etic sau decenta, autocenzura? Progres moral? Te caracterizeaza perfect primele 2 cuvinte din comentariul tau.

  • @Postakel Gudurau: Daca te-as intalni in real life ti-as da de baut cat ai dori. Ai unul dintre cele mai realiste si inteligente comentarii.

   Traiesc de 17 ani in America de Nord si simt pe pielea mea mizeria asta asa zis ‘progresista’.
   – in compania in care (inca) lucrez de 15 ani, de mult timp nu mai sunt angajati oameni competenti, de exemplu. Tot ce conteaza este cote de reprezentare. La angajare sunt favorizati transgendersii, homosexualii, people of color peste 50% (nu mai avem voie sa-i numim ‘black people’,), musulmanii etc. Departamentul de ‘Inclusivness’ din companie ne trimite lunar instructiuni cu noile reguli de ‘acomodare’ etc
   – acesti angajati ‘minoritari’ pot fi oricat de incompetenti, lenesi sau limitati intelectual. Nu ai voie nici macar sa le sugerezi ca au gresit. Imediat ce unul din ei se simte lezat ‘zbori’ din companie instantaneu (‘zbori’ bineinteles doar daca esti alb, crestin si ATENTIE, nu esti Homosexual).
   – tot la aceeasi companie facem cursuri obligatorii de ‘Diversity and Inclusivness’ (‘Spalare la creier’ tradus in limba romana). In timpul acestor cursuri suntem atent monitorizati devcatre trainer pentru a descoperi printre noi eventuali angajati ‘rasisti’, ‘homofobi’, ‘islamofobi’, etc. Ca sa nu ramai fara job trebuie sa iei cuvantul in timpul acestor cursuri, sa vii cu o idee noua, sa arati cu lupti ACTIV impotriva rasismului si a discriminarii. De exemplu unii colegi dau exemple din familie, cum bunicul lor a fost ‘rasist’ cu populatia indigena nord americana si din acest motiv, baiatul lui (colegulul meu de la job) l-a abandonat pe bunic la un azil de batrani, sa plateasca pentru ce a facut in urma cu 60 de ani, cand era taietor de lemne in nordul Canadei si nu-i platea decent pe indienii (aboriginals) care-l ajutau la munca.
   Si mai sunt sute de de alte exemple, societatea nord americana este infectata total de acest auto intitulat ‘progresism’. Este de fapt un cancer social in faza terminala.

   PS: firma de care pomeneam mai sus se numeste Bell Canada.

 9. Gunoaiele corectitudinii politice ea însăși un gunoi marxist. De ce totul este îndreptat împotriva rasei albe cea care a făcut din America cea mai mare putere economică,militară și culturală a lumii?Americanilor albi nu trebuie sa le fie rușine de rasa lor pt că ea a fost cea care a civilizat omenirea.Sclavia tine de trecut și a fost practicată de toate rasele și pe toate continentele și tine de contextul istoric.Americanii albi nu au de ce sa și pună cenușă în cap și să și ceara iertare .De ce sa fi considerat suprematist alb daca vrei că SUA să rămână majoritar alba și nu sa fie colonizată cu africani,latino americanii ,musulmani asiatici care să facă din SUA o țară de tip latino american adică politic instabilă,slabă economic,afectată permanent de tulburări sociale altfel spus un stat eșuat.Nu trebuie cu nici preț lăsați extremiștii de stânga profund minoritari să distrugă cu ajutorul corectitudinii politice și folosind tasta neagra că vârf de lance.Liderii rasei negre din SUA ar trebui să renunțe la eternele acuzații împotriva albilor și să depună eforturi mari pt educarea și civilizarea prop de iei rase ale cărei probleme vin in principal din interior și nicidecum din exterior și să i ia că exemplu pe chinezii din SUA în acest sens.

  • Mulțumesc pentru ofertă dar beau puțin și rar.Nici nu prea am timp, stau toată ziua și uneori și noaptea cu nasul în relee, sârme, contactori și alte asemenea pentru ca să- mi întrețin familia și ceva-n plus ca să-mi plătesc dările care se duc pe speciale, asistați și bolnavi închipuiți. Unii dintre ei mă ceartă că sânt imoral după ce le aduce poștașul alocația sau pensia dar așa e-n toată lumea. Timpul liber, cât îl am, mi-l petrec citind sau cu familia cât despre inclusivitate, n-am grija asta. Lucrez de cele mai multe ori singur iar în meseria asta dacă nu ești cât de cât bun, n-ai ce căuta nici dacă te-ai născut cu scheme verzi fosforescente pe un șoric negru cu toți bunicii sclavi și cinșpe identități sexuale sau ce-or fi alea. What goes up, must go down. Idioții se cred buricul pământului și iau fake rage drept minte. Hiena chineză îi pândește iar la final îi va înfuleca pe nemestecate lentru că sânt prea proști ca să trăiască.Păcat de civilizația asta că a ajuns în halul în care a ajuns dar să nu ne pierdem speranța, până și prostia are limitele ei.

 10. „Patriarhatul capitalist supremacist alb și imperialist este structura puterii care a stat la baza ordinii sociale!”
  Asta este noua lozinca ce va figura pe portile viitoarele lagare in locul lui ”Arbeit macht frei!”

 11. Sa vedeti cand omul alb se va rascula cum vor dispărea toate aceste ideologii comunistoide. Seamana cu idei vehiculate de niste secte, precum cea privind schimbările climatice.

 12. Valuri de rautate, misoginism si rasism se revarsa din comentariul tau. De evolutie spirituala personala ai auzit? Dar de simt etic sau decenta, autocenzura? Progres moral? Te caracterizeaza perfect primele 2 cuvinte din comentariul tau.

 13. Ați ai dracu cu melcii voștri

 14. Sa intelegem , Arhanghele…,ca e cam cum era la noi,candva : 1.iti faci autocritica,fiindca esti alb si te dezici de inaintasi,albi si ei,nenorocitii ; 2.pe orizontala sau pe verticala ,de la firme pana la institutii etc ,trebuie respectat procentajul(„numerus claussus”,cum i se zicea ):atatia muncitori,atatia tarani ,atatia intelectuali,atatia minoritari (etc);iar cei care „nu incapeau”in procentele alea – in puscarii,lagare ,mine sau in gropi comune 3.institutii de forta care sa asigure respectarea noilor legi,date de noii ideologi „progresisti” etc,etc?

 15. Esenta „culpabilizarii publice” pentru vini imaginare e maoistă. Si la bolshevici se practica pe scara larga „critica” si „autocritica”, dar numai in sedintele de partid. Chinezii, cu „Revolutia Culturală”, au inventat umilirea in public, de genul albilor ingenunchiati care isi cer iertare in strada in fata negrilor in picioare.
  Daca Trump pierde, mizeria asta care dospeste deja si in Europa de vest se va revarsa peste tot. America va deveni o anexă a Chinei si Europa la fel. La asta conduce Globalismul. Si atunci va trebui sa alegem intre Maoism si Putinism ! De necrezut !
  😪😪😪

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.