G4Media.ro

O persoană a fost ucisă în timpul protestelor anti-guvernamentale din Cuba/ Autoritățile…

sursa foto: captura

O persoană a fost ucisă în timpul protestelor anti-guvernamentale din Cuba/ Autoritățile comuniste: Nu a fost nicio explozie socială

Diubis Laurencio Tejeda, în vârstă de 36 de ani, a murit luni într-o suburbie a capitalei Havana, în timpul manifestărilor anti-guvernamentale. Autoritățile cubaneze au confirmat acest fapt, precizând însă că făcea parte dintr-un grup care a atacat o unitate guvernamentală, anunță BBC.com, care citează Reuters. Pe de altă parte, martorii spun că forțele de securitate au atacat oamenii care s-au alăturat unui protest spontan în cartier. Waldo Herrera, care locuiește în zonă, a declarat pentru agenția de presă Reuters că ofițerii „și-au scos armele și au început să tragă” împotriva demonstranților. „Cred că comuniștii au pierdut controlul, nu vor avea o soluție la această situație”, a declarat el pentru Reuters.

”Nu a fost nicio explozie socială în Cuba”

Autorităţile cubaneze au negat marţi orice „explozie socială” în Cuba după manifestaţii fără precedent împotriva guvernului, care s-au soldat cu un deces şi aproximativ 100 de arestări, comentează AFP, citat de Agerpres. „La 11 iulie, nu a fost nicio explozie socială în Cuba, nu a existat niciuna datorită voinţei poporului nostru şi a sprijinului poporului nostru pentru revoluţie şi guvernul său”, a declarat ministrul de externe, Bruno Rodriguez, într-o conferinţă de presă.
Acestea au fost „tulburări la o scară foarte limitată”, a adăugat el, subliniind că „ţara este în condiţii complet normale”. La fel ca preşedintele Miguel Diaz-Canel înaintea sa, Bruno Rodriguez a acuzat Washingtonul că, prin politica sa de sancţiuni şi o campanie pe internet, se află la originea unor manifestaţii fără precedent care au izbucnit duminică pe insula socialistă în aproximativ 40 de localităţi, populaţia strigând „Ne este foame”, „Libertate” şi „Jos dictatura”.

130 de persoane arestate, printre care dizidenți și chiar o jurnalistă

Marţi, circa 130 de persoane erau închise sau raportate ca dispărute, potrivit unei liste de nume postate pe Twitter de mişcarea contestatară San Isidro. Printre cei reţinuţi se numără José Daniel Ferrer, Manuel Cuesta Morua şi Berta Soler, trei dintre principalii disidenţi ai ţării, precum şi Camila Acosta, o cubaneză de 28 de ani, potrivit cotidianului ABC din Spania, cu care ea colabora de şase luni. „Arestarea unei jurnaliste de la media spaniolă ABC mi se pare nepotrivită”, a reacţionat premierul spaniol Pedro Sanchez care a cerut Havanei să respecte dreptul cubanezilor de a „manifesta liber”.
În contextul în care nu au fost date publicităţii date referitoare la arestări, familiile au încercat marţi să obţină informaţii de la secţiile de poliţie din capitală despre rudele lor arestate, a constatat AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...