G4Media.ro

Cu Dragnea la psihiatru. Care este semnificația celor patru asasini ai Faraonului…

Cu Dragnea la psihiatru. Care este semnificația celor patru asasini ai Faraonului – opinia unui medic specialist

Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut și specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor, publică pe blogurile Adevărul un text în care încearcă să găsească o interpretare a presupusei tentative de asasinat invocate de liderul PSD, Liviu Dragnea. Medicul psihiatru scrie că este vorba de ”o imagine fantasmată, o creaţie a imaginaţiei devenită realitate, în condiţii de maxim stres şi atingere a limitelor proprii, o proiecţie în afară a conţinuturilor interne ale minţii atât de puternic veridică, încât persoana este convinsă de existenţa ei, o halucinaţie, o imagine eidetică sau, mai simplu spus, un vis cu ochii deschişi”.

Redăm un fragment din textul publicat pe blogurile Adevărul:

”În care cei patru asasini trimişi de forţe întunecate să aducă pieirea domnului Dragnea sunt o imagine fantasmată, o creaţie a imaginaţiei devenită realitate, în condiţii de maxim stres şi atingere a limitelor proprii, o proiecţie în afară a conţinuturilor interne ale minţii atât de puternic veridică, încât persoana este convinsă de existenţa ei, o halucinaţie, o imagine eidetică sau, mai simplu spus, un vis cu ochii deschişi.

Dimineaţa, Faraon s-a tulburat şi a trimis să cheme pe toţi magii şi pe toţi înţelepţii Egiptului. Le-a istorisit visele lui. Dar nimeni n-a putut să le tălmăcească lui Faraon. Geneza 41:8

Nu este nimic neobişnuit ca uneori, în condiţii de oboseală sau extenuare, când cineva este într-o situaţie care îl solicită dincolo de limitele rezistenţei sale, graniţa între vis şi realitate să nu mai fie atât de simplu de trasat. O astfel de situaţie pare să se fi creat o dată cu povestea celor patru personaje malefice a căror prezenţă în realitate nimeni altcineva nu o poate confirma.

Pe de altă parte, accesul la producţia fantasmatică a conducătorului ţării este un lucru nu lipsit de importanţă, după cum ne aminteşte citatul de mai sus. Imaginea celor patru asasini este, fără îndoială, una extrem de puternică şi a captat atenţia tuturor. Gestul spre beregată, ameninţând cu tăierea gâtului descris de visător aparţine filmelor cu mafioţi din anii ‘70 sau grupurilor marginale de mici infractori ai zilelor noastre. El ar putea fi o trimitere la un anumit tip de auto-identificare culturală. Acelaşi gest ar putea însă vorbi şi despre regresia la o poziţie infantilă (în 1972, când apărea filmul Naşul, dl. Dragnea avea zece ani) cauzată de starea permanentă de ameninţare şi suspiciune în care trebuie să se găsească în această perioadă cel care ne-a oferit acest vis.

În acelaşi context ar putea fi interpretată şi cifra 4 (până la urmă, nu este niciun motiv obiectiv pentru care cineva să nu poată fi asasinat de două sau de şase persoane trimise în acest scop, aşadar cifra 4 este relevantă pentru poziţia psihologică a visătorului). 4 este un număr asociat adesea cu stabilitatea, cu robusteţea (4 colţuri ale pătratului, 4 anotimpuri, 4 puncte cardinale). În tarot, a patra arcană majoră este cartea Împăratului. Este posibil ca cifra 4 să apară aici ca un simbol al nevoii de putere şi de stabilitate în mijlocul furtunii resimţită de visător. Dl. Dragnea este adesea descris ca a treia persoană în Stat, deci cifra 4 ar putea fi o dorinţă după un al patrulea, o năzuinţă către stabilitatea, ordinea şi puterea asociate cu 4.

Dar cine ar putea fi asasinii? Un vis pe care un individ îl visează şi apoi îl ţine pentru sine sau îl mărturiseşte unui prieten este relevant pentru acea persoană. Un vis povestit unui grup de oameni sau unei întregi naţiuni are relevanţă pentru toţi cei implicaţi. Aceasta este şi semnificaţia întâmplării în care Iosif interpretează visul Faraonului ca prevestind viitorul Egiptului, nu viitorul personal al Faraonului. La fel ca atunci, ce avem astăzi este un vis public al conducătorului ţării. Iată asocierile mele pe marginea imaginii celor 4 asasini:

Citește textul integral pe blogurile Adevărul

NOTA: Eugen Hriscu este medic psihiatru, psihoterapeut și specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor. Este coordonator științific al programelor ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor), un ONG care dezvoltă programe de prevenire și tratament ale abuzului de substanțe și de instruire a profesioniștilor în sănătate în acest domeniu.

(Sursa Foto: Blogurile Adevărul)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Adica omul e diliu. Dar nu cred ca asta mai e o surpriza pentru nimeni..

 2. Un examen psihologic și psihiatric serios ar trebui facut tuturor celor ce lucrează cu oameni și mai ales aleșilor care iau decizii politice ce influențează direct soarta poporului și a țării. Asa s-ar evita ca acesti oameni cu minți bolnave, ce visează să mitralieze populația sau inventează asasini pentru a-si justifica atrocitatile, să mai facă rău țării

 3. Explicații și explicații. Dragnea NU e dement. Știe ce face. Da, pare o doză de demență, dar știe ce face. Va încerca ORICE.

  • De acord! E doar un ticălos mizerabil care vrea să-și scape pielea dar și să-i țină captivi în continuare pe imbecilii care se uită la televiziunile de partid.

  • Subscriu
   In mod cert stie ce face,si,de ce face.Pristimii-i trebuiesc subiecte care sa-i distraga atentia de la evenimentele de tip stalinist din 10 august.Ca Faraon are neuronii incinsi de-atata sete de putere absoluta,este clar. Omul are tupeu,intra cu bocancii-n fatza( bocancii jardarmilor,nu ai domniei sale).Apoi poxeaza in victima impreuna cu toata gashca teleormaneana.Idiotzenua cu atentatul,chiar tzine de paranoic,dar ne crede pe totzi niste cretini si lashi.Mesajul actiunii jandarmeriei a fost cu adresa: stati in casa,nu mai indrazniti sa ridicati glasul impotriva PSD,ca noi av puterea si-o executam cum ” vrea muschii nostri”.Demitem presedintele Romaniei,desfiintam statul de drept,modificam constitutia si legile justitziei ,mentinem in functii cheie toti penalii si incompetentzii si la nevoie schimbam si poporul.

   De cand suntem la putere am depus eforturi numai in directia schimbarii legilor justitiei.Sa va fie clar,noi nu vrem la puscarie si vrem sa ramanem si cu ce-am furat.Inchei.

 4. Concluzia fireasca este ca lui pablito dragnea ar trebui sa i se recomande, definitiv, o pauza totala de la grijile tarii. „Beciul domnesc” il asteapta pentru cel putin 3,5 ani.

 5. când l-am auzit că a fost atentat la viața lui am zis că e nebun (am comentat chiar aici, la live-textul de pe g4). Astăzi gândesc diferit, a fost de fapt damage control de geniu (bănuiesc că spin-doctorii ăia israelieni): nimeni nu mai vorbește de jandarmeria care caftește oameni pașnici, nimeni nu mai vorbește că ieri a fost îngropat Ilie Gâzea, un bătrân de 68 de ani cu hipertensiune diabet și ulcer care protesta PAȘNIC a luat o porție de gaze în bot, a avut hemoragie buco-nazală, nimeni nu mai vorbește despre nimic important. Ne-a făcut iar hamsterul..

 6. Bun, si daca nu are toate tiglele pe casa n-ar fi cazul sa i se imbrace cu forta camasa aia cu maneci legate?
  Daca soferul autobuzului e beat manga (sau vizibil afectat psihic) ce faci, nu te urci in autobuz si lasi sa plece cu pasageri, sau chemi politia/salvarea sa-l scoata de la volan?
  Medicina legala ??

 7. Nu! Nu e diliu! E doar o javra, un ticălos, cea ce e mult mai grav! Degeaba incercam sa i găsim boli, știe foarte bine ce face! Bate câmpii pt publicul lui(care e, in mare parte publicul PRM și al lui Vadim – și știm toți cat de importante sunt conspirațiile și plasarea vinei pt propriile neajunsuri către altcineva decât ei) și mai bate câmpii pt a genera o pseudo agenda a zilei in presa, in media – distragere de atenție de la problemele reale, cum ar fi 10 august și ancheta Parchetului!

 8. Să fim serioși. Ce face Dragnea e numai o acțiune de marketing politic; nu-i exclus să fi fost sfătuit de specialiști în domeniu. Aștia n-au mamă, n-au tată, contează numai efectul și beneficiul. Beneficiul e clar – deturnarea atenției publice de la ilegalitățile autorităților din 10 august (jandarmeria a fost numai executant, să fim serioși). Asta cu tentativa de asasinat e într-adevăr o lovitură dată cu tupeu; unui om normal i-ar fi rușine să vină cu astfel de baliverne. Dar iată că scopul a fost atins. Și în timp ce lumea face mișto, presa consultă psihiatrii, etc., mafioții pregătesc probabil noi OG-uri scandaloase. Punct ochit – punct lovit!

 9. „Pe noi ne urmaresc cei patru asasini” !

  Cred ca partea cea mai interesanta a postarii medicului psihiatru Redactia g4 nu a mai dat-o ! Nu din considerente strict publicistice ci pt faptul ca se indeparta de la subiectul dorit a fi dezbatut, persoana lui Liviu Dragnea !

  Pacat pt ca ea (partea omisa din articolul publicat pe blog) ne priveste pe noi toti, pesedisti si nepesedisti, aldisti si nealdisti, udemeristi si neudemeristi, liberali si neliberali, useristi si neuseristi, in fine afiliati si neafiliati, ne priveste pe noi toti romani, pt ca pe noi ne urmaresc „cei patru asasini ai lui Dragnea” si nicidecum pe acesta !

  PS. Dragnea, insa ca multi altii dinaintea lui nu a facut nimic ca sa ne scape de acesti patru asasini, astfel ca acestia opereaza in voie in Romania !

  PPS. Iar pasivitatea lui Dragnea in aceasta privinta nu este cea a unui nebun de manual de psihiatrie ! 😉

  • Textul integral e la îndemâna oricui dorește să afle mai multe amănunte. A se vedea linkul recomandat în articol:
   https://adevarul.ro/news/societate/cei-patru-asasini-faraonului-1_5b7dcdf3df52022f75ae4809/index.html

  • Complicam exagerat lucrurile psihanalizand cea mai distructiva jigodie din politica inceputului de sec XXI din Romania.
   In realitate cei 4 sunt 3xjudecatori + 1xgrefier; gestul cu beregata este cel facut de LCK la receptia de la Ambasada US; intrarea celor 4 in restaurant este intrarea justitiei in spatiul intim in care se ospata cu prietenii (gasca de hoti din politica), iar telefonul care a sunat si i-a facut sa plece este ajutorul momentan primit de la o entitate superioara; oprirea pe strada pe care a reusit sa o evite la limita este sentinta cu suspendare.
   Dragnea a combinat in mintea sa distrusa si obosita lucrurile care il apasa cel mai tare.
   Bineinteles ca glumesc, vreau doar sa evidentiez ca sofisticati prea mult problema.

 10. Daca nu va reusi sa treaca ordonantele, ii va ramine ca scapare varianta asta, cum ca ar fi nebun si nu raspunde pentru faptele lui. Medici corupti, dispusi sa il sustina, ar fi kklau.

  • Macar de s-ar ajunge si aici… am zice bogdaproste. Altfel nu vad nicio cale sa scapam curand de el. Doar daca-l aduna duba cu oameni in halate albe…

 11. Domnule doctor, cifra 4 vine de la cei 4 israelieni tocmiti contra Laurei Codruța Kovesi si apoi condamnati in operatiunea Black Cube. Nebuna si tâmpita era ministreasa de interne care a făcut scandalul microfoanelor din prize!!!

  • Poate ca cei 4 vroiau sa o răpească pe Irina iubita Presedintelui Camerei.
   Poate erau fosti iubiti ai Domnișoarei.
   Si am încălecat pe o sa
   Si v-am spus povestea asa!
   Că boborul înghite povesti.
   SI votează!

 12. Sa zicem ca povestea in sine e rezultatul stresului.
  Dar chiar daca faptele ar fi reale si niste indivizi i-ar fi facut semne si i-au taiat calea, cum se ajunge de la aceste doua incidente la „un om foarte cunoscut pe plan mondial” si „eu n-am depus plangere, dar stiu ca s-a cercetat”?

 13. Omul nu e nebun, parerea mea este ca incearca sa justifice in acest mod eventualele masuri de securitate pe care le va lua la nunta fiului sau. Sa nu uitam ca duminica e petrecere mare in familia Dragnea, la care vor participa multi „grei” ai psd si alde. Sa nu uitam ca parte din popor va dori sa-si exprime urarile de bine socrului mare si nu numai…

 14. Bai nene, eu cred ca dreptate a avut cel care a zis, aici sau in alta parte, ca Dragnea trebuie sa fie un om foarte stresat, care le face pe toate: politica partidului, selectarea si punerea oamenilor in functie, ce trebuie sa faca guvernul, strategii politice etc. ca prea incearca sa le controleze pe toate. De aia nu cred in teoria ca e o fiinta super rationala, un fel de geniu care isi calculeaza toate miscarile si nu are nici un fel de irationalitate. Eu cred ca se simte atacat din toate directiile si incepe sa se comporte din ce in ce mai irational, plus eventual o constiinta incarcata care il duce la concluzia ca cineva vrea sa il asasineze (proiectie a ideii ca oamenii sunt rai in general, ceea ce duce la teoria conspiratiei si altele si mai si). Eu in locul lui m-as gandi ca nu e posibil sa existe asa conspiratii, ca oamenii in medie nu-s de fapt asa rai incat sa vrea moartea cuiva doar pentru profit material, si chiar daca ar exista, cu cat ar fi implicati mai multi, cu atat sunt mai mari sansele ca cineva sa se opuna si sa ii saboteze pe aia rai. E nasol cand nu iei in seama si opiniile adversarului politic ca sa vezi ca are si el un punct de vedere si se poate negocia o cale de mijloc. Asa intri in spirala asta cu noi vs. ei care duce la nebunii mari. Asta-i poate valabil si pentru unii prea incordati din opozitie la ora actuala.

 15. Sunt cei 4 cavaleri ai Apocalipsei pe care Dragnea a adus-o peste Romania !

  • Am ami spus-o si cu alte ocazii: le-a trimis Dumnezeu egiptenilor 10 plagi, dar n-a fost atat de crud incat sa le dea PSD.

 16. A declarat, ca a luat masuri: o masina merge in spatele lui, o alta masina ii supravegheza Futeuza, sa nu fie atacata, vezi Doamne.
  Intrebarea e, Futeuza e talonata oficial? S-a introdus, (ca printre atatea ilegalitati, una ca asta nu se mai vede), si obligatia institutiilor de forta ale Statutul de a pazi boarfele partidului? Atunci, trebuie sa fie publica informatia despre institutia Statului roman, care e insarcinata cu paza acestui „obiectiv”, vital pentru Tara, precum si aliniatul din (care?) lege, care prevede asta.

  Nu de alta, dar mai e un primar, tot baron, ca seful de partid, care-si urmarea amanta. Oficial, ca s-o protejeze, neoficial, dupa cum a iesit la iveala, ca sa nu-l insele sau toarne, mai cumplit!), unor anchetatori, fiindca omul e corupt pina la ultimul cartilagiu.

 17. Domnul specialist nu crede in aplicabilitatea teoriei, la cazul Dragnea. In mintea lui Dragnea, presiunea de a scapa de parnae este sinura care-l determina sa abereze. Ca aberatiile ating absurdul, asta se datoreaza tot disperarii acumulate in incercarile nereusite de Dragnea, pana acum. Domnul specialist stie ce se intampla cu adevarat in mintea lui Dragnea, insa prefera sa livreze gogosi.

 18. De romțnii care suferă de xenomanie și autorasism, ce ziceți dle Hriscu?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.