G4Media.ro

Criza presei publice poloneze se adâncește, după ce fostul partid de guvernământ…

Sursa foto: Facebook PiS

Criza presei publice poloneze se adâncește, după ce fostul partid de guvernământ PiS a numit un șef alternativ al televiziunii de stat

Organismul de stat creat de fostul guvern condus de partidul Lege și Dreptate (PiS, dreapta populistă) a numit un nou șef al televiziunii de stat TVP, în ciuda faptului că noul guvern de coaliție liberal – creștin democrat – socialist instalat pe 11 decembrie își alesese deja propria persoană săptămâna trecută, relatează Notes from Poland.

Consiliul Național pentru Mass-Media (RMN) – un organism creat de PiS în 2016, dar a cărui legalitate a fost respinsă de noul guvern pe baza unei hotărâri a Curții Constituționale – l-a ales aseară pe Michał Adamczyk ca nou șef al TVP.

În calitate de prezentator al principalelor știri de seară – care în timpul PiS era folosit pentru a promova guvernul și a ataca opoziția – Adamczyk a devenit una dintre principalele fețe ale transformării TVP în portavoce a propagandei fostului partid de guvernământ.

Alegerea lui Adamczyk ca nou șef al televiziunii a fost aprobată de cei trei reprezentanți ai PiS din cadrul RMN, care are cinci locuri. Însă unul dintre cei doi membri care provin din noua majoritate de guvernare, Robert Kwiatkowski, nu numai că s-a opus candidaturii lui Adamczyk, dar spune că decizia RMN nu a fost legală.

„Domnul Adamczyk, în mod evident, nu este președintele TVP. Președintele este numit de proprietar, punct”, a declarat Kwiatkowski pentru site-ul de știri Onet.

Comentariile sale se referă la justificarea noului guvern pentru preluarea media publice săptămâna trecută, care s-a bazat pe argumentul legal că ministrul culturii, Bartłomiej Sienkiewicz, în calitate de reprezentant al unicului acționar, trezoreria statului, era împuternicit să aleagă conducerea acestora.

Pe această bază, Sienkiewicz l-a demis săptămâna trecută pe șeful TVP, Mateusz Matyszkowicz, numit de PiS, și l-a numit în locul său pe Tomasz Sygut.

De asemenea, noua coaliție de guvernare a subliniat decizia din 2016 a Tribunalului Constituțional, care a constatat că anumite părți ale înființării RMN de către PiS în acel an au fost neconstituționale.

PiS a respins aceste argumente și susține că preluarea de către noul guvern a fost atât ilegală, cât și o încălcare a libertății presei. Acesta a organizat proteste în interiorul și în jurul sediilor mass-media publice. La acestea s-au alăturat și unii angajați ai TVP, inclusiv Adamczyk.

După numirea sa în funcția de director al TVP, Adamczyk a condamnat „acțiunile ilegale” ale noului guvern, care au provocat „daune uriașe”. El a comparat deciziile acestora, inclusiv scoaterea din emisie a unor canale ale TVP, cu „acțiunile comuniștilor de acum 42 de ani, în timpul legii marțiale”.

„Promit că voi face totul pentru a restabili ordinea legală și corporativă în cadrul companiei cât mai curând posibil, pentru a-i pedepsi pe cei responsabili de încălcarea legii și pentru a relua funcționarea tuturor televiziunilor”, a adăugat el.

Foto: Facebook PiS

Între timp, în ultimele zile au avut loc, de asemenea, scene dramatice la sediul Agenției poloneze de presă (PAP), un alt organ de stat a cărui conducere a fost înlocuită de noul guvern săptămâna trecută.

Parlamentarii PiS care protestau acolo au fost văzuți angajați în confruntări cu gărzile de securitate angajate de noua conducere. Wojciech Surmacz, directorul demis al PAP, a acuzat noul guvern că „terorizează presa liberă și jurnaliștii”.

În replică, noul șef al PAP, Marek Błoński, a declarat că, de fapt, „acțiunea politică fără precedent a parlamentarilor PiS la sediul Agenției Poloneze de Presă [este] o încercare de a teroriza și de a forța obediența în rândul jurnaliștilor”.

„Nu voi permite ca PAP să devină baza mediatică a vreunui partid, ceea ce încearcă să forțeze participanții la această acțiune ilegală”, a adăugat Błoński, care a fost împiedicat de către parlamentarii protestatari să aibă acces la biroul său, relatează postul de televiziune TVN.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Mda, greu e sa scoti coruptia din radacina, tare greu…