G4Media.ro

Criza forței de muncă în Bulgaria: Personal adus din India pentru restaurante…

Sursa foto: Pexels

Criza forței de muncă în Bulgaria: Personal adus din India pentru restaurante și hoteluri/ Meseria de barman nu mai e atractivă pentru bulgari

Restaurantele și hotelurile din Bulgaria vor angaja în acest an personal din India, din cauza lipsei de forță de muncă locală. Unul dintre posturile pe care indienii le vor ocupa este cel de barman, din cauza interesului tot mai scăzut al bulgarilor pentru această profesie și acest sector, transmite Novinite. În același timp, însă, afacerile din domeniul restaurantelor se plâng că angajarea de personal din țări terțe (non-UE) nu le satisface pe deplin cerințele.

În acest an, în multe dintre unitățile din Bulgaria, personalul va fi predominant din țări precum Turcia, Uzbekistan, India și Kârgâzstan.

„Ei au vize de muncă pentru 3 și 6 luni. Un lucrător, indiferent cât de calificat este, are nevoie de cel puțin două săptămâni până la o lună pentru a face față. În realitate, putem folosi aceeași persoană timp de două luni. Și trebuie să se întoarcă acasă și, respectiv, să vină din nou. Cu siguranță nu este una dintre cele mai bune opțiuni de a importa forță de muncă din acest punct de vedere”, a declarat Vasil Dimitrov – vicepreședinte al Asociației Hotelierilor și Restaurantelor din Blagoevgrad.

Problema cu salariile nu mai este o problemă în sectorul serviciilor, consideră proprietarii de restaurante, deoarece salariile încep de la 1.200-1.500 leva net. Separat, angajatorii oferă mâncare și băuturi. Cu toate acestea, nu există lucrători bulgari.

„Un bucătar poate câștiga între 3.000 și 4.000 de leva pe lună. Odată ajunși acolo, depinde de orele pe care le lucrează. Câte ore pe zi, câte zile libere pe lună. Acesta este momentul în care bulgarii pot lua aceiași bani, atâta timp cât au chef să lucreze. Din păcate, noi căutăm străini”, a declarat Vasil Dimitrov.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. exact ca si la noi. ce nu se spune e ca salariile astea se dau pe tre-cinci luni. dupa care te descurci. cui ii convine? e treaba patronului, ca el ia profitul, sa-si conduca afacerea nu sa se planga ca nu gaseste angajati. nu gaseste, inchide sandramaua si gata. sau organizeaza ceva si iarna macar cat sa iasa pe zero in extra-sezon. dar n-ai sa vezi. ai hote/carciuma pe litoral – pai trebuie sa te aranjezi pe viata INSTANT.