G4Media.ro

Criza din Ucraina: Rusia a prezentat la ONU materiale cu presupuse ”crime”…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Criza din Ucraina: Rusia a prezentat la ONU materiale cu presupuse ”crime” ale armatei ucrainene și ”metode de război interzise”/ Biden anunță că Moscova ar porni un atac ”în următoarele zile” / Blinken avertizează că Rusia va invoca un ”genocid” în Donbas drept pretext pentru invazie

Forțele armate ucrainene și separatiștii pro-ruși se acuză reciproc pentru deschiderea focului și încălcarea acordurilor de Minsk. Separatiştii din estul Ucrainei, care sunt sprijiniţi de Rusia, au anunţat joi că armata ucraineană a deschis focul pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore, acuzaţia fiind însă respinsă de Kiev, informează Reuters.

UPDATE 22:39: Armata ucraineană a actualizat bilanțul bombardamentelor lansate de separatiștii pro-ruși în Donețk și Lugansk. Astfel, joi, până la ora 22:00, au fost raportate 50 de încălcări ale regimului de încetare a focului, dintre care 39 ar fi încălcat acordurile de la Minsk.

UPDATE 22:33: Misiunea Permanentă a Rusiei la ONU a distribuit între membrii Consiliului de Securitate materiale despre ”crimele armatei ucrainene folosind metode de război interzise”, scrie RIA.ru.

 • „Reprezentanța noastră la ONU a distribuit ieri aceste materiale între statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU. Vă rog să vă uitați la aceste materiale și vă cer să fiți pregătiți, că veți vedea ceva îngrozitor”, a declarat adjunctul ministrului rus de externe Serghei Verșinin la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE 22:00: Rusia a adunat 45.000 de soldați în Belarus și prezența acestora amenință statele baltice și Polonia, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda, citat de The Guardian. Exercițiul militar comun Rusia-Belarus, lângă granița cu Ucraina, este programat să se încheie duminică, relatează Reuters.

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

UPDATE 20:58: Un convoi al armatei germane de 130 de soldați și 60 de vehicule a ajuns joi în Lituania, aducând aproape jumătate din întăririle planificate pentru grupul de luptă NATO condus de germani aici, pe fondul temerilor privind o invazie rusă a Ucrainei, transmite Reuters.

UPDATE 20:49: Statele Unite au trimis deja 4.600 de parașutiști în Polonia, anunță ukrinform.ua. Armata americană a fost transferată pe aeroportul Yasonka de lângă Rzeszow și va fi staționată lângă granița cu Ucraina.

UPDATE 20:42: CNN transmite că ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, i-a acuzat pe separatiștii susținuți de Rusia că au folosit un tanc pentru a efectua focuri de artilerie în estul Ucrainei, adăugând că autoritățile au numărat, începând cu ora 15:00 (ora locală) „42 de focuri de armă în zonă”:

 • „Inamicul a tras în teritoriile ucrainene cu artilerie grea interzisă de Acordul de la Minsk”, a spus Kuleba joi, subliniind că un tanc a fost folosit și pentru bombardamente.
Sursa foto: NATO.int

UPDATE 20:40: Joe Biden a transmis, printr-un mesaj pe Twitter, că ”națiunile au dreptul la suveranitate și integritate teritorială”:

 • ”Au libertatea de a-și stabili propriul curs și de a alege cu cine se vor asocia”, a spus președintele SUA. Biden a mai afirmat că ”dacă astăzi nu susținem libertatea acolo unde este în pericol, cu siguranță vom plăti un preț mai mare mâine”.

UPDATE 19:27: Kremlinul nu analizează plângeri de la Statele Unite cu privire la felul în care Rusia îşi desfăşoară trupele pe propriul teritoriu, a declarat un purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează TASS, citată de News.ro.

 • ”Mai înante de toate, noi nu suntem pregătiţi şi nu vom analiza plângeri cu privire la felul în care ne deplasăm forţele (armate) pe teritoriul ţării noastre. Acesta este dreptul nostru suveran şi nu intenţionăm să-l discutăm cu nimeni”, a răspuns Peskov când a fost întrebat despre acuzațiile Occidentului potrivit cărora Rusia continuă să trimită trupe la frontiera cu Ucraina, deși Moscova a anunțat oficial o retragere parțială.
sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Oficialul de la Kremlin a reiterat că ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a raportat preşedintelui rus Vladimir Putin că ”anumite faze ale exerciţiilor din regiuni adiacente frontierei cu Ucraina, în Crimeea, se apropie de sfârşit”.

UPDATE 19:24: Secretarul de stat american, Antony Blinken, a prezentat joi la Consiliul de Securitate al ONU un posibil scenariu al invaziei ruse în Ucraina, potrivit CNN:

 • ”Mai întâi, Rusia plănuiște să inventeze un motiv pentru atac. Nu știm exact ce formă va avea. Poate fi un un fals atac terorist în Rusia, fie descoperirea unui cimitir fals cu ruși uciși în masă în Donbas, poate chiar cu atac cu arme chimice. Rusia va descrie acest lucru ca purificare etnică sau genocid. În ultimele zile, Rusia a început deja să răspândească unele dintre aceste idei pentru a-și pregăti populația și pentru a pregăti terenul pentru război”, a spus Blinken la ONU.
 • ”Astăzi, acest lucru s-a intensificat în media controlată de statul rus. Am auzit și astăzi aceste afirmații. Apoi, guvernul rus se va reuni – în mod teatral, la cel mai înalt nivel, într-o situație de criză și va decide că Rusia trebuie să răspundă și să își apere cetățenii ruși din Ucraina”, a mai explicat Blinken la ședința ONU.

Cât despre forma pe care o va îmbrăca agresiunea Rusiei, Blinken a spus că ar putea fi ”atacuri convenționale, atacuri cibernetice și ar putea ținti grupuri specifice de ucraineni”. Urmărește discursul lui Antony Blinken aici. 

UPDATE 19:11: Rusia cere SUA să își retragă trupele și obiectivele militare din fostele state comuniste (printre care și din România) și amenință cu un răspuns militar dacă SUA nu vor accepta garanțiile cerute de Moscova, se arată în răspunsul trimis joi de Kremlin la propunerile SUA, potrivit TASS și Kommersant. Citește aici răspunsul complet al Rusiei. 

UPDATE 17:55: Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, premierul britanic Boris Johnson şi NATO au avertizat joi la unison împotriva unei provocări a Moscovei pentru a justifica o intervenţie militară în Ucraina după ce ar fi consultat informaţii „tulburătoare” despre acuzaţii reciproce de bombardamente între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, relatează AFP.

Am văzut informaţiile despre bombardamente şi este desigur tulburător. Suntem încă pe cale de a aduna detalii. Spunem de mai mult timp că ruşii ar putea face ceva de genul ăsta pentru a justifica un conflict de tip militar”, a declarat Austin la încheierea unei reuniuni cu omologii săi din NATO la sediul Alianţei din Bruxelles.

Vom fi atenţi la acele operaţiuni în care Rusia fabrică un eveniment dramatic pentru a justifica un atac, un joc pe care l-am văzut derulându-se în trecut şi vom continua să examinăm modalităţi de a ne îmbunătăţi pregătirea”, a adăugat el.

Sursa foto: Facebook / Минобороны России (@mod.mil.rus)

„Nu avem nicio certitudine cu privire la incidente, dar am văzut tentative de înscenare a unui pretext pentru a justifica o invazie în Ucraina şi desigur aceasta suscită îngrijorare”, a declarat la rândul său Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Sunt destul de mulţi ofiţeri ruşi în Donbas şi ei pot monta un pretext„, a avertizat el.

„Urmărim îndeaproape ceea ce se petrece şi vom continua să expunem planurile şi acţiunile de dezinformare ale Rusiei pentru a-i complica sarcina şi a face mai dificilă o invazie”, a explicat Stoltenberg.

De asemenea, premierul britanic Boris Johnson a acuzat Rusia de o „provocare” cu scopul de a „discredita” Kievul şi a justifica o intervenţie, după ce o grădiniţă a fost lovită de un obuz în estul Ucrainei, unde armata ucraineană şi separatiştii proruşi au raportat bombardamente.

UPDATE 17:34: Rusia este dispusă să discute cu SUA asupra propunerii ca cele două ţări să efectueze reciproc inspecţii în baze de rachete, se arată în răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova, care în decembrie a transmis SUA şi NATO un set de cereri privind arhitectura de securitate europeană.

Ministerul rus de Externe rus a transmis joi disponibilitatea Moscovei de a discuta cu Washington despre inspecţii la unele dintre facilităţile militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România, potrivit agenției RIA, citată de Reuters și preluată de Agerpres.

Foto: Scutul antirachetă de la Deveselu (Agerpres / Alex Micsik)

Moscova a insistat însă asupra cererii sale privind retragerea tuturor forţelor americane din Europa Centrală şi de Est. De asemenea, Rusia a comunicat SUA că precondiţiile sale pentru o dezescaladare a crizei ucrainene includ sistarea livrărilor de arme către Ucraina, recuperarea tuturor armelor deja livrate acestei ţări de către Occident şi respectarea de către Kiev a dispoziţiilor acordurilor de pace de la Minsk.

În caz de respingere a cererilor Rusiei privind securitatea europeană, aceasta a ameninţat în răspunsul transmis Washingtonului că va reacţiona, ”în special prin implementarea unor măsuri cu caracter militar şi tehnic”. Moscova a asigurat totuşi Washingtonul în răspunsul transmis că nu are nicio intenţie să invadeze Ucraina, deşi are masate la graniţa acesteia importante forţe militare.

UPDATE 17:26: Ucraina, Regatul Unit și Polonia au lansat un nou format tripartit de cooperare menit să răspundă amenințărilor la adresa securității europene și să consolideze cooperarea economică între țări, relatează Ukrinform și LB.ua.

Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, la o conferință de presă comună de la Kiev cu secretarul de stat al Regatului Unit, Liz Truss.

„Astăzi suntem onorați și încântați să anunțăm lansarea unui nou format tripartit de cooperare între Ucraina, Regatul Unit și Polonia”, a afirmat Kuleba.

„Polonia și Regatul Unit ne vor ajuta să ne apărăm țara. Ne vom concentra eforturile și pe cooperarea economică, comercială, energetică și lupta împotriva dezinformării”, a adăugat el.

UPDATE 17:05: Președintele american Joe Biden a declarat joi reporterilor că Rusia va invada Ucraina „în următoarele câteva zile”, deoarece trupele și proviziile continuă să sosească la graniță, iar supraveghetorii internaționali raportează bombardamente peste linia de contact din estul Ucrainei, relatează Reuters și Axios.

Sursa foto: Facebook / The White House

„Toate indiciile pe care îl avem este că sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a spus Biden, avertizând că riscul este „foarte mare”. El a adăugat că există încă o „cale către diplomație”, dar că nu are de gând să ia legătura cu președintele rus Vladimir Putin.

UPDATE 16:46: Rusia, acuzată de Washington că încearcă să creeze „pretexte” pentru a ataca Ucraina şi care a concentrat peste 100.000 de militari la frontiera ucraineană, a avertizat joi asupra riscului unei „inflamări” a situaţiei în Donbas, exprimându-şi „profunda îngrijorare”, potrivit AFP.

„Sperăm că oponenţii noştri din capitalele occidentale – de la Washington până la NATO – îşi vor utiliza întreaga lor influenţă pentru a avertiza autorităţile de la Kiev împotriva unei noi escaladări”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Sursa foto: AFP / NATALIA KOLESNIKOVA

Situaţia din Donbas s-ar putea agrava dincolo de atacurile informaţionale şi ar putea să seinflameze” în realitate în orice moment, a insistat Dmitri Peskov, citat de TASS.

„În fiecare moment există riscul ca domeniul atacurilor informaţionale să fie depăşit cu consecinţe care pot provoca o reizbucnire a războiului în imediata vecinătate a graniţelor noastre”, a spus Peskov.

UPDATE 16:39: Rusia a expulzat un diplomat american, Bartle Gorman, care este adjunctul ambasadorului SUA la Moscova, iar Washingtonul urmează să reacţioneze faţă de această măsură, a anunţat joi ambasada, potrivit agenţiei RIA, preluată de Reuters.

Nu a fost deocamdată comunicată justificarea Moscovei pentru expulzarea diplomatului american.

Pe de altă parte, ambasadorului SUA la Moscova, John Sullivan, i-a fost remis tot joi răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova, care în decembrie a transmis SUA şi NATO un set de cereri privind arhitectura de securitate europeană.

Rusia doreşte în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est şi retragerea trupelor şi armamentelor amplasate în ţările ce au aderat la această alianţă după 1997.

UPDATE 16:33: Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat joi că Statele Unite au observat că Rusia îşi constituie rezerve de sânge, îşi deplasează gradual trupele tot mai aproape de graniţa ucraineană şi suplimentează numărul avioanelor de luptă în acea zonă.

De asemenea, secretarul american al Apărării a negat din nou că până în prezent ar fi început retragerea parţială a trupelor ruse de acolo anunţată de Moscova.

”Îi vedem transferând acolo mai multe avioane de luptă şi auxiliare. În vedem sporindu-şi pregătirea în Marea Neagră. Îi vedem chiar stocând rezerve de sânge”, a spus Austin la sediul NATO din Bruxelles.

Sursa foto: Flickr / U.S. Secretary of Defense

”Eu însumi am fost soldat nu cu mult timp în urmă. Ştiu sigur că nu faci astfel de lucruri fără niciun motiv. Şi cu siguranţă nu le faci dacă te pregăteşti să împachetezi şi să pleci acasă”, a argumentat șeful Pentagonului.

Lloyd Austin a descris drept ”îngrijorătoare” ultimele incidente armate din estul separatist prorus al Ucrainei, unde o şcoală a fost atacată cu obuze, armata ucraineană şi separatiştii acuzându-se reciproc că sunt în spatele atacului.

UPDATE 16:16: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns joi faptul că procesul de aderare a ţării sale la NATO, aflat în centrul crizei cu Moscova, „nu evoluează”, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Noi, ca ţară, dorim să aderăm la NATO, ne apropiem (de acest obiectiv) de mai mulţi ani. Dar procesul nu evoluează”, a declarat Zelenski pentru cotidianul german Bild. „Există cauze şi motive pentru aceasta”, iar „Rusia nu este singura care se opune aderării Ucrainei”, a continuat el.

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

„Anumiţi membri ai NATO susţin la rândul lor Moscova în această poziţie. Este un secret al lui Polichinelle”, a adăugat Zelenski, reticent totuşi, potrivit Bild, să numească aceste state în speranţa că, în cele din urmă, ele vor susţine Kievul. „Nu avem viaţă uşoară cu aceşti vecini şi nu dorim să ne asumăm riscuri, nici conflicte diplomatice”, a mai spus preşedintele ucrainean.

El a menţionat că „există, desigur, o invitaţie (de aderare) la NATO, însă nu o perspectivă de timp”, şi a apreciat că „drumul spre NATO şi UE este foarte lung”. „NATO este garanţia de securitate, acolo dorim să ajungem. Această garanţie înseamnă pentru noi să nu se pierdem independenţa”, a concluzionat el.

UPDATE 16:07: Președintele Klaus Iohannis a scris joi un mesaj pe Twitter despre criza ucraineană, în care a îndemnat la unitate. Iohannis a mai spus că riscurile pentru securitatea europeană sunt „încă critice”:

”Riscurile pentru securitatea europeană sunt încă critice. Trebuie să continuăm coordonarea noastră eficientă și să demonstrăm o unitate vizibilă în timpul acestei crize, care sporește securitatea întregii zone euro-atlantice”, este mesajul publicat de Klaus Iohannis, joi, pe Twitter.

UPDATE 15:48: Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a convocat pentru vineri o reuniune specială cu participarea celor 57 de state membre, la solicitarea Ucrainei. La reuniune vor participa Ucraina, Rusia, SUA şi toate ţările Uniunii Europene, iar Occidentul se așteaptă de la Moscova să ofere informaţii în legătură cu activităţile sale militare.

„Ucraina a cerut aplicarea paragrafului 16.3 din Documentul de la Viena: o reuniune a tuturor statelor membre privind activitățile militare neobișnuite. O reuniune comună a Consiliului Permanent al OSCE și a Forumului OSCE pentru Cooperare în Securitate va avea loc vineri” transmite președinția poloneză a OSCE, într-o postare pe Twitter.

UPDATE 15:36: Kremlinul a anunţat joi că retragerea trupelor angajate în manevre militare în apropierea graniței cu Ucraina va lua timp. Anunțul vine după ce Occidentul a acuzat Rusia că, deşi a anunţat o retragere parţială a forțelor desfășurate în zonă, menţine și chiar crește numărul trupelor, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Ministrul apărării (Serghei Şoigu) a anunţat într-adevăr că unele faze ale exerciţiilor se apropie de sfârşit şi militarii vor reveni treptat la bazele lor permanente”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că ”este un proces eşalonat în timp”.

UPDATE 15:23: Ministerul ucrainean al Apărării a actualizat bilanțul atacurilor separatiste din regiunea Donbas. Astfel, joi, până la ora 14:00 au fost înregistrate 34 de bombardamente, dintre care 28 au fost efectuate folosind arme interzise de acordurile de la Minsk. În urma atacurilor au fost răniți cinci civili și doi soldați până la ora 14:00, mai precizează autoritățile ucrainene.

UPDATE 15:12: Platforma Liveuamap a postat o hartă a celor 29 de bombardamente efectuate până la ora 11:00 de separatiștii pro-ruși în Lugansk și Donesk, în zona liniei de contact.

UPDATE 14:35: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat bombardarea grădiniței din Lugansk drept „o mare provocare” și a îndemnat diplomații și reprezentanții OSCE să rămână în Ucraina.

„Bombardarea unei grădinițe din Stanytsia Luhanska de către forțele pro-ruse este o mare provocare. Este important ca diplomații și @OSCE să rămână în Ucraina, activitățile lor de monitorizare sunt un element de descurajare suplimentar. Avem nevoie de un mecanism eficient pentru înregistrarea tuturor încălcărilor de încetare a focului”, se arată într-o postare de pe Twitter a președintelui Zelenski.

UPDATE 14:20: Au fost înregistrate atacuri și în regiunea Donesk. Un obuz a căzut în centrul orașului Marinka din prima linie, rănind o femeie de 65 de ani în timp ce se afla într-o stație de autobuz, relatează LB.ua și Ukrinform.

Atacul a fost anunțat de șeful misiunii umanitare „Snowdrop”, Evgeny Kaplin.

Potrivit lui Kaplin, o ambulanță a dus-o pe femeie la departamentul de traumatologie al spitalului din Kurakhove.

Kaplin a spus mai târziu că în jurul orei 11:30 satul Taramchuk a fost bombardat, liniile electrice fiind avariate.

De asemenea, mai multe persoane au postat videoclipuri pe rețelele de socializare în care susțin că se află în Donesk, iar pe fundal se pot auzi bombardamente în depărtare.

UPDATE 14:13: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut joi un apel către Rusia să își retragă trupele de la granița Ucrainei. Liderul NATO a exprimat îngrijorările Occidentului privind o posibilă încercare a Moscovei de a fabrica un pretext pentru a a ataca Ucraina. Stoltenberg a precizat că NATO monitorizează îndeaproape criza ruso-ucraineană.

Sursa foto: NATO.int

„Facem apel la Rusia să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina. NATO și aliații săi sprijină Ucraina, aliații ajută prin punerea la dispoziție de forțe militare. Am discutat despre prezența forțelor ruse și despre votul din Duma de stat care recomanda președintelui Putin recunoașterea republicilor Donețk și Lugansk.

Suntem îngrijorați că Rusia încearcă să creeze un pretext pentru un atac armat la adresa Ucrainei. Nu avem încă informații clar, dar știm că Rusia a trimis la granițe cele mai numeroase trupe din ultimele decenii. Sunt foarte mulți ofițeri de informații ruși care operează în Ucraina. Am văzut pretexte cu așa numite operații sub steag fals pentru a crea o scuza pentru a invada Ucraina. Monitorizăm îndeaproape ce se întâmplă”, a declarat Jens Stoltenberg, în timpul unei conferințe de presă.

UPDATE 13:22: Autoritățile ucrainene acuză separatiștii pro-ruși că au tras asupra satului Vrubivka din regiunea Lugansk. Administraţia Militară Civilă a Oraşului Popasna precizează într-o postare pe Facebook că obuzele au lovit un liceu și mai multe clădiri rezidențiale din localitate. De asemenea, o conductă de gaz de înaltă presiune ar fi fost fost spartă.

Autoritatea locală mai transmite că la momentul atacului se aflau în unitatea de învățământ 30 de elevi și 14 angajați ai instituției.

„Opt elevi și doi membri ai personalului sunt în subsolul liceului, restul copiilor fiind luați de părinți. (…) În prezent, 70 de apartamente și 96 de case private au rămas fără alimentare cu gaz. (…) Informațiile despre victime și daune sunt analizate. Se știe că inamicii au tras pe străzile Tsentralnaya, Pervomaiskaya, Yubileynaya din satul Vrubivka cu mortare de 122 mm interzise de acordurile de la Minsk”, mai arată Administraţia Militară Civilă a Oraşului Popasna, pe Facebook.

UPDATE 13:09: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat într-o postare pe Twitter că a discutat la telefon cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Liderul de la Kiev a precizat că l-a informat pe liderul UE despre situația tensionată din estul Ucrainei.

„Am avut o conversație telefonică cu @eucopresident Charles Michel la Mariupol. Informat despre situația de securitate și bombardamentul provocator de astăzi, în special în Stanytsia Luhanska. A mulțumit pentru inițiativa conferinței donatorilor în sprijinul Ucrainei”, se arată în postarea președintelui ucrainean.

UPDATE 12:51: Armata ucraineană acuză „forțele de ocupație ruse” că „au înregistrat 29 de încălcări ale încetării focului” în regiunea Lugansk până joi, la ora 11:00, „dintre care 27 implică arme interzise de acordurile de la Minsk”.

„Cu un cinism deosebit, forțele de ocupație ruse au tras asupra așezării Stanțî Lugansk din regiunea Lugansk. Teroriștii au tras 32 de obuze cu artilerie grea de 122 mm. Clădirea grădiniței în care se aflau copiii la acea vreme a fost avariată. De asemenea, infrastructura comunală a fost avariată – jumătate din aşezare a rămas fără curent electric.

Potrivit datelor preliminare, în urma bombardării, trei angajați ai grădiniței au suferit răni. Personalul a evacuat prompt copiii și îngrijitorii la adăpost”, se arată într-o postare pe Facebook a forțelor ucrainene.

UPDATE 12:21: Pe rețelele de socializare au apărut primele imagini cu grădinița nimerită de obuzele trase de separatiștii pro-ruși în această dimineață în satul Stanțî Lugansk. În unitatea de învățământ se aflau în momentul atacului mai mulți copii și educatori. Două dintre cadrele didactice au fost rănite la nivelul capului. La fața locului s-au deplasat serviciile de urgență și au reușit să evacueze în siguranță copiii, relatează LB.ua și Focus.ua.

UPDATE 12:11: Ministrul ucrainean de Externe confirmă oficial atacul asupra unui sat din apropierea liniei de contact cu zonele separatiste pro-ruse și face un apel către toți partenerii să condamne „această încălcare gravă a acordurilor de la Minsk de către Rusia”.

„Satul ucrainean Stanytsia Luhanska a fost bombardat de pe teritoriul ocupat Donbass cu arme grele. Infrastructura civilă a fost avariată. Facem apel la toți partenerii să condamne imediat această încălcare gravă a acordurilor de la Minsk de către Rusia, în contextul situației de securitate deja tensionate”, se arată într-o postare pe Twitter a șefului diplomației ucrainene.

UPDATE 11:42 Forțele ucrainene transmit că întreaga situație din zona de operații „este stabilă, fără schimbări semnificative” și acuză separatiștii că au încălcat de opt ori prevederile Acordului de la Minsk privind încetarea focului.

„În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate opt încălcări de către forțele de ocupație ruse, dintre care două folosind arme interzise de Acordurile de la Minsk. Comparativ cu 15 februarie, numărul atacurilor inamice a crescut de la cinci la opt”, se arată într-o postare pe Facebook a armatei ucrainene.

UPDATE 11:15 Observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au precizat că s-au înregistrat joi mai multe incidente cu obuze în apropierea liniei de contact dintre forțele guvernamentale din estul Ucrainei și separatiștii pro-ruși din Donbas, potrivit unei surse diplomatice, citată de Reuters.

Știre inițială

Rebelii proruşi au adăugat că în prezent încearcă să stabilească dacă există eventuale victime.

Acuzaţia a fost făcută într-o declaraţie emisă de reprezentanţi ai autoproclamatei ‘Republici Populare Lugansk’. Documentul menţionează că forţele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade şi o mitralieră în patru incidente separate înregistrate joi.

”Forţele armate ale Ucrainei au încălcat cu cruzime regimul de încetare a focului, utilizând armament greu care, conform Acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retras”, arată declaraţia respectivă.

Armata ucraineană a respins acuzaţia rebelilor proruşi, susţinând că de fapt aceştia sunt cei care încalcă încetarea focului. ”În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept ripostă”, a declarat telefonic, pentru Reuters, un ofiţer de presă al forţelor militare ucrainene.

Deocamdată nu este clar cât de grave au fost incidentele şi nu există o reacţie din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), for care monitorizează situaţia din estul Ucrainei, dar care şi-a retras unii observatori din zonă în ultimele zile.

Asemenea incidente au fost numeroase în ultimii opt ani, dar cel mai recent dintre ele intervine după ce Rusia a concentrat peste 100.000 de militari în apropiere de frontiera ucraineană şi cere ca NATO să se angajeze că nu va accepta Ucraina ca stat membru.

Occidentul a ameninţat Rusia cu noi sancţiuni dacă aceasta atacă Ucraina, dar Moscova neagă că are vreo intenţie de acest fel.

Anterior în această lună, serviciile de informaţii ale SUA au afirmat că Rusia ar putea fabrica un pretext pentru a invada Ucraina, de exemplu prin producerea unor înregistrări video propagandistice care ar arăta un atac înscenat.

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

95 comentarii

 1. Unsurosul Putin foloseste tactica „Ucraina ne-a atacat, noi doar ne aparam”. Tactica de aurolac s l i n o s.

  • Putin s-a inspirat după acțiunile eliberării Pieței Universității: ,, din ordinul domnului Iliescu, dați foc la autobuze ”
   Așa e și acum : ,, din ordinul tovarășului Putin bombardați forțele separatiste pro ruse „.

  • Mai era un scenariu american, ca cica undeva in lume ar fi arme de distrugere in masa. Si inca unul ca cica un terorist s-ar ascunde intr-o anume tara dar teroristul era in alta si culmea culmilor nu tara atacata a daramat turnurile ci o a treia care taie in bucati jurnalisti.

 2. Regimurile politice, incepand cu Romania si mergand inspre est pana la Coreea de Nord, au 2 caracteristici: sunt votate perpetuu orice-ai face(isi joaca procentele prin faultari de vot si mita) si au minciuna curganda prin vene…

  • Nu cred ca se pot face ceva miscari de strada in Rusia. Stii foarte bine. Totul este ascultat si monitorizat. Ai miscat sau au vorbit pe email cu cativa prieteni a doua zi ai cazut peste balcon cand voiai sa intanzi rufele !.
   Nu e chiar simplu in regimurile totalitare. Ai nevoie de cineva un General, o echipa care sa pregateasca dar care sa nu fie monitorizata. Cam greu. O sa stea Putin pana la adanci batraneti !

 3. Si-au creat „motiv”? Cat sa fi durat? O zi?
  „Rebelii prorusi” nu sunt rebeli, ei sunt obedienti putinisti.

 4. Incepe treaba. Combustibilul o sa fie 10 lei si megawattul ora 5000 de euro. Dormiti linistiti, generalul Ciuca vegheaza ptr voi!

  • Cum stii tu, ca un om mare…

  • Si dacă ne facem preș în fața mujicilor, o să o ducem ca în paradis, cum am dus-o zeci de ani sub sovietici?

  • @mirelu

   Asta e tot ce ai inteles ?

   Scumpirile vor fi o consecinta directa a razboiului si cu un PM ajuns general de popota si dovedit plagiator sigur nu nu va fi bine. Omul este pesedist pur sange.

   Nu te intrebi de ce oare pe functiile de conducere la stat ajung numai lichele si oameni santajabili?

  • Nu le mai da idei hoților USL.

 5. O diversiune ieftină.

 6. uite cum se construieste cazul lui PUTIN pentru invadare .. exact cum s-a spus

  • Cea ce cititi este doar una din versiuni.
   Adevarata, sau nu.
   Versiunea rusilor lipseste din articol, cea ce il face, dpdv jurnalistic, deontologic etc. un mare zero barat.
   Dar, deja stim, ca dreptatea nu poate fi decat de partea noastra.
   (Apropo, daca am afla, vreodata, ca cea ce s-a intamplat astazi la granita ruso-ucraineana, a fost deja negociat in spatele culiselor de americani si rusi, v-ar surprinde la fel de mult ca pe Zelenski?) 😎

  • @ tinel fanel După ce ți-am citit comentariul mă simt un geniu pe lângă tine. Tipic propagandisti-lor AUR olaci. Gargara ieftina fără substanță conținut rezolvare… Unde văd o problema baga capul in poza si comenteaza pe langa subiect…

  • @tinel fanel
   Plutești, plutești…
   În povești cu Sânziene ești…
   Mai vii să ne mai scrii?

 7. Daca cumva aveati intrebari despre cum o sa-ti fabrice Putin motivul pentru invazie…

  • nope
   Nu asa se face o provocare.
   Rusnacii stiau care e data si ora fiindca le-au fost trimise de mult timp in plic, impreuna cu planul de atac. Dar nu au mai avut rabdare sa astepte si cuvantul „cheie” pentru declansarea atacului.
   Intre timp Krakanel de la kremlin a schimbat un pic planul, ca prea statea toata lumea cu ochii pe el. Ar fi fost prea groasa s-o faca asa cu toate camerele atintite.
   Dar asta e un semn ca informatiile pe care le aveau americanii au fost corecte.
   Ceva a lipsit din scenariu, ceva care trebuia sa vina din partea ailalta si asta sa fi fost „riposta”

 8. Nu-i mai crede nici naiba chiar dacă ar fi adevărat.
  Dar nu e.

 9. Prefer sa merg cu autobuzul si sa aprind lumanari seara decat sa imi julesc genunchii in fata lui Puflin. Solutii sunt. Mai vine si primavara.
  In Mai va ramane si slanina-n pod, manacata de soareci!
  Eventual Orban, o sa ne explice cum miroase scorul lui Puflin.

  • motz te facusi sovietic

  • motzul e motz de r..t rusesc și unguresc

  • Bai asta pinky ranjitu, motz de pe koiotz, making new friends 😆 🤣😂😹? tembelulle

  • Dar labele, do. Motz, ce va mai fac? Alea de la postările cu vaccinarea. Vedeți cum va dați arama pe față? Sanchi libertăți, drepturi, certificat, contractele ursulei și celelalte aiureli. Se văd de la o poștă propagandistii anti occidentali care folosesc covidul drept acoperire.

  • Bai asta pinky ranjitu, motz de pe koiotz faptul ca mai sunt altii pe aici care te chinuie psihic de ai ramas delusional este inca o dovada ca esti si vei ramane un tembell 😆 🤣 😂 😹 😆 🤣

 10. Acolo in estul Ucrainei se trage mereu, de ani intregi. „Linia de contact” (linia frontului, sau granita dintre separatisti si Ucraina) are mai mult de 400 de km, si se trage mereu, si mor oameni, soldati si, din cand in cand civili, aproape in fiecare luna. Deci asta nu e un incident special, speciala e doar atentia pe care o primeste, si faptul ca din cauza atentiei si a contextului ar putea genera o escaladare a conflictului.

  • In sfarsit o dezinformare tipic bolsevica sustinuta de o cunoscuta slu.ga putinista.

  • Totuși, e special. Până acum „dincolo” nu au fost amplasate atâtea trupe rusești și până ieri Duma de la Moscova nu i-a „cerut” președintelui Putinel să recunoască regiunile separatiste.
   De asemenea, SUA nu au mai fost conduse de un președinte slab și nici doamna de fontă Merkel nu a lipsit din peisaj.
   De asemenea, nici conducta nu era gata pentru șantaj și nici prețurile la energie așa mari.

  • Și cine crezi că „escaladează conflicul” chiar acum?
   Cui i-ar folosi?
   Lui Putin.

  • In continuarea mesajului meu, de mai sus, ca raspuns la replica ce-i urmeaza. Cu un bine cunoscut comportament infantil.

  • @motz de 💩 in sfârșit un comentariu bolșevic pe gustul tău amar

  • Bai asta pinky ranjitu, motz de pe koiotz nu erai tu ala care solicita servicii sexuale pe aici pe forumuri? What a fcuking cocksucker loser! Am pus mesajele alea si pe tiktok sa rada lumea de tine in hohote si acolo, nu doar aici ma tembelulle 😆 🤣 😂 😹 😆 🤣

  • Ce-ti mai place rahatul bolsevic. Cu cat te platesc rusnacii sa postezi toate punctajele lor pe aici gunoi uman ce esti!?

 11. Parca revedem filmul elementelor din al doilea război mondial. Așa au inventat și naziștii un pretext ( Casus Beli) cum ca i-ar fi atacat polonezii la frontiera. Se leagă cu declarația de acum 2 zile a lui Putin in sensul ca “ Ucraina face genocid in Donbas”.
  Ceea ce e îngrijorător e ca China condamna SUA pt dezinformare si declarații iresponsabile dar ignora elefantul din camera si anume ca Rusia a încercuit o țara cu tehnica militară si soldați gata pt invazie. Și dacă nu o va face, gestul amenajator in sine trebuie sancționat cumva.

 12. omorati si copiii acum?

 13. Incredibil cum trolii ruși au intrat imediat sa ne explice cum incidentele de genul asta sunt normale pt acea zona și din nou e dezinformare din partea americanilor.
  Problema e ca timingul e perfect și tovarășul Putin poate transforma un banal schimb de focuri intr-un pretext pt invazie.

  • Motz, sper sa te folosească taica putin pe post de obuz, nu doar ca troll.

 14. Nu a fost miercuri, au amânat pe joi.

  • 🙂 a fost o confuzie datorată calendarului pe stil vechi, utilizat.
   Putin își cere scuze pentru disconfortul creat.

 15. Deci atacul n-a venit pe 16 februarie, a venit pe 17 februarie, maaare diferență. Imperialismul rus merge înainte.

 16. „A fost atacată o grădiniță” !!!

 17. viteazul putin , supereroul din propaganda , a atacat o gradinita !

 18. Crăcănele,
  E o capcană…, ai grijă să nu cazi in ea ! Semeon de la AUR s-a înfrățit cu D.D.D. și împreună au pus ochii pe …ferul de pe T-72-urile tale!
  PS. Vezi că șaorii sunt în căutare și de cupru, așa că ordonă regimentelor să camufleze fiecare alambic cu pufoaika din dotare..!

 19. incercari de a atrage UE . nu tine acum se vede clar si duplcitatea ucraineana . doar nu o crde cineva ca ucraineanul va tine cu UE.

 20. Circarul de Putin nu se lasa…

 21. Nu vă legați de frații mei rusnaci, va sparg mecla la toți.

 22. Incercari nerusite de a crea la marginea Uniunii Europene o putere mai mare ca cea a nemtilor cu ajutorul Ucrainei ,Rusiei si a inca doua state foste in tratatul de la Varsovia . nu obtin nimic de la nemti decit citeva casti .Este evident , de cind cu castile , cum nemtii ii iau in balon .

  • Cit de tare e Iohannis. Aduce acum francii in Romania ca si contrapondere la cei care se joaca de-a razboiul .Ceea ce vedeti nu este chiar real . Miza este alta si tine de atragerea nemtilor in conflict .

 23. Marele strateg sovietic încearcă sa ii atragă în război pe ucrainieni. Tovarășe Putin, sper sa te vedem agățat în gard la Kremlin.

 24. yankeii anglosacxoni nu pot trai fara sa faca ceva nenorociri oriunde pe lume , sa-i bata odata Dumnezeu si pe ei………………..

 25. Serviciile de informatii occidentale au afirmat de mult timp ca Putin pregateste o provocare, care sa ii victimizeze pe rusi si sa permita trupelor sale sa intervina, chipurile, pentru a mentine pacea. Data prezumata a atacului a fost 16.02. Iata ca au avut perfecta dreptate, in ambele privinte! Data a fost decalata numai cu o zi…Pe cine cred ca pacaleste Putin? Cred ca nu-l mai cred nici proprii cetateni! Nici o diferenta intre Putin si Hitler ! Acelasi modus operandi : va amintiti de atacul statiei de radio Gleiwitz, care a declansat al doilea razboi mondial, regizat de Hitler, dar pus in carca polonezilor???

  • Da dar e mai complicat decat la prima vedere. In sensul ca Putzin si-a pus catelusii sa bombardeze sate, gradinite, scoli etc. Ca sa oblige Ucraina sa faca urmatoarea mutare, momentan nu cred ca Rusia va ataca, acum au nevoie de un motiv care sa nu mai poata fi contestat pentru ca celelalte au fost deturnate, ei joaca sah in continuare.

 26. Am o mare nelamurire! Avand in vedere comentariile debi le ale ca cat ului M🎯tz cu motz care tot posteaza pe g4media, nu exista decat doua explicatii: ori este un re tard care lasa tot timpul comentarii in contradictoriu pentru a obtine efecte doar de el savurate, ori este un postac special pregatit pentru a semana discordie intre cititori, scopul fiind unul stiut de el (sau nu) si sefii lui.

  • Din studiile mele din ultimii ani de postat pe acest site (de la inceputul pandemiei), Motz este un alt nick folosit de Barbu cel sputnikar, sluga lui Putin.
   Sper ca e clar. Minte de ingeheata apele si arunca mizerii.

  • Motz & company

   Meseria: tirist;
   Ocupatia: somer;
   Orientare ideologica: obedienta sputnikara;
   Activitate: comenteaza mizerii de plictiseala.

  • Barbu si Eugen sunt unul si acelasi. Respect pentri scriitor, deloc pentru politician, Eugen Barbu.

  • bă daca e postac Motz 💩 ăsta, e unul de foarte proastă calitate. adică se vede de la o poștă, eu dacă aș fi postac aș încerca să nu se vadă. dar cred că de atât a avut Putin bani că na, viața e grea și în Rusia. Vb aia un leu dai, de un leu primești.

 27. Cineva vrea război cu orice preț.

  • Si cine crezi tu ca e acel cineva draga Elena? E o nebuloasa asa i? Daca stai sa citesti commenturi si sa vezi clipuri “electorale” normal ca iti formezi o idee gresita. Raspunsul la intrebarea ta cu subinteles din pacate este dat de presedintele americii, seful pentagonului si toti liderii europeni.

 28. Ciorditorii de la est vor sa fure mai multe teritorii si tezaure mama lor de hotzi

 29. Avem noroc ca nu mai e Trump presedinte care vroia sa scoata SUA din NATO si sa ne lase la mana rusilor prin asta. Gunoaiele republicane popooliste nuu trebuie sa mai ajunga la putere niciodata altfel suntem mancati. Avem nevoie de armata Europei pentru ca nu ne putem baza pe SUA de fiecare data.

 30. Rușii anunțau in site-urile lor ( ria.ru) de stiri dimineața invers, ca ucrainenii au bombardat noaptea pozitiile separatistilor din Dombas. Tot dimineața ucrainienii pe site-ul unian.ua au scris numai despre bombardamentul grădiniței si a unei scoli. Si așa a fost totdeauna. Acu 2 luni ucrainenii au atacat cu dronele turcești baterii de artilerie ruseasca, nu am vazut nicio stire prin care rușii ar fi ripostat, nici de la ucraineni. Poate ce zic ucrainenii azi despre bombardamente e adevarat, poate nu, nimeni nu stie. Degeaba va contraziceti pe fake-uri.
  Asa cum toți se așteaptă sa atace Rusia, nu m-aș mira sa atace primii ucranenii pentru eliberarea teritoriilor ocupate.

  • mananci rahat

  • Sigur că da.
   Cu toată tensiunea asta ucrainenii să fie cei care toarnă gaz pe foc.
   Haidi, bre… ruși tâmpi.ți.

  • Bine mai, ioane, pai ce-ai vrea sa scrie rusii la ei in Rusia? Si ca sa-ti dovedesc ca mananci ca cat de import din rusia, iti aduc aminte ca acum doua luni (la sfarsitul lui octombrie, mai exact) „ucrainenii au distrus o baterie de artilerie a separatiștilor pro ruși din estul țării la prima utilizare în luptă a unei drone turcești”, deci care ar fi trebuit sa fie riposta rusilor pe un teritoriu strain?

 31. Nu cred ca se pot face ceva miscari de strada in Rusia. Stii foarte bine. Totul este ascultat si monitorizat. Ai miscat sau au vorbit pe email cu cativa prieteni a doua zi ai cazut peste balcon cand voiai sa intanzi rufele !.
  Nu e chiar simplu in regimurile totalitare. Ai nevoie de cineva un General, o echipa care sa pregateasca dar care sa nu fie monitorizata. Cam greu. O sa stea Putin pana la adanci batraneti !

 32. Nimeni nu a furat tezaurul românesc. Acest tezaur a fost trimis cu trenul in Rusia cu bună știință de Alteta Sa Regele României și de guvernul de atunci, exista documente. (exista și varianta Londra). Austro- ungarii, germanii, otomanii erau pregătiți de invazie a teritoriilor românești. Rusia a înapoiat o parte din tezaur, ultima in 2008, dar a rămas o cantitate de 93 tone aur în custodia lor pe care sunt datori să o înapoieze.Rusia a recunoscut că tezaurul aparține de drept României. PS: valoarea aurului ar echivala cu zece mii de pensii speciale timp de douăzeci de ani !!!

 33. ucraina nu este in nato . presedintele ucrainei a spus ca nu are nevoie de trupe straine ca sa se lupte cu rusii . asadar ce treaba avem noi cu astia doi . sa se lupte cit or vrea daca atit ii duce capul si apoi vedem ce facem . ce treaba are nato si ue si sua cu ei .dupa razboi vedem .

 34. Deci invazia n-a fost miercuri, a fost joi. Pana la urma, nu stie nimeni daca separatistii sunt aia mai vechi sau au fost improspatati. Exista o solutie, toata resursa europeana de vodka trebuia sa fie amplasata strategic in transeele din Donbas, linia intai. Invadatorul ar fi fost pus in situatia sa aleaga intre pusca si vodka.

 35. Și dacă rușii nu atacă în următoarele zile?

 36. Atacul rusiei asupra ucrainei este posibil sa aibă loc în noaptea de sâmbătă spre duminică

 37. Complexul de superioritate al Rusiei este îngrijorător.
  Toată conducerea actuală a Rusiei trebuie internată urgent într-un sanatoriu de boli mintale.

 38. Maistrul IC din nou va face haz in Jurnalul lui video de asta seara despre „fakenews-urile” lansate de Biden si preluate de presa din lumea intrega. Maistrul IC e mandru ca dansul nu crede nimic din ce spune Biden. In ultima vreme a tot insistat ca Putin nu are de gand sa invadeze Ucraina pentru ca daca ar vrea sa o atace ar fi spus acest lucru.

 39. Mai Biden, nu mai da cu batu-n balta ma ca s-a prins lumea ca esti plecat cu pluta!… si spune-le astora de la g4media sa-si gaseasca si ei subiecte adevarate… cum ar fi facturile la gaze si energie… sau pentru astfel de subiecte nu-si iau spaga?… mai mult castiga din aberatiile astea care incearca sa ne abata atentia de l problemele reale!

 40. La pușcărie cu toți trădători României și sustinatori dictatorului Putin. Rusi vizează desființarea Alianței NATO și preluarea României în principal gurile dunari

 41. Pe modelul aplicat in Serbia de ce sa nu desfășoare ONU 2-3 contingente de caști albastre între Ucraina și Separatiști și sa înghețe conflictul încă din fașă ?

 42. @OVI, întreabă țările semnatare acordului de la Minsk:Franța, Germania, Ucraina, și ultima pe lista cu voia dumneavoastra Rusia

 43. Piticul are o problema, nu i se mai scoala la ‘70 de ani si vrea sa compenseze in fata amantei mai tânăra decât propriile fiice.
  Îl așteaptă tribunalul de la Haga pentru crime împotriva umanității.

 44. Comentariile 🤣🍿🍿