G4Media.ro

Criza Covid-19 pune frână „internaționalizării” universităților – se așteaptă scăderea cererii din…

Criza Covid-19 pune frână „internaționalizării” universităților – se așteaptă scăderea cererii din partea străinilor pentru România, încă o lovitură după scăderea abruptă a numărului de studenți autohtoni

Universitățile românești, confruntate în ultimul deceniu cu o scădere acută a numărului de studenți, încearcă să compenseze această scădere prin diverse măsuri și strategii, între care un loc aparte îl are creșterea numărului de studenți străini, simțită deja de mulți ani. Criza Covid-19 riscă, însă, duce la o scădere a efectivelor de studenți internaționali, în condițiile în care datele oficiale disponibile la această oră, consultate de EduPedu.ro, sugerează că în anul universitar 2019-2020 tendința ultimilor ani se poate să se fi oprit, deja.

În această perioadă, universitățile lumii erau angajate, în mod normal, în eforturi susținute de recrutare de studenți internaționali. Criza cauzată de Covid-19 a determinat, însă, anularea târgurilor educaționale și alte procese de recrutare, iar la nivelul unor piețe de educație avansate – vezi cazul Marii Britanii, de exemplu – scenariile sunt sumbre.

În România, “procesul de recrutare a studenților străini se derulează dificil, încercăm să găsim cele mai eficiente căi pentru o situație complicată. Este prematur să estimăm impactul (crizei Covid-19 asupra atragerii de studenți străini – n.red.), suntem abia la începutul lunii aprilie. Dar estimez că va exista o scădere a numărului de cereri, în acest an”, a declarat pentru EduPedu.ro Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor.

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Who cares!Firmele-și aleg specialiștii dintre angajați și-i școlesc intern.Cultura generală s-a mutat pe net iar cei isteți ajung în școli de elită și sânt racolați înainte de 18 ani.Specializarea începe devreme pentru cei orientați iar pleava devine job hopper, adolescențj până la 30, hippioți cu job ocazional la juma de normă și chirie la comun sau rulotă(în mod excepțknal) până la 60.Meseriașii buni intră în middle class și deschid afaceri.Restul, la bandă.Nu mai prezintă interes crucile din cimitir cu inscripții tip „aici odihnește conf.dr. ing. Bubuț Oleacă.

    • Oricum nu au ce invata la universitatile din romania si nici de la cine, toti profesorii fiind niste incompetenti, neamuri intre ei, angajati si promovati pe pile, spaga si relatii. Se vede nivelul universitatilor din romania prin modul cum se comporta si medicii si ministrii si celelalte persoane cu functii de raspundere (adica haotic), toti fiind absolventi de universitati din romania.
      Sa mearga hadar in tarile arabe si in iran si sa faca filiale ale universitatilor romanesti la fața locului

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.