G4Media.ro

Cristina Prună (USR): Am depus proiect de lege astfel încât șefii ANRE…

Sursa foto: Facebook / Cristina Prună

Cristina Prună (USR): Am depus proiect de lege astfel încât șefii ANRE să răspundă în fața Parlamentului

Deputatul USR Cristina Prună a anunţat vineri că a depus o iniţiativă legislativă prin care mandatele conducerii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vor înceta de drept dacă raportul de activitate al instituţiei va primi un vot negativ în plenul Parlamentului.

Proiectul introduce şi posibilitatea de revocare a membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE în cazul în care aceştia nu pun în aplicare legislaţia europeană obligatorie pentru România, a precizat un comunicat de presă al USR.

Potrivit legislaţiei actuale, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei se află sub control parlamentar, iar preşedintele Autorităţii este obligat să prezinte Parlamentului, până la data de 31 iulie, raportul de activitate al autorităţii pentru anul precedent. După analiza comisiilor parlamentare asupra raportului de activitate al ANRE, acestea adoptă un raport comun.

„În prezent, controlul parlamentar asupra ANRE este unul pur formal. ANRE îşi desfăşoară activitatea ca un veritabil «stat în stat», în afara oricărui sistem de control. În condiţiile actuale, în care există numeroase semne de întrebare privind modul în care ANRE a gestionat reglementarea pieţei de energie, se impune mai mult ca oricând exercitarea reală a controlului parlamentar asupra activităţii instituţiei.

România nu îşi poate permite ca o instituţie cu rol cheie dintr-un domeniu care generează miliarde de euro în economie să funcţioneze în afara oricărei sfere de control. Activitatea ANRE are un impact direct şi major asupra consumatorilor şi pieţei de energie şi trebuie să răspundă cu adevărat în faţa Parlamentului pentru deciziile luate”, declară Cristina Prună, referindu-se faptul că raportul comun al comisiilor se prezintă celor două Camere ale Parlamentului, fără a fi dezbătut sau supus votului în plen şi nu există nicio consecinţă în cazul respingerii raportului ANRE de către comisii.

Iniţiativa legislativă prevede modificarea OUG 33/2007 şi implementarea unui mecanism real de control parlamentar asupra ANRE. Astfel, raportul comun al comisiilor parlamentare va fi dezbătut şi votat în plenul Parlamentului.

În cazul respingerii în Parlament a raportului de activitate al ANRE, mandatele membrilor Comitetului de reglementare vor înceta de drept, potrivit iniţiativei.

De asemenea, membrii Comitetului de Reglementare vor putea fi revocaţi în cazul în care nu pun în aplicare deciziile relevante, cu caracter juridic obligatoriu, ale Comisiei Europene şi ale Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei. Prin această prevedere este introdusă obligativitatea alinierii funcţionării ANRE cu legislaţia şi reglementările europene.

„Instituţii publice precum Consiliul Naţional al Audiovizualului sau Avocatul Poporului îşi desfăşoară deja activitatea sub prevederi similare celor enunţate în proiectul de lege depus de deputata USR Cristina Prună. În urma adoptării proiectului, controlul parlamentar asupra ANRE va căpăta o semnificaţie reală, prin responsabilizarea conducerii instituţiei pentru performanţele înregistrate de aceasta”, menţionează comunicatul USR.

Sursa foto: Facebook / Cristina Prună

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. Isteata foc aceasta fata, Sparlamentul Romaniei nu are logistica de cercetare ci doar de musamalizare.

 2. Vorba aia, dupa razboi multi eroi se arata.
  Cat timp au fost la guwernare de ce nu a depus proiectul asta?
  Simplu, pentru ca plusereii au creierul cat o pruna si au impresia ca toata lumea este la fel de proasta si incompetenta ca ei.

  • Bravo!In sfarsit spui si tu un adevar!

  • Se vede cu ochiul liber ca au creierul cât pruna, altfel nu lăsau guvernarea d-un mana ca să-l lase pe ciolacu să-i ia locul iar ei sa stea în opoziție. Ma gândesc totuși ca un creier cât pruna este cam mare, ar putea fi un creier cât Covid-ul.

 3. Vorbi marea expertă…dnsoara are o singura calitate, e gagica lui Nasui…..voi, minusculul grup care trageți sforile in USR, prin politicile woke și acceptarea politicilor UE fără ezitare, distrugeti ideea de partid alternativă la PNL sau PSD.. …politicile astea nu vor atrage electorat nou, 15% e limita superioară,….bai ziariștilor,daca ii iubiți, nu mai promovați toate nulitatile…la voi în redacție nu a citit nimeni TFUE?…acolo e un principiu, al subsidiarității prin care fiecare stat reglementează afacerile interne, cu anumite limite, e drept,…Directivele se transpun în legislația internă, se adaptează la specificul national,….gașca bruxeleza ar vrea să le aplicăm otova….

 4. USR’ curcubeu sa trezit :)))))) . Dupa ce au dormit aproximativ 1 an de guvernare , sau gandit sa faca ceva. Aceasta specimena Pruna in 2019 spunea asa ” Trebuie sa liberalizam energia si gazele, ca Dragnea a facut numai rau prin plafonarea lor ” :)))) . Acest specinem cu nume de „Pruna” ….are gandirea exact cat o „Pruna” :)))) . LGTB’isti curcubeu afara din tara <3

 5. O inițiativă extraordinară! Nu știu, însă, dacă ar fi avut-o și fiind la guvernare!
  O asemenea modificate legislativă ar trebui generalizată pentru toate instituțiile aflate doar sub control parlamentar pentru că absolut niciun control parlamentar nu este făcut în mod serios, profesionist și cu consecințe!
  De ani susțin că aceste entități autonome sunt în fapt state în stat începând cu BNR, continuând cu ASF, Curtea de Conturi si până la ultima agenție națională!

 6. Haideți lăsați-o pe doamna Prună…poate face cineva o anchetă serioasă și poate aflam si ce conține Actul adițional nr.3 la acordul de concesiune… pentru explorare, dezvoltaree și exploatare petroliera in perimetrul Neptun, aprobat prin HG 1233/2000 🤔🤕😔
  ,,Operațiunile petroliere din perimetrul IX Neptun, nu au fost concesionate că urmare a organizării unui concurs public de oferte ci, in mod direct, in temeiul art.43 din Legea Petrolului nr.134/1995, in vigoare la momentul concesionării…”

 7. Felicitări, se lovește direct în PSD.
  De asta sund denigrati de USL.
  De asta vin valuri de ură.
  Se mai taie un cap balaurului USL.
  Asta dacă, va fi adoptat, eu nu prea cred.
  Se demonstrează ca da USR schimbă România cum Hagi schimbă fotbalul, că vor, că nu vor unii.

  • Pruna, drulă, chichirau, teleman, nasui, julien dacian, allen coliban, vizitei, țoiu, teniță…
   Doamneee, ăștia s-au născut fără noroc. De unde au astfel de nume? De ce au ajunt toți în usr??? Cred ca încep sa cred în conspirații oculte mondiale.