G4Media.ro

Cristian Rizea, condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare.…

Cristian Rizea, condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare. Fostul deputat PSD e plecat în SUA

Fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Decizia este definitivă și menține sentința din prima instanță.

Cristian Rizea este acuzat de DNA că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi Primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

În februarie, avocatul său a anunţat că Rizea „se plimbă din loc în loc” în ţară şi străinătate pentru că nu mai are bani şi nici domiciliu stabil, iar în prezent se află la nişte rude în SUA, transmite Agerpres. „Clientul meu mi-a dat un înscris olograf, în care solicită să fie citat la cabinetul de avocatură. Cristian Rizea nu are un domiciliu fix şi a trebuit să plece din Complexul Stejarii. Se plimbă din loc în loc în ţară şi străinătate. Are probleme financiare. Este în SUA în vizită la nişte rude. Nu are mijloace financiare. Nu vrea să dea o declaraţie în dosar”, a spus avocatul Alexandru Morărescu. Avocatul a explicat că Rizea plătea o chirie de 2.000 euro pe lună pentru o locuinţă în clubul rezidenţial „Stejarii” din Capitală.

Rizea mai este acuzat că în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

Sentința Curți Supreme:

Cu majoritate, Admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de apelantul-inculpatul Rizea Cristian împotriva sentinţei penale nr.680 din data de 07 decembrie 2017 pronunţată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală în dosarul nr.1291/1/2016.
Desfiintează, în parte sentinţa apelată şi rejudecând: În baza art. 396 alin. (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) teza a III-a, încetează procesul penal faţă de intimatul inculpat Colţea Lucian sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă prev. de art. 61 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 din Codul penal şi spălare de bani prev. de art. 29 alin.(1) lit. b) din Legea nr. 656/2002 cu aplic. art. 41 alin. (2) din Codul penal din 1969 şi art. 5 din Codul penal, ca urmare a decesului inculpatului.
În baza art. 25 alin. (3) prin raportare la art. 397 alin.(3) din Codul de procedură penală dispune desfiinţarea următoarelor înscrisuri: – contractul de împrumut nr.1/ 2.12.2009 încheiat între Colţea Lucian şi Beja George Andrei; – contractul de împrumut nr. 1/02.12.2009 încheiat între Beja George Andrei şi Rizea Cristian; – contractul de împrumut nr. 1/06.12.2009 încheiat între Colţea Lucian şi Beja George Andrei; – contractul de împrumut nr. 1/06.12.2009 încheiat între Beja George Andrei şi Rizea Cristian ; – antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 962/21.04.2010 la BNPA Durnescu Mihaela Gabriela şi Polihovici Daniel şi – antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 963/21.04.2010 la BNPA Durnescu Mihaela Gabriela şi Polihovici Daniel.
În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea cauzei în primă instanţă cu privire la inculpatul Colţea Lucian rămân în sarcina statului.
Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate.
În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie şi Justitie – Directia Naţională Anticoruptie şi de apelantul-inculpatul Rizea Cristian rămân în sarcina statului.

În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală onorariul cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru apelantul inculpat Rizea Cristian şi intimatul inculpat Colţea Lucian, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 217 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 martie 2019. Cu opinie separată, În sensul admiterii apelului formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie doar cu privire la încetarea procesului penal în ceea ce îl priveşte pe intimatul inculpat Colţea Lucian ca urmare a intervenirii decesului acestuia.

Foto: Ionel Stoica, Facebook

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. PSD nu va initia extradarea. Romania e o tara de hoti si de prosti care nu voteaza.

  Sunteti prea prosti ca sa votati o conducere cinstita a tarii. Sunteti prea hoti ca sa respectati legea.

 2. Si cât rhat mânca ăsta la tv-uri… Cm tot atât mănâncă azi alte gunoaie cum sunt Dragneev, Vâlkov. Orlando, Ciordache, Radulescu, Pintea, Cuc si toti hotii si ticalosii pe care ii asteapta condamnari similare, pentru ca sunt diar NISTE HOTI,

 3. Nu trebuie decât să lucrezi 94 de ani pe salariul minim pe economie, fără să cheltui din el și aia e, ai strâns 300000 de euro. 4 ani și 8 luni pare cam puțin când pui așa în balanță. Hai sa zicem că ești pregătit și nu câștigi minimul pe economie și câștigi un 3700 de lei în mana, tot îți trebuie 30 de ani sa ajungi la 300000 de euro fara să cheltui un leu…

 4. i se rupe in paispe de condamnare e deja in madagascar la prietenul mazare

 5. alt sobolan prins in plasa blinda a justitiei,poate si povesteste cite ceva acest mic interlop
  din gasca psd-ului

 6. Fi-v-ar prostu’ de ras! Haina rosie,ochelari de soare si prostie cat incape.Astia au plimbat milioane de euro sub ochii lui basescu si cu stiinta lui ponta; era maruntisul care le scapa atunci si vin acum sa-i votati.Va suparati cand va face imbecili Caramitru!

 7. ba da pe astia nu-i mitraliaza nimeni la propriu?

 8. pt fraierii care pun botu la ponta acum (vad ca e promovat ca o mare speranta a politicii romanesti.,..wtf…) pai el l-a promovat pe carnatul de rizea…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.