G4Media.ro

Cristian Ghinea: PNRR se poate bloca din cauza lipsei de voință politică…

Foto: Cristian Ghinea / InquamPhotos Octav Ganea

Cristian Ghinea: PNRR se poate bloca din cauza lipsei de voință politică și a delăsării

Unele dintre jaloanele din Planul Național de Redresare și Reziliență nu pot fi realizate din scurt, ci trebuie pregătite din timp, în caz contrar existând pericolul unui blocaj al PNRR, spune Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit unui comunicat de presă USR.

Motivele pentru care se poate bloca PNRR țin de voința politică și de delăsarea responsabililor de la Guvern: „Este vorba despre realizarea jaloanelor stabilite. Unele pot fi «îngrășate în ajun», așa cum au fost multe până astăzi, dar unele trebuie mișcate din timp, precum licitațiile la proiectele de infrastructură, ca să ajungi la cele 50% lucrări contractate. Dacă nu sunt începute din timp, este imposibil”, a spus Ghinea la evenimentul EUROSFAT.

El a subliniat și diferența uriașă între PNRR-ul real, care înseamnă „oamenii de la MIPE, care muncesc pe documente și pe raportări”, și PNRR-ul politic, despre care tot vorbesc politicienii și care se schimbă săptămânal, pentru pensii, pentru irigații și așa mai departe. „Poate când vor fi aduse împreună se va mișca adecvat și implementarea”.

Într-un video publicat pe canalul său de Youtube acesta a exemplificat două situații care pot contribui la blocarea PNRR din cauza lipsei de voință politică. Este vorba despre reforma pensiilor și despre depolitizarea companiilor de stat, două jaloane din anul 2022.

În ceea ce privește reforma pensiilor, Cristian Ghinea a semnalat „completa inacțiune a Guvernului, ceea ce denotă lipsa de voință: Anul ăsta, Guvernul trebuie să dea o lege prin care pensionarii speciali să câștige în linie cu cât au avut veniturile reale, pe ultimii 10 sau 15 ani în care au avut salarii. Este foarte simplu de făcut, dacă există voință. Dar, Guvernul nu vrea. Guvernul ar trebui, în acest moment, să discute cu Comisia Europeană care se așteaptă la reformarea tuturor pensiilor speciale, măcar cui i se aplică această lege. Dar, stau pur și simplu cu capul în nisip și nu zic nimic”.

Referitor la reforma companiilor de stat, fostul ministru a semnalat întârzierea numirii unor conduceri competitive. „În acest an trebuie să fie numite niște conduceri competitive, depolitizate care să aibă niște indicatori de performanță la toate companiile de stat (adică exact vaca aceea pe care o mulg PNL și PSD ca să-și numească clientela acolo). Numirile trebuie să se termine în acest an, altfel nu vor putea fi raportate anul viitor jaloane îndeplinite. Ar fi simplu, dacă nu ar fi hoți”, a mai spus Ghinea.

Cât despre jaloanele de la finalul lunii iunie, fostul ministru USR atrage atenția că ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, trebuie să numească o conducere competitivă și nepolitizată la Metrorex, iar secretarul general al Guvernului PSD-PNL trebuie să înființeze o unitate la SGG care să se ocupe de companiile de stat.

În comunicat se mai precizează că echipa platformei Monitor PNRR urmărește obiectivele cu termen la 30 iunie și va reveni cu o analiză detaliată pentru acestea.

Foto: InquamPhotos/ Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Bugetarii au nevoie de oameni din mediul privat care sunt proactivi :)) leprele bugetare nu fac nimic (da stiu sunt si oameni care muncesc dar majoritatea nu o fac, daia nici nu merge tara)

  • E o marota asta cu bugetarii vs cei din mediul privat, grosul bugetarilor sunt cei din sănătate, învățământ, administrație locală…sunt multe Agentii guvernamentale inutile, dar cine sa le analizeze?…Aici vorbim de PNNR, Ghinea ar trebui să se abțină, multe din așa zisele reforme sunt de pomana, iar altele mai mult încurcă, cum e Agenția aia noua, gândită de VV,…consultanta si programele de formare puteau să nu fie în PNNR, la metrou va fi un eșec, mai bine puneau banii în anvelopari de clădiri, în modernizarea de școli…multe așa zise reforme sunt pretexte de tocat bani aiurea, toate ministerele au înființat direcții PNNR, adică noi bugetari

 2. Ghinea are bani de promovare, un individ nepregătită în administrație a făcut PNNR pentru prieteni, au gandit un proiect ca pentru ei, anveloparea clădirilor, impaduririle și construcția de noi creșe și grădinițe trebuia sa fie prioritare, nu ma intereseaza consultanta, formarea funcționarilor, dar Ghinea, el și progreseii lui nu stiu alt gen de proiecte, au băgat la greu bani pe inutilități, să mănânce ONG bani.

  • Prioritarile tale nu se pupa cu cele pentru care da UE banii. Nu vine coliva fara reforme.

   Asa ca inlocuieste „trebuia” cu „mi-ar fi placut”.

 3. Domni de la usr și inclusiv voi de la G4 mai lăsați aprecierile trădătorilor de la usr, au fost la guvernar și au făcut zero barat adică muțimea vidă din matematică, și acum vor să dea lecții, trebuia să facă că de vorbit numai cine e mut nu poate, au plect și nu vor mai prinde guvernarea în vecii vecilor, nimeni nu mai are încredere în ei, l-au forțat și pe cioloș să plece cu toate că a fost ales democratic așa că adio usr !!!

 4. Măi Ghine, ai pierdut trenul, băieții te-au încurajat să bagi consultanță pe bani grei în PNNR după care ți-au luat jucăria. O lecție. Securitatea trădează pe oricine.

 5. Domnule Ghinea, faceți o conferința de presa și spuneti ce anume trebuia sa facă guvernul și nu a făcut pentru acești bani! Noi nu avem de unde sa aflam, ni se tot repeta ca UE e prea severa. Aceste informații trebuie date pe toate posturile de radio și de televiziune.