G4Media.ro

Crime cu sânge rece sau legitimă apărare? Procesul lui Kyle Rittenhouse, „trăgătorul…

Sursa: CBS58.com

Crime cu sânge rece sau legitimă apărare? Procesul lui Kyle Rittenhouse, „trăgătorul din Kenosha,” învrăjbește și mai mult americanii

În vara anului 2020, în contextul violențelor care au însoțit protestele împotriva brutalității poliției din Kenosha (Wisconsin), un tânăr de 17 ani, Kyle Rittenhouse, a împușcat mortal doi bărbați și a rănit un al treilea. Trimis în judecată pentru șase capete de acuzare, inclusiv crimă, Rittenhouse riscă – dacă va fi declarat vinovat – să își petreacă restul zilelor în închisoare. Cazul său a devenit un motiv de dispută între stânga americană, care susține că este vorba de crimele comise de un alb suprematist, și conservatorii de peste ocean, convinși că Rittenhouse a acționat în legitimă apărare împotriva unor protestatari violenți ai Antifa ce intenționau să-l omoare.

Protestele

Protestele din Kenosha au izbucnit după ce Rusten Sheskey, un ofițer de poliție alb, l-a împușcat și rănit pe Jacob Blake, un afro-american. Incidentul a avut loc după ce polițiștii au ajuns la un apartament ca răspuns la o plângere de violență domestică și au încercat să-l aresteze pe Blake. În timp ce suspectul, care ținea în mână un cuțit, a încercat să se urce în automobilul în care se aflau trei dintre cei șase copii ai săi, ofițerul Sheskey a încercat să-l prindă și i-a tras de șapte ori în spate.

Blake, care avea 29 de ani, a supraviețuit, însă a rămas parțial paralizat. În urma anchetelor ulterioare, procuratura locală și Departamentul Justiției au decis să nu-l pună pe acuzare pe polițist.

Episodul violent, care a fost înregistrat de un vecin de-al lui Blake pe telefonul mobil, s-a produs la doar câteva luni după ce uciderea lui George Floyd de către un polițist alb din Minneapolis a declanșat proteste la nivel național împotriva abuzurilor forțelor de ordine față de afro-americani.

În zilele care au urmat împușcării lui Blake, în Kenosha au avut loc demonstrații de protest masive. Pe lângă manifestațiile care au criticat acțiunile poliției, fostul centru industrial de 100.000 de locuitori aflat pe malul vestic al Lacului Michigan a fost ținta unor jafuri pe scară largă, incendii și distrugeri de proprietăți care au provocat pagube estimate la 50 de milioane de dolari.

În a doua noapte de proteste au avut loc distrugeri pe scară largă în centrul orașului și în cartierul Uptown, unde mai multe străzi pline de magazine, restaurante și concesionari de mașini au fost jefuite și arse din temelii.

Distrugerile i-au determinat pe unii locuitori din Kenosha, precum și din afara orașului, să încerce să se apere. Ei s-au organizat pe Facebook și au promis că vor proteja orașul și vor ajuta poliția și membrii Gărzii Naționale, care păreau depășiți numeric de manifestanți, mulți dintre aceștia violenți.

Implicarea lui Rittenhouse

Atunci când au avut loc protestele declanșate de împușcarea lui Blake, Rittenhouse avea 17 ani si locuia cu mama lui în Antiohia, un orășel din Illinois, aflat imediat peste granița cu statul Wisconsin.

Cu mult timp înainte de incidentele din Kenosha, conturile sale de socializare au fost pline de postări care susțineau poliția și mișcarea Blue Lives Matter, de susținere a forțelor de ordine. Rittenhouse a fost, de asemenea, cadet într-un program pentru tinerii ce vor să ajungă ofițeri de poliție.

În ciuda faptului că locuia într-un alt stat în acel moment, Rittenhouse are legături puternice cu Kenosha: tatăl său locuiește în oraș, iar el lucrase ca salvamar în districtul Kenosha.

Tânărul păstra, de asemenea, o pușcă semiautomată în Wisconsin, despre care autoritățile au spus că a fost cumpărată pentru el de către un prieten.

Kyle Rittenhouse a urmărit cu atenție știrile despre împușcarea lui Blake și despre protestele violente care au urmat. El a decis să meargă în Kenosha și, duă ce a ajuns acolo, s-a alăturat unui grup de bărbați înarmați care susțineau că sunt pe străzi pentru a proteja firmele în fața mulțimii violente. Tânărul a luat cu el și o trusă medicală cu care să ajute răniții.

Într-un interviu pe care l-a acordat publicației conservatoare The Daily Caller cu doar câteva ore înainte de violențele în care a fost implicat, Rittenhouse a afirmat: „O parte din munca mea este, de asemenea, să protejez oamenii. Dacă cineva este rănit, alerg în fața răului. De aceea am pușca. Trebuie să mă protejez, evident. Dar am și trusa mea medicală.”

Wisconsin este un așa-numit open-carry state, ceea ce înseamnă că oamenii pot purta arme de foc legale în public fără permis, cu excepția cazului în care li se interzice altfel să le dețină. Cu anumite excepții pentru vânătoare, minorii nu au voie să poarte arme în public.

Incidente tragice

În seara de 25 august, demonstranții au umplut Civic Center Park din centrul orașului Kenosha, vizavi de tribunalul local. Clădirea era baricadată, fiind apărată de ofițerii de poliție și de membri ai Gărzii Naționale.

La fața locului au ajuns și mai mulți contrademonstranți. Mulți dintre ei erau îmbrăcați în haine militare, de camuflaj și purtau puști și alte arme de foc. Unii dintre aceștia au declarat că erau acolo ca parte a unei auto-declarate miliții din Kenosha, constituită pentru a proteja orașul de distrugeri.

În timpul demonstrațiilor, protestatarii au aruncat cu artificii și sticle de apă în polițiști, care au răspuns cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Manifestanții au fost în cele din urmă alungați din Civic Center Park, fiind direcționați spre Sheridan Road, una dintre principalele artere din Kenosha, unde se află magazine, benzinării, biserici și un spital.

Majoritatea protestatarilor părăsiseră zona până seara târziu. Unii dintre manifestanți au rămas însă pe Sheridan Road, ceartându-se și îmbrâncindu-se ocazional cu cei câteva zeci de contramanifestanți care patrulau pe lângă magazine și restaurante.

O înregistrare video făcută în acea noapte l-a surprins pe Kyle Rittenhouse patrulând prin zonă și oferind asistență medicală protestatarilor. Cu puțin înainte de miezul nopții, tânărul a fost urmărit de Joseph Rosenbaum, care venise în centrul orașului în acea noapte și se alăturase mulțimii, în parcarea unui dealer de mașini. Rosenbaum amenințase deja de două ori că îl va ucide pe Rittenhouse și grupul lui și că „le va tăia inimile.”

În timp ce Rittenhouse a fugit în parcarea concesionarului auto, un bărbat aflat în apropiere a tras cu o armă în aer. (Ulterior, Joshua Ziminski a fost acuzat de comportament turbulent pentru folosirea unei arme periculoase). Tânărul s-a întors în direcția în care s-a auzit focul exact în momentul în care Rosenbaum se arunca asupra lui. Înregistrarea video arată cum Rittenhouse a tras de patru ori, împușcându-l pe Rosenbaum în cap. Rosenbaum, care avea 36 de ani și era din Kenosha, a murit la fața locului.

Imediat după aceea, Rittenhouse a luat-o la fugă pe Sheridan Road pentru a se preda polițiștilor aflați în zonă, cu cel puțin o duzină de protestatari după el. În înregistrarea video, cel puțin o persoană poate fi auzită cum strigă: „Acesta este trăgătorul!”

La un moment dat, Rittenhouse s-a împiedicat și a căzut, împușcând încă doi bărbați care îl urmăreau – Anthony Huber, care a fost ucis, și Gaige Grosskreutz, care a fost împușcat în braț, dar a supraviețuit. Huber, avea 26 de ani și locuia în Kenosha County, în time ce Grosskreutz, care a afirmat că era medic voluntar afiliat unei miliții marxiste, este din West Allis (Wisconsin).

Filmul îl arată pe Rittenhouse mergând apoi spre vehiculele poliției cu brațele ridicate, în semn că se predă. Polițiștii au trecut însă pe lângă el, încercând să ajungă la oamenii care fuseseră împușcați.

Acuzațiile

Kyle Rittenhouse s-a predat poliției și a fost trimis în judecată pentru șase capete de acuzare, inclusiv crimă de gradul I, omucidere intenționată de gradul I și tentativă de omucidere intenționată de gradul I. Acuzațiile de omucidere, care sunt echivalente cu ceea ce alte state numesc acuzații de crimă, pot duce la o pedeapsă maximă de închisoare pe viață. Rittenhouse este acuzat de uciderea lui Rosenbaum și Huber, precum și de rănirea lui Grosskreutz.

Avocați lui Rittenhouse au încercat să îi determine pe judecători să elimine acuzația de purtare ilegală a armei în calitate de minor, dar un magistrat le-a respins cererea. Pedeapsa maximă pentru această infracțiune este de nouă luni de închisoare și o amendă de 10.000 de dolari.

Procesul lui Rittenhouse a început la 1 noiembrie.

În timpul audierilor care au avut loc înainte de începerea procesului, judecătorul Bruce Schroeder de la Kenosha County Circuit Court, cel care prezidează cazul, a impus o regulă de lungă durată privind cazurile penale din sala sa de judecată: cuvântul „victime” nu poate fi folosit în fața jurațului cu referire la cei uciși sau răniți. De asemenea, printr-o decizie care a dezavantajat procurorii, magistratul a spus că va permite folosirea termenilor „jefuitori” și „distrugători” pentru a se referi la Rosenbaum, Huber și Grosskreutz, dacă apărarea putea prezenta dovezi că cei trei au fost implicați în astfel de activități în acea noapte.

Acuzarea și apărarea și-au prezentat deja cazurile și au intervievat martorii. Deliberările juraților vor începe luni.

Cause célèbre pentru dreapta

După ce a fost arestat și acuzat, Rittenhouse a devenit o așa-numită cause célèbre pentru o mare parte din conservatorii americani, care l-au lăudat pentru că a încercat să protejeze firmele din centrul orașului Kenosha. Cauțiunea lui, stabilită la 2 milioane de dolari, a fost colectată prin strângere de fonduri online, la care au contribuit inclusiv celebrități conservatoare de la Hollywood.

Politiciani republicani și-au declarat susținerea pentru Rittenhouse, în timp ce comentatori de dreapta au afirmat că, atunci când i-a împușcat mortal pe Rosenbaum și Huber și l-a rănit pe Grosskreutz, tânărul s-a aflat în legitimă apărare în contextul în care era urmărit de o „gloată Antifa criminală.”

Analiștii conservatori au afirmat că Rittenhouse avea tot dreptul să se afle în Kenosha, unde locuiesc tatăl său, bunica sa, verii săi și cel mai bun prieten. De asemenea, ei au punctat faptul că tânărul lucra ca salvamar în orașelul din Wisconsin și că lucase o tură chiar cu o zi înainte de incidentele tragice în care a fost implicat.

De asemenea, susținătorii săi au subliniat faptul că Rittenhouse a depășit granițele statului doar atunci când polițiștii din Kenosha nu i-au permis să li se predea lor după împușcături. Tânărul s-a dus la cea mai apropiată secție de poliție pe care o cunoștea, la câteva kilometri distanță, în Illinois. La o oră de la împușcături, el se predase poliției de acolo.

Cererile conservatorilor pentru îndepărtarea acuzațiilor împotriva lui Rittenhouse s-au înmulțit mai ales după ce martorii acuzării în procesul lui au sugerat și ei că tânărul a tras doar pentru a se apăra. Înainte de fi împușcat, Huber l-a lovit pe Rittenhouse cu o placă de skateboard, în timp ce Grosskreutz a îndreptat spre el pistolul pe care îl avea asupra lui. De altfel, Grosskreutz a recunoscut că Rittenhouse nu a tras în el atunci când nu avea arma îndreptată spre el, ci doar atunci când a țintit pistolul spre tânăr.

„Oamenii care ar trebui să fie judecați sunt adulții lași, responsabili de Kenosha, care au permis orașului să ajungă în anarhie în trei nopți șocante în care demontranții violenți au condus campania familiară de violență și incendiere ce a marcat perioada premergătoare alegerilor prezidențiale. Acele revolte din toată țara au fost orchestrate pentru a teroriza comunitățile și a stimula un sentiment de haos sub președintele Donald Trump,” a scris New York Post.

Ziarul a apărat acțiunile lui Rittenhouse din acea noapte, citându-l pe tânăr care în timpul procesului „a descris coșmarul despărțirii de grupul de buni samariteni pe care îi ajuta la protejarea afacerilor din Kenosha în a doua noapte de revolte după ce poliția abandonase orașul. (El) a acordat primul ajutor trecătorilor și a stins incendiile aprinse de răzvrătiți în tomberoane, la o școală și la o biserică. A fost acolo să ajute, pentru că cei de la conducere fugiseră.”

Conservatorii au solicitat insistent retragerea acuzațiilor și achitarea lui Rittenhouse după ce procurorii au făcut mai multe greșeli în timpul procesului. De altfel, faptul că procurorii au decis să ceară acuzații mai reduse pentru Rittenhouse sugerează, afirmă experții, că ei recunosc că au făcut greșeli în acest caz.

Criticile stângii americane

De partea sa, stânga americană s-a mobilizat pentru a condamna „crimele cu sânge rece” comise de către Kyle Rittenhouse. Politicieni democrați, presa liberală – favorabilă Partidului Democrat – și vedete de la Hollywood au condamnat aproape la unison „asasinatele” comise de Kyle Rittenhouse și cer condamnarea acestuia la închisoare.

În timpul campaniei electorale de anul trecut, Joe Biden l-a descris pe Rittenhouse drept „un supremacist alb,” deși toți bărbații împușcați de acesta erau albi.

La patru săptămâni după revoltele de la Kenosha, Biden a postat pe Twitter un videoclip care conținea o imagine statică a lui Rittenhouse ținând pușca AR-15 pe care a avut-o în acea noapte, cu un text în care îl acuza pe Trump că a refuzat „să-i dezavueze pe suprematiștii albi.”

Joi, una dintre gazdele popularei emisiuni”The View,” Joy Behar, l-a ironizat pe Rittenhouse pentru „lacrimile sale de crocodil” din timpul procesului, indicând că ea nu crede că el este sincer. Behar a descris momentul în care tânărul a plâns drept „una dintre cele mai proaste momente de actorie” pe care le-a văzut vreodată.

La rândul său, postul CBS News a șters un mesaj tweet în care afirma că Rittenhouse a mărturisit că „a ucis doi bărbați,” în timp ce experții liberali și utilizatorii Twitter au folosit în mod repetat termenul „supremacist alb” pentru a-l descrie pe Rittenhouse, fără a furniza însă dovezi care să susțină afirmația.

„Kyle Rittenhouse este un criminal. Punct,” a scris actrița Rosanna Arquette pe Twitter, în timp ce actorul Dave Bautista a exclamat: „F–k that kid!”

Miercuri, jucătorul de baschet LeBron James a postat pe Twitter un mesak în care a comentat momentul în care Rittenhouse a plâns în sala de judecată. „Ce lacrimi????? Nu am vazut una. Omule, las-o baltă! Băiatul acela a mâncat niște capete de lămâie înainte de a intra în sală,” a scris vedeta NBA.

Mesajul baschetbalistului a fost criticat de unul dintre avocații lui Rittenhouse, care l-a invitat pe James să stea de vorbă cu tânărul pentru a vedea „cum putem schimba și repara sistemul care le permite procurorilor să facă ceea ce îi fac lui Kyle chiar acum. Este oribil.”

Surse: CNN, Wall Street Journal, FoxNews, New York Times, Kenosha News, US News, Twitter

Actualizări LIVE ale procesului pot fi urmărite pe CNN  sau pe FoxNews

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

40 comentarii

 1. Hai republicanilor, dati dreptul oamenilor sa impuste pe cine vor, ca asta vreti pana la urma. De-asta si-a luat-o NRA-ul, fiindca ofereau o asigurare care sa te scape cand impusti oameni nevinovati. Hai, asumati-va ca nu sunteti normali la cap, 3% din americani detin majoritatea armelor de foc, recunoasteti ca abia asteptati sa impuscati pe cineva, oricine.

  • Ești prost căzut grămadă…
   Prin numele ales te dai că ai fi de „dreapta” dar in realitate ești un „progresist” neo-marxist.

  • La voi in China cum e? Tot ca la Vaslui cu topoare și cuțite?

  • Trebuia să stea să fie ucis de teroriști leftiști ca tine.

  • Dreptul americanilor de a purta arme e consfintit de Constitutia SUA. E un lucru pe care nenea care a comentat mai sus nu il intelege, vorbind aiurea de republicani si NRA. La fel de inexacta e si statistica pe care a prezentat-o si care pare inventata. De aceea nu e bine sa consumi vodca de dimineata. Toate bune!

 2. Iar ai uitat sa iti iei pastilele…

 3. Ești prost căzut grămadă…
  Prin numele ales te dai că ai fi de „dreapta” dar in realitate ești un „progresist” neo-marxist.

  • Usr e cel mai de dreapta partid din Romania, change my mind. AUR e extrema dreapta, aia e deja altă mâncare de peste.

  • AUR este de extrema stanga, national-bolshevici.
   Nu exista extrema dreapta in Romania. Asta e o tampenie.
   USR din pacate nu este foarte decis ce este. Valabil si pentru PNL. Ce bine si usor ar fi sa fi fost altfel.

   PSD e ferm de stanga si incorporeaza diverse nuante – de la bolshevism la socialism la marxism clasic si exterminationism de clasa, bizantinism, ortodoxie, autocratie, oligarhie, ochlocratie si gangsterism de toate felurile, parazitism, toate sunt reprezentate acolo.

 4. Nu am urmarit dar am citit zilele trecute niste comentarii unul foarte apreciat zicea ceva de genul…cine urmareste la posturile tv globalist stangiste urmareste propaganda, cine incearca alte surse de informatie, jurnalisti cu adevarat independenti, specialisti cu adevarat independenti de pe bloguri, platforme etc. nu ceea ce invita televiziunile are sansa sa scape de manipulare si rastalmaciri.

  • Serios, asa ai citit tu, dar n-ai inteles nimic. Prostovanule.

 5. Ce mai cenzurează site-ul ăsta leftist. Asta fac leftiștii peste tot.

  • Voi dacă vedeți ceva antidiscriminare și proegalitate îi încadrați ca fiind de stânga, nu ți se pare normal că oamenii să nu fie discriminați, sincer? Mai uita-te la Ben Shapiro cum distruge ceva snowflakes pe yt.

 6. Dreptul americanilor de a purta arme e consfintit de Constitutia SUA. E un lucru pe care nenea care a comentat mai sus nu il intelege, vorbind aiurea de republicani si NRA. La fel de inexacta e si statistica pe care a prezentat-o si care pare inventata. De aceea nu e bine sa consumi vodca de dimineata. Toate bune!

 7. Ambele tabere aveau arme si politia plecase…….. si cum e asta….dezavantajeaza procuratura pentru ca ingaduie ca victimile sa poata fi numiti hoti daca se prezinta dovezi ca erau :)). Din articol reiese ca individul nu e decat o victima a culturii americane.. Daca vor sa ia armele populatiei sa inceapa cu antifa si blm

 8. pentru cei ce nu au rabdare sa citeasca sau nu inteleg : omuletul s-a dus intentionat acolo nu se apara la el acasa.

  • Și teroriștii BLM ce făceau pe stradă?

  • ionica , nu conteaza calitatea oamenilor omorati, erau evident niste hoti ,problema e cine i-a dat lui dreptul sa-i omoare

  • Legitima apărare și constituția americană. Legitima apărare e ceva ce oile europene considera ca e ilegal.

  • Ba voi sunteți normali? L-a dus mama lu ăla cu mașina nu știu câți km, ăla s-a dat jos cu o armă de asalt, oare ce avea de gând să facă? Dar că după ce i-am omorât, era f vesel timpul nostru ce mai ziceți, a făcut-o din sadism. Respect dreptul de a deține arme, dar asta nu e cu nimic mai bun ca și aia ce merg și împușca o școală. Cine ii ia apărarea este ori spălat pe creier, ori nu are dram de empatie, dar sa vedeți ce viață bună o sa duca nenea in pușcărie, unde majoritatea sunt de culoare…. Karma

 9. ” Joe Biden l-a descris pe Rittenhouse drept „un supremacist alb,” deși toți bărbații împușcați de acesta erau albi.”

  Ahahahahahahaa :))))

  • Cand nu te duce capul prea mult, razi la orice.

   Ca e white supremacist nu inseamna ca omoara doar negri. In razboiul civil din Statele Unite s-au omorat albii intre ei. Diferenta era ca unii erau white supremacists si credeau ca e normal sa aiba sclavi, ceilalti voiau abolirea sclaviei.

  • Come on man, se stie ca unii sunt de culoare la suflet 😂😂😂

  • Democrații joacă cartea rasismului mereu.

  • Cand esti lenes ajungi un ratat si invidiezi pe ceilalti care muncesc si se bucura de succes.
   Atunci, ajungi un … cancel-culture individ, un marxist, un woke de 2 lei care arde carti cu Alba ca Zapada(nu e neagra) demoleaza statui (Columb trebuia sa stea acasa) sau distruge persoane pe motiv ca „cine nu e cu noi e impotriva noastea”.

  • @ahahahaha
   Cherry picking at its finest…prezinti doar ce iti convine. Atat am avut de zis, weekend fain.

 10. Tehnic, toate actiunile lui Rittenhouse au fost in legitima aparare si exista inregistrari de la sol si din satelit care dovedesc clar asta. Declaratiile martorilor ACUZARII!! au confirmat situatia de legitima aparare, sub privirile disperare ale procurorului. Cel mai probabil, daca se va respecta legea, va fi achitat.

  Dar problema este alta: daca eu ma duc cu o pusca de vanatoare in mijlocul leilor si mai iau si cateva kilograme de carne cruda in geanta, apoi impusc leii care inevitabil vor sari pe mine, este legitima aparare sau braconaj cu premeditare?

  • E o vina impartita, dar vinovatia nu e in niciun caz a baiatului ala. Nu stiu daca ai urmarit procesul si daca ai citit ceva stiri despre situatia din vremea aia. uU fost mai multi oameni care au protejat cladirile si afacerile unor cetateni, cladiri care fusesera incendiate in „revoltele pasnice” din noptile precedente. Flacaul asta a fost in mod categoric depasit de evenimente in momentul in care un cetatean cu probleme psihice l-a atacat si l-a apucat de arma. Ala a fost primul care a murit si a fost in mod cert legitima aparare. Al doilea cetatean care a murit, a crezut ca flacaul asta e un atacator asa ca a tabarat pe el si l-a lovit de doua ori cu skateboardul in cap. A murit fix aiurea, dar e tot legitima aparare. Tanarul a mai impuscat un cetatean care l-a amenintat cu un pistol (cetateanul credea ca tanarul e agresor). Cetateanul ala a depus marturie la proces ca tanarul nu a tras in el pana cand nu a indreptat pistolul spre tanar. Este tot legitima aparare asa ca tanarul o sa scape fara nicio indoiala.
   Vinovati sunt cei care au permis „razmeritele” alea fara niciun obiect si au permis sa fie incendiate cladiri, agresati sau ucisi indivizi fara nici o vina. Asta s-a intamplat peste tot in US, nu doar in Kenosha.
   In orice caz, evenimentele de tipul asta au pus capat „revoltelor” la adapostul carora cativa furau din magazine, distrugeau sau incendiau proprietati private ale unor cetateni care nu aveau chiar nicio legatura cu motivul revoltelor.
   Cata vreme detinerea de arme e aparata de Constitutia US, nicio revolta care distruge proprietatile private nu va ramane fara urmari si e si normal sa fie asa.
   La intrebarea ta despre braconaj: NU au ce cauta leii si animalele salbatice in mijlocul oraselor, nu au de ce sa incendieze leii tai masini, cladiri si proprietati private, nu-i asa?

  • @Vali
   Pai nu este asta raspunsul la intrebarea mea, ca „ce cauta leii in oras?” e alta intrebare.
   „Leii” din oras trebuiau opriti de catre politie sau Garda Nationala. Cand te duci cu AR-15 intre ei, civil, fara niciun drept de a apara proprietatile altora si, atentie, fara niciun drept legal de a folosi forta letala in apararea unor bunuri materiale, este clar ca te duci acolo la „braconaj”.

  • @Elac
   Nu inteleg logica dumitale. Cand te duci in centrul orasului inarmat sa pazesti proprietati private, o faci pentru ca politia (Garda Nationala sau cine vrei dumneata) NU si-a facut treaba. Vezi ca erau deja cladiri si autovehicule arse, deci „leii” tai isi faceau de cap.
   Asta e raportul de cauzalitate, nu cel despre care vorbesti dumneata. Incurci cauza cu efectul si asta nu-i niciodata bine.

 11. Nu ma asteptam… surprinzator… dar asta este un articol echilibrat. S-au prezentat faptele fara nuante…nu au fost numiti unii extremisti si altii protestatari…Din greseala sau asa ati intentionat? Deci se poate.

 12. Ce hal de titlu e asta? Cum de încape îndoială?
  Ne credeți americani?
  Acum se judeca de fapt rasismul din sistemul american de justiție, verdictul e singura îndoială, altfel vinovăția e clară.

 13. Daca nu ii impusca el, foarte probabil il omorau ei. Simplu ca buna ziua.

  • Daca stătea acasă, nu ii zicea la mama lui să-l ducă câțiva km cu mașina și cu o arma de asalt după el, era legitimă apărare, așa NU. Sorry, o să aibă și viața grea in pușcărie, poate îl și omoară, oricum mare pierdere pt poporul american nu e, un redneck in minus.

  • Greșit. Moartea unui elgebetist negru, sau a unuia userist e motiv de sărbătoare. Sa speram ca ii mănâncă SIDA și oftica.

  • Probele sunt beton, exista filmari exacte cu momentul atacului, cadru cu cadru, sunt zeci de martori care au fost acolo in acel moment. Martorii acuzarii au avut prestatii lamentabile, procurorul de caz este o gluma. Daca dintr-o mare eroare baiatul asta face puscarie, pt altceva decat ca era minor si nu avea drept sa poarte arma – atunci america a murit si justitia americana este moarta, scapa cine poate.

  • @mancare de peste, grota din care ai iesit nu a fost destul de adanca …

 14. Constitutia SUA nu s-a modificat de foarte mult timp … al 2-lea amendament a fost introdus in 1791, pentru ca asa erau vremurile atunci, tulburi. Acum, cand ai forte de politie in fiecare orasel, in mod normal n-ai mai avea nevoie de asa ceva, de al 2-lea amendament. Decat daca esti sadic, sau nu vrei sa-ti scada vanzarile la arme (NRA). Insa vad ca in SUA, oamenii isi fac dreptate cu mana lor, profitand de al 2-lea amendament cat de mult pot.

 15. SELF DEFENSE!

  Ca la carte