G4Media.ro

Coşmarul lui Borisov: Un guvern al Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi cu…

Foto: Facebook Boiko Borisiv

Coşmarul lui Borisov: Un guvern al Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi cu mandat GERB

„În momentul de faţă, formarea unui guvern nu este posibilă”, a anunțat, recent, liderul GERB, Boiko Borisov. Nu este clar dacă blufează sau dacă așa crede cu adevărat și dacă da – de ce? Cu doar câteva ore mai devreme, GERB a încheiat cu succes prima rundă de negocieri guvernamentale, potrivit Rador Radio România.

Luni, „contactorii” de la GERB (după cum a numit „colonelul” Nikolai Markov echipa de negocieri numită de Boiko Borisov) s-au întâlnit cu contactorii de la Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (formaţiune a etnicilor turci – n.red). După discuție, ambele părți s-au arătat moderat mulţumite, parcă pentru a arăta cât de fericite sunt că nici Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată nu le va mai pune piedici şi nu le va enerva vorbind constant despre corupție, despre reforme urgente, nu vor mai pune condiții și precondiții în negocieri, făcându-i pe cei doi mari actori din politica bulgară să se simtă prost, deși nu pentru mult timp.

Marți, aceiași trei reprezentanți ai GERB (Deniţa Saceva, Temenujca Petkova și Raia Nazarian) s-au întâlnit cu cei de la formaţiunea „Există un Astfel de Popor” – al doilea și ultimul partid din acest parlament care vrea să negocieze cu ei pentru un guvern. După cum înțelegem, discuțiile au fost constructive. Echipele de negociere au spus care le-au fost prioritățile, nu s-a discutat nimic concret, dar ușa pentru o nouă întâlnire este deschisă.

Chiar și înainte de alegeri, dar mai ales după acestea, majoritatea observatorilor au menţionat „Există un Astfel de Popor” drept al treilea partener logic la guvernare. Și nu numai pentru că cu ele GERB și Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi vor obține o majoritate confortabilă de 131 de voturi. De la prima sa intrare în parlament, în urmă cu trei ani, „Există un Astfel de Popor” a acționat ca un partid de rezervă al Mişcarii pentru Drepturi şi Libertăţi, așa că și în acest caz ar face ceea ce spune Delian Peevski – de exemplu să sprijine un cabinet GERB – Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi fără a intra în el.

Prezența unui al treilea jucător are totuși o semnificație de imagine importantă pentru Borisov, pentru a estompa contururile aparentei sale alianțe cu Peevski. Același este și rostul invectivelor folosite pentru a descrie viitorul guvern. Acesta ar fi de „responsabilitate comună”. Și „de experţi”. De coaliție, cum ar fi de fapt? Nu GERB a tot atacat PP-DB pentru guvernarea anterioară „Denkov-Gabriel”, pentru faptul că a doua forță politică formează cabinet cu mandatul primei, din cauza extravagantei formule de rotație, pentru faptul că i-a numit „adunătură” etc, doar ca să scape de adevărul că guvernează împreună cu ei. Și PP-DB a vrut să ascundă, în panică, acest adevăr, pentru că alegătorii i-au votat încredere pentru a demonta modelul de corupție „Borisov-Peevski”, nu pentru a-l lăsa la putere și a-l legitima.

Ora adevărului pentru PP-DB a venit pe 9 iunie, când și-au dat seama că au pierdut 300.000 de alegători și au ajuns a treia forță politică. Iar cel pe care în timpul campaniei l-au numit drept stăpânul cocinei care a devenit statul, și-a atins momentul răzbunării. Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi a devenit a doua forță politică pentru prima dată de la înființare. Acest lucru răspunde oarecum la întrebarea de ce a fost necesar ca GERB să dizolve guvernul prin rotaţie, care era practic al lor, chiar înainte de preluarea mandatului de premier de către GERB.

Delian Peevski a anunțat în campania electorală ce se va întâmpla după alegeri: „Noi vom decide cine poate guverna, cine poate fi prim-ministru, cine ar trebui să fie miniștri și vom decide dacă vrem să le acordăm sprijinul sau nu. Nu aşteptăm pe nimeni să ne invite pentru nimic”.

Una peste alta, Borisov nu prea are de ales, din moment ce, ca și Peevski, a decis deja că Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi va guverna cu mandatul GERB. Din păcate pentru Borisov, de data aceasta PP-DB nu va participa la reprezentanţia „responsabilității comune” și nu va alerga pe scenă, mutând în mod convenabil atenția de la dirijorul real aflat la putere.

Sursa: MEDIAPOOL / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...