G4Media.ro

Corupția din Slovenia e estimată la 13,5% din PIB

Sursa foto: Facebook/ Policijska uprava Ljubljana / Police Directorate Ljubljana

Corupția din Slovenia e estimată la 13,5% din PIB

Slovenia pierde anual 3,5 miliarde de euro din cauza corupției, a avertizat președintele comisiei anticorupție a țării, Robert Šumi, potrivit Rador, care citează EuObserver. Šumi a declarat că prevenirea cu succes a corupției ar permite un acces mai bun la serviciile medicale și sociale, învățământ mai bun și mai multe locuri de muncă, calculând că suma pierdută echivalează cu 13,5% din PIB-ul Sloveniei.

Dacă nu ar fi existat aceste pagube, a afirmat el, fiecare pensionar ar fi putut primi în plus 460 de euro la pensia de stat și fiecare cetățean ar fi putut primi câte 1.660 euro pe an de la stat, ceea ce ar fi eradicat efectiv sărăcia din țară.

Šumi a precizat că legislația anticorupție slovenă este „exemplară” – numai că nu este aplicată de funcționarii publici. O soluție ar fi ca Slovenia să transpună urgent în legislația națională directiva UE pentru protecția avertizorilor de integritate, fapt care ar crea un mediu sigur pentru raportarea infracțiunilor și neregulilor de către publicul larg.

În Parlamentul European s-au exprimat îngrijorări serioase privind statul de drept din Slovenia. Slovenia, care deține acum președinția UE, nu a implementat nici una dintre cele 15 recomandări anticorupție primite de la organul paneuropean anticorupție GRECO.

Laura Kövesi, șefa Biroului Procurorului Public European (EPPO), noua instituție menită a limita fraudele cu fonduri UE, a vizitat luni Slovenia pentru a discuta numirea recentă a doi procurori delegați.

Într-un final, în noiembrie, guvernul sloven i-a propus pe procurorii Tanja Frank Eler și Matej Oštir pentru EPPO, după ce premierul țării Janez Janša se implicase personal pentru a tergiversa procedura.

Eler și Oštir au fost confirmați la scurt timp de consiliul EPPO, format din procurori ai celor 22 de state membre. Mandatul lor e de cinci ani și începe de la 1 decembrie, a declarat Kövesi luni presei.

Dar, printr-o manevră neașteptată, ministerul sloven al justiției a propus amendamente care i-ar conferi guvernului un cuvânt mai greu de spus în procedura de numire, scoțând din ecuație consiliul EPPO. În replică, Kövesi a declarat luni că procurorii europeni delegați sunt numiți de consiliu și că „nimeni nu-i poate revoca pe procurorii UE fără aprobarea consiliului”.

Kövesi s-a întâlnit cu reprezentanți ai justiției – dar nu și cu ministrul justiției Marjan Dikaučič. „Nu m-am născut ieri. Am trăit tot felul de atacuri, intimidare și stratageme menite a reduce independența justiției. Nu e nevoie de un asalt frontal. Pașii mărunți pot duce la același efect”, a declarat Kövesi.

„Primești mai puțin personal, mai puțin bani, până când te trezești că întregul sistem s-a schimbat. Așadar aș vrea să le transmit colegilor mei din Slovenia: rămâneți vigilenți, luați atitudine, nu sunteți singuri”. (Sursa foto: Facebook/ Policijska uprava Ljubljana / Police Directorate Ljubljana)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. La noi nu se discută în acești termeni, că e periculos !

  2. UE se face ca nu vede coruptia din batatura ei. In loc sa taie fondurile europene care merg la tarile corupte si sa puna santiuni economice, face joc de glezne. In schimb, UE este preocupata de Ucraina, Rusia etc.

  3. Asta e ca tocmai ce s-a pronunțat curtea suprema de la ei ca vaccinarea obligatorie e anticonstitutionala. Dacă se vaccina nu mai erau asa de corupți!

  4. In ro e 60%

  5. Noi pt 13% nu ne dam jos din pat…