G4Media.ro

Coreea de Sud lansează procedura de suspendare a aproape 5.000 de medici…

sursa foto: Cosmina Fernoaga

Coreea de Sud lansează procedura de suspendare a aproape 5.000 de medici aflați în grevă

Guvernul sud-coreean a anunțat luni că a lansat procedura de suspendare a peste 4.900 de medici stagiari care și-au abandonat posturile pentru a protesta împotriva unei reforme a studiilor medicale, o mișcare nepopulară care a provocat haos în spitalele din țară. Aproximativ 12.000 de stagiari, adică 93% din total, au absentat luni din spitale, sfidând astfel cererile guvernului de a se întoarce la muncă, potrivit Le Figaro.

Acest val de demisii și abandonuri de posturi, care a început în 20 februarie, a dus la amânarea multor tratamente și operații chirurgicale, întrucât sistemul spitalicesc sud-coreean se bazează foarte mult pe stagiari, și a obligat guvernul să mobilizeze medici militari începând de luni.

Ministerul Sănătății a anunțat luni că a început să trimită notificări administrative medicilor greviști, primul pas înainte de a le suspenda licențele pentru trei luni. „Începând cu data de 8 martie, acestea fuseseră trimise la peste 4.900 de medici stagiari”, a declarat un înalt oficial al ministerului, Chun Byung-wang.

Potrivit acestuia, o suspendare de trei luni este însoțită și de o amânare de cel puțin un an înainte ca stagiarul sancționat să obțină calificarea de medic specialist. El a promis că medicii care se întorc imediat la muncă vor scăpa de pedeapsă.

Plan de creștere a numărului de studenți admiși la facultatea de medicină

„Guvernul va ține cont de circumstanțe și îi va proteja pe medicii stagiari în cazul în care se întorc la muncă înainte de încheierea procedurii administrative”, a declarat el presei. Conform legislației sud-coreene, medicii sunt angajați esențiali care nu pot intra în grevă. Guvernul le-a dat protestatarilor termen până la 29 februarie pentru a se întoarce la muncă și a ordonat o anchetă a poliției cu privire la această mobilizare. Sediul Asociației Medicale Coreene (KMA), care se afla în spatele mișcării, a fost percheziționat la începutul lunii martie.

Greviștii protestează împotriva unui plan de creștere a numărului de persoane admise la facultatea de medicină cu 65% începând de anul viitor, adică aproximativ 2.000 de persoane pe an. Aceasta este o măsură pe care guvernul o consideră esențială pentru a face față lipsei de personal medical și îmbătrânirii populației din Coreea de Sud. Pe de altă parte, medicii se opun cu înverșunare acestui plan, considerând că admiterea unui număr mai mare de studenți la școlile de medicină va avea ca rezultat un standard mai scăzut al viitorilor practicieni și că, în consecință, calitatea îngrijirii va avea de suferit.

Dar susținătorii reformei îi acuză că sunt îngrijorați în principal de faptul că își văd veniturile scăzând și statutul lor social deteriorându-se în cazul în care crește concurența. Potrivit unui sondaj recent al Institutului Gallup din Coreea de Sud, peste 75% dintre respondenți sunt în favoarea reformei, într-o țară în care accesul la asistență medicală este adesea dificil în zonele rurale.

„Guvernul nu va renunța la dialog”, a adăugat Chun Byung-wang, șeful Ministerului Sănătății. „Guvernul va respecta și va asculta opiniile comunității medicale pentru a susține reformele medicale”. Săptămâna trecută, guvernul a anunțat măsuri de îmbunătățire a remunerării și a condițiilor de muncă ale medicilor stagiari, precum și o revizuire a perioadei de lucru continuu de 36 de ore, unul dintre principalele motive de nemulțumire în rândul medicilor debutanți.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...