G4Media.ro

Coreea de Nord a lansat joi un tir cu o rachetă balistică…

Sursa foto: KCNA

Coreea de Nord a lansat joi un tir cu o rachetă balistică intercontinentală, acuză Seulul

Coreea de Nord a executat joi un tir cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), a declarat preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, într-un comunicat, transmite AFP, citată de Agerpres.

El a condamnat ‘încălcarea suspendării tirurilor de rachete balistice intercontinentale, promisă de preşedintele Kim Jong Un comunităţii internaţionale’.

‘Aceasta constituie o ameninţare serioasă pentru Peninsula Coreeană, regiune şi comunitatea internaţională’, a adăugat Moon, subliniind că este vorba despre o ‘încălcare clară’ a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Tirul, primul cu o armă atât de puternică efectuat de Phenian după anul 2017 şi cel puţin al 13-lea cu rachete de la începutul anului, marchează sfârşitul moratoriului autoimpus de regim asupra testelor cu rachete cu rază lungă şi a armelor nucleare.

Potrivit Ministerului Apărării de la Tokyo, proiectilul lansat joi de Coreea de Nord, suspectat de autorităţile japoneze ca fiind o rachetă balistică intercontinentală, a căzut în zona economică exclusivă maritimă a Japoniei, ‘la circa 150 km vest de peninsula Oshima’, de pe insula nordică Hokkaido, după ce ‘a zburat timp de 71 minute’.

Phenianul şi-a suspendat oficial testele cu rachete cu rază lungă de acţiune cu ocazia negocierilor între Kim Jong Un şi preşedintele american de la acea dată, Donald Trump. Negocierile au eşuat însă în 2019.

În pofida sancţiunilor internaţionale severe, Coreea de Nord şi-a intensificat eforturile de modernizare a armatei şi a procedat săptămâna trecută la un test cu ceea ce analiştii militari consideră a fi o ‘rachetă-monstru’, o nouă rachetă balistică intercontinentală cu rază lungă. Racheta a explodat însă în aer la scurt timp de la lansare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pe ăștia nu-i mai bagă nimeni in seamă și vorba aia când doi se bat al treilea câștigă – al treilea poate fi China și Coreea de Nord