G4Media.ro

Coreea de Nord a executat, în public, cel puțin șapte persoane pentru…

Sursa foto: Facebook/ Kim Jong Un

Coreea de Nord a executat, în public, cel puțin șapte persoane pentru că au ascultat sau distribuit K-pop, gen de muzică interzis și considerat „cancer vicios”

Un rezident al Wŏnsan, care aparține provinciei Kangwon, de la granița cu Coreea de Sud, este unul dintre cei care a fost executat public în ultimul timp în Coreea de Nord pentru că vindea, în mod ilegal, cu ajutorul unor stickere USB sau CD-uri, filme, drame TV sau videoclipuri muzicale K-pop care-și aveau originea în cultura sud-coreeană, conform dailyNK.com.

 • „În trecut, aceștia (cei care încălcau legislația, n.red.) erau trimiși la muncă forțată sau într-un lagăr de concentrare, dar e o greșeală să crezi că ei vor primi o pedeapsă ușoară. Acesta este un act reacționar care-i ajută pe cei care vor să ne anihileze socialismul, iar elementele reacționare nu pot trăi cu capetele sus în orice parte a societății”, justifică autoritățile din Coreea de Nord.

Execuția publică a rezidentului din Wŏnsan nu este, însă, una unică. Cel puțin alte 22 de persoane au fost executate de către autoritățile de la Phenian în ultimul deceniu, în timpul dictaturii lui Kim Jong-un, conform unui raport publicat miercuri de Transitional Justice Working Group, și citat de New York Times, dintre care alte șase execuții au fost cauzate de ascultarea sau distribuirea de videoclipuri K-pop din Coreea de Sud.

Dintre cele șapte execuții publice, șase au avut loc în Hyesan între 2012 și 2014, orașul de la granița cu China care este principala sursă de acces a informațiilor externe și a celor de divertisment, trecute peste graniță adesea cu ajutorul stick-urilor de memorie. 

Autoritățile din Hyesan mobilizau cetățenii premergător execuțiilor, iar înainte de scenele oribile, aceștia condamnau „răul social” cauzat de astfel de „acte”. „Familiile celor executați erau adesea forțate să vadă execuțiile”, precizează raportul, înainte să fie, și ei, adesea, trimiși la închisoare, inclusiv cei minori, în timp ce proprietățile le-au fost confiscate de stat.

Într-o înregistrare publicată anul trecut de canalul TV sud-coreean Channel A, un elev din Coreea de Nord a fost executat în fața unei mulțimi, din care făceau parte inclusiv colegi de-ai săi, fiind condamnat pentru posesia unui stick USB care conținea „un film și 75 de melodii din Coreea de Sud”.

Shin Eun-ha a amintit pentru Channel A de o execuție publică la care ea și colegii ei au fost obligați să asiste, atunci când erau doar în clasa a doua. „Prizonierul de abia putea să meargă și a trebui târât afară” (premergător execuției, n.red.), menționa ea, adăugând „am fost atât de îngrozită, încât nu am îndrăznit să mă uit la un soldat cu uniformă timp de șase luni”.

Încă de la preluarea puterii în urmă cu un deceniu, liderul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-un, se află într-un „război cultural” împotriva elementelor culturale provenite din Coreea de Sud. Pierderea acestui război ar „aduce multe consecințe mult mai serioase decât cele de pe frontul de luptă”, consideră liderul de la Phenian, citat de CNN.

Printre elementele culturale sud-coreene se numără și muzica, filmele sau dramele TV, pe care liderul suprem Kim Jong-un le consideră un „cancer vicios”, care le „corupe” mințile nord-coreenilor. 

În încercarea de a-și asigura victoria definitivă în „războiul cultural” cu elementele exterioare distructive, o nouă lege a fost adoptată în decembrie 2020 în Coreea de Nord, care prevede inclusiv pedeapsa cu moartea pentru cei care distribuie divertisment sud-coreean.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Cred ca mai sunt si exagerari. Nu cred ca se intampla chiar asa. Totusi, omul nu pare a fi nebun.

  • aici i-as trimite pe aia care fac scandal in Romania de dictatura injectarii!

  • Ai grija ce iti dorești, sa nu ti se întâmple chiar tie. Exista multe tipuri de injecții, nu numai vaccinurile anti-covid.

  • Da, mă, au difuzat la mișto execuțiile alea, haha, ce hâtru e micuțul Kim!

  • Cred mai mult că e vorba de dostributori ce le multiplicau, nu ascultători. E cam ca cu Europa Liberă înainte de 90.

   Și apoi, să nu uităm că știrile astea vin din Coreea de Sud ce nu e tocmai obiectivă în legătură cu cea de Nord din motive evidente și le place să exagereze.

   Dar by no means nu înseamnă asta ca e Coreea de Nord o țară normală cu conducători normali. Un stat care își ține populația prizonieră și nu o lasă să iasă din țară în nici un fel, ăla are o problemă. Poate se întreabă și ei de ce atât de mulți vor să fugă de acolo.

 2. Ce bine le-ar prinde si șoșocilor la fel după ce cu ajutorul lor ne va cuceri Rusia! Mi-as face salată orientală si sarmale, as pune luminițe ca de Crăciun in ziua cand Putin ii va executa în direct la singurul post TV antena-romania-tv , dintr-o toană!

 3. Dacă e vorba de k-pop atunci pot să înțeleg…

 4. Ce sunt alea „stickere USB”?
  Cancer vicios e codul de bare si ala cu steluta.

 5. Imediat ce ajunge Armata Rosie Eliberatoare .

 6. Se zice că-n koreeanord, timp de unșpe zile, nu se râde și nu se bea, omagiu pentru morții „familiei” !…E vorba de morții măsii sau a a lu’ tat’su ?…Întreb pentru un prieten !…

 7. aviz euroscepticilor Aici te duce izolarismul : la phenian sau la moscova sau la beijing sau la havana Pe alese !