G4Media.ro

Contestați de Gabriela Firea, senzorii ONG-urilor care măsoară poluarea din Capitală sunt…

Contestați de Gabriela Firea, senzorii ONG-urilor care măsoară poluarea din Capitală sunt certificați de statul român

Rețeaua Aerlive.ro, care are în București 10 senzori pentru măsurarea poluării, este contestată de Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea. Publicația Buletin de București scrie că senzorii utilizați sunt acreditați oficial.

Aerlive.ro este o platformă pentru măsurarea calității aerului din București și a fost lansată pe 12 decembrie anul trecut de mai multe ONG-uri. Rețeaua Aerlive.ro este compusă din 10 mini-stații de concepție românească, realizate la Timișoara de un tânar antreprenor român.

„Aparatele uRADMonitor au verificată echivalența prin testare într-un laborator certificat RENAR. Cu alte cuvinte, datele furnizate sunt relevante și comparabile cu stațiile «oficiale» și «recunoscute pe plan european». În București, avem în total aproape 100 de astfel de aparate de diverse modele, care informează transparent și în timp real cetățenii”, spune Radu Motisan, fondator Uradmonitor.

Informațiile transmise în spațiul public cu privire la depășirile de până la cinci ori ale normelor de poluare cu microparticule au contribuit la un scandal public între primarul general al Capitalei, Gabriela Firea și ministrul Mediului, Costel Alexe.

Totul a culminat cu un comunicat de presă prin care edilul general a transmis că „aceste rețele nu sunt autorizate/omologate de către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor” dar și că „datele oficiale de calitate a aerului […] sunt datele obținute prin Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului”.

Buletin de București a dezvăluit recent că stațiile statului, cel puțin din regiunea București Ilfov, au senzori dezactivați sau sunt amplasate în zone cu vegetație abundentă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește articolul complet pe Buletin de București

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Cu SIGURANȚĂ domn Fănel de la RENAR nu ar dori sa intre in centrul acestui scandal așa ca laboratorlui lui nu poate da decat raspunsul CERTIFICAT. Că pe urma daca aflam ce pe RENAR nu-i certifica nimeni (având in vedere ca informația e secreta!!l)
  G4MEDIA donez si eu 100 lei la fițuica voastra daca reusiti sa publicați ceva coerent despre RENAR… cam de nivelul Rise Project / Recorder

  • Dau și eu 100 de lei dacă istețul autor ne lămurește cine este certificat RENAR – aparatul sau laboratorul în care a fost testat aparatul…că e o diferență, chiar dacă nu o vede „scriitorul”…

  • La noi totul e vag… poți sa si interpelezi guvernul si prim ministrul ca tot nelamurit ramai.
   Singurul aspect clar e ca salariu si apoi pensia de parlamentar intra la timp in cont. Cu cat nu-ti bați capul cu problemele altora cu atat ai mai mult timp pentru afacerile proprii.
   Hai cu # oamenii noi in politica!

 2. Pana una alta as vrea sa intreb si eu sa intreb ca simplu cetatean care este alternativa la aerlive.ro pentru ca duduia braul maicii domnului Pandele nu precizeaza si ca Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului nu poate fi accesata si, mai mult, nici site-ul agentiei de anmp nu poate fi accesat, The connection has timed out! Tare, nu?

  • Păi e tare, dar nu știu pe cine vrei să întrebi, că nici rețeaua și nici agenția nu sunt în subordinea lui Firea…La Guvern ai încercat să întrebi?

  • N-ai înțeles: orice cetațean poate sa certifice si la randul lui e certificat în ceea ce spune – automat.
   Nu-l bagați pe Fănel Iacobescu dr docent honoris cazat în scandalul poluarii ca oricum moare el înaintea voastra si nu-i pasa de voi.
   Am auzit, pe strada, intamplator, o doamna vorbind la telefon: „ma simt atât de obosita de la aerul ăsta”. N-a zis Firea sa plecați din bucuresti? Hai, plecati

 3. Inginerii ăia care măsoara noxele cu aparatul la ITPul obligatoriu de cine-or fi certificați?
  Pe cei de la RAR nu-i poți scoate din lumea lor… exact ca pe cei de la RENAR.
  sigur e sub control PSD si unul si altul

 4. la faza asta, Firea a fost ca cocalaru’ala care odata oprit de Pol Rutiera ii cere politistului certificatul de metrologie de pe radar.

  • Firea provine dintr-o familie primitiva (saraca) iar in cardasie cu PSD stie doar sa supravietuisca pe bani multi dar nu stie sa si evolueze.
   O maimuța care face ce face si maimuța: se scalambaie

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.