G4Media.ro

Consilierul prezidențial Andrei Muraru a câștigat concursul pentru un post de cercetător…

Consilierul prezidențial Andrei Muraru a câștigat concursul pentru un post de cercetător științific la Institutul Elie Wiesel: Vreau să aprofundez modul în care regimul comunist s-a raportat la tema Holocaustului

Consilierul prezidențial, istoricul Andrei Muraru, a câștigat un concurs pentru ocuparea postului vacant de Cercetător Științific gradul III la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, se arată într-un anunț postat pe site-ul instituției. Muraru a fost declarat admis cu nota 9.33 la proba scrisă și 8.53 la interviu, cu nota finală 8.93. Muraru a explicat pentru G4Media.ro că rămâne în funcția de consilier la Cotroceni și că în postul de cercetător la Institut dorește să aprofundeze ”modul în care regimul comunist s-a raportat la tema Holocaustului”.

Redăm mai jos declarația lui Andrei Muraru pentru G4Media.ro

  • ”Am câteva proiecte pe care vreau să le dezvolt. Pe lângă temele pe care le cercetez deja și despre care am publicat în ultmii ani (politicile retributive, procesele criminalilor de război din România etc.), vreau să aprofundez modul în care regimul comunist s-a raportat la tema Holocaustului. Se știe că până târziu, chiar până la finalul epocii Ceaușescu, regimul a produs un negaționism selectiv și a urmărit în general exonerarea de răspundere a oficialilor români din vremea războiului. De asemenea, studiez de ceva timp activitatea Guvernământului Transnistriei și am conturate câteva linii de interpretare. În fine, vreau să realizez o taxonomie a criminalilor de război români, de fapt a mai multor subgrupe particulare. Deci, nu o singură tipologie generalizatoare, ci mai multe, în funcție de motivaţiile ideologice, contextul social şi cultural în care s-au format indivizii respectivi, cum a acționat ideologia, ce rol a jucat conformismul, carierismul, difuzia responsabilității, comportamentul ritual din organizațiilor cazone etc.”

Andrei Muraru l-a avut contracandidat pe Marian Zidaru, care a fost declarat respins după ce acesta nu s-a mai prezentat la interviu.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a fost constituit prin Hotărârea de Guvern nr. 902 din 4 august 2005, se arată pe site-ul instituției.

Institutul are ca obiect de activitate identificarea, culegerea, arhivarea, cercetarea și publicarea documentelor referitoare la Holocaust, în rezolvarea unor probleme științifice, precum și elaborarea și implementarea de programe educaționale privind acest fenomen istoric.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Bogdan Buda

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. De acord! Du-te si lasa-ne!

  2. Mare coruptie, opacitate si increngaturi de interese in Iasiul universitar! Tipul asta a facut de toate pana acum, de la teologie la comunism si nazism! Si multe controverse politice cu el si altii, peste masura lui si golite de substanta intelectuala. Nu ca echipa foata de Bucuresti cu Stanomir, Tismaneanu si Neamtu era imaculata….Banii publici in Romania si institutiile publice, chiar si cele educationale, au capacitatea de a scoate la iveala ce e mai rau din oameni si toate conflictele si impletiturile de interese dintre gasti, efectiv gasti de cartie chiar daca par mai spicuite ca sunt universitari si imbarligati in politica. Asa e in Romania. Nimic nu iese decat patat si prost. Oricum majoritatea intelectualilor romani nu au niciun impact nu doar in afara tarii sau in poateritate ci si inautrul tarii, dincolo de mizeriile si showul zilnic politico-intelectual. A ajuns o lume jenanta si nula!

  3. Vrea sa aprofundeze pana iese la pensie speciala, cum faceau comunistii circumcizia. In sensul acelor de ceasornic, sau in sens trigonometric. Cu dalta, sau cu bistiriul.

  4. Treaba cu Holocaustul si mentalitatea romanilor e serioasa. Institutele astea nu prea sunt, cum nu sunt nici romanii. Insa in Romania problema e ca e o mentalitate cam sectara printre evrei, putini cat sunt – mai nou toti vireaza spre extrema Trump-Netaniahu. De altfel, ce sa te astepti de la o lume intelectuala si politica provincializata in Bucuresti si pe facebook care a cam devenit prisoniera agentiilor de propaganda si informatii de prin SUA, UK si chiar Israel la dreapta, adica nu prea au autonomie proprie, pe cat se presupune ca e stanga prisoniera Kremlinului

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.