G4Media.ro

Congres Mondial pentru Conservarea Naturii la Marsilia: Ecologiștii cer bani mai mulți…

Congres Mondial pentru Conservarea Naturii la Marsilia: Ecologiștii cer bani mai mulți pentru salvarea biodiversității în timp ce 1 mamifer din 4 și o pasăre din 7 sunt pe cale de dispariție

Sâmbată va fi prezentată noua listă roșie a biodiversității – a speciilor amenințate cu dispariția în întreaga lume. Specialiștii de mediu atenționează că din cauza schimbărilor de mediu, tot mai multe specii de plante și de animale sunt pe cale de dispariție. Încă un congres în timp ce planeta este tot mai puțin bogată – 1 mamifer din 4 și o pasăre din 7 sunt pe cale de dispariție, transmite RFI.

Bătălia pentru apărarea biodiversității este la fel de importantă precum cea pentru diminuarea schimbărilor de mediu, este de părere fostul ministru francez al Tranziției Ecologice, militantul ecologist Nicolas Hulot, aflat la Marsilia. El cere diminuarea utilizării de pesticide într-un moment în care guvernul a autorizat recent folosirea unei substanțe care poate ucide albinele.

Astfel că militanții și ONG-urile pentru mediu prezente la eveniment nu mai vor vorbe ci fapte prin care natura să poată vedea de cursul normal.

Biodiversitatea este pe cale de dispariție, potrivit experților ONU care avertizau încă din 2019 că natura «se degradează mai repede ca niciodată ».

Sâmbătă va fi actualizată lista roșie a speciilor amenințate cu dispariția. Grație acestei liste se știe că o specie de mamifere din 4, o specie de pasăre din 7 și o treime din speciile de conifere sunt astăzi amenințate cu dispariția.

Ultima listă roșie mondială arăta că din cele aproape 135.000 de specii studiate, mai bine de 37.000 sunt amenințate cu dispariția. 14% dintre păsări și 26% dintre mamifere sunt amenințate cu dispariția la nivel mondial. Este cazul și pentru 36% din rechini, 33% din coralii ce formează recifuri și 34% din conifere.

Franța figurează printre cele 10 state care găzduiesc cel mai mare număr de specii amenințate cu dispariția: în total, aproape 2.000 de specii.

Președintele Franței, Emmanuel Macron participă la inaugurarea congresului, prevăzut să aibă loc până pe 11 septembrie, în format « hibrid » – cu prezență în sălile de congres dar și în sistem online. Mai bine de 5.000 de participanți s-au înscris, dintre care 3.600 vor fi prezenți la Marsilia dar organizatorii se așteptau la 15.000 de participanți.

Congresul a fost amânat de 2 ori din cauza pandemiei și se înscrie într-un important ciclu de negocieri ce urmează să fie încheiate înainte de COP15 asupra biodiversității ce se va derula în aprilie 2022 în China.

sursa: RFI

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter