G4Media.ro

Conexiunile din România ale controversatei companii Cambridge Analytica şi ale firmei-mamă, SCL.…

Conexiunile din România ale controversatei companii Cambridge Analytica şi ale firmei-mamă, SCL. Surse: PSD, ALDE şi companii farma, printre clienţi

Scandalul utilizării ilegale a datelor de la 50 milioane de utilizatori Facebook de către firma Cambridge Analytica are ramificaţii şi în România. Un consultant citat de Associated Press susţine că a fost contactat de Cambridge Analytica înaintea alegerilor parlamentare din România din 2016 cu oferta de a lucra pentru PSD și a refuzat. În 2017, compania-mamă a Cambridge Analytica a încheiat un contract de lobby cu o firmă din Washington privind corupţia din România, contract al cărui scop este neclar. În plus, surse politice au declarat pentru G4Media.ro că filiala locală a SCL ar fi lucrat cu PSD, ALDE şi cu companii din domeniul farmaceutic.

Consultantul britanic Rupert Wolfe Murray a declarat miercuri pentru Associated Press că Mark Turnbull, Senior Official la Cambridge Analytica, l-a contactat în august 2016 ca să lucreze pentru PSD, dar ar fi refuzat oferta, scrie Profit.ro.

Purtătorul de cuvânt al PSD nu a răspuns la întrebările reporterului G4Media.ro până la momentul publicării articolului.

UPDATE: PSD respinge orice legătură cu Cambridge Analytica într-un comunicat de presă: „Referitor la zvonurile vehiculate în presă privind o presupusă colaborare între Partidul Social Democrat și SCL Cambridge Analytica, precizăm că PSD nu a lucrat cu această companie și nici nu a solicitat o astfel de colaborare, nici în perioada alegerilor generale din 2016, nici într-o altă perioadă, înainte sau după acest scrutin electoral”.

Mark Turnbull apare într-o înregistrare cu camera ascunsă făcută de jurnaliştii postului britanic Channel 4 spunându-i unui ziarist sub acoperire, care pretindea că e un posibil client, că firma Cambridge Analytica foloseşte drept subcontractori firme ale unor foşti spioni.

„Tocmai am folosit o astfel de organizaţie într-o ţară din Estul Europei şi a făcut o treabă foarte bună. Nimeni nu a ştiut că ei sunt acolo. S-au strecurat, şi-au făcut treaba, au ieşit şi au produs materiale fantastice”, a spus oficialul Cambridge Analytica, fără a da detalii despre ţara est-europeană vizată.

E neclar în acest moment dacă în cele din urmă PSD a folosit sau nu serviciile Cambridge Analytica la alegerile din 2016. Un consultant politic a declarat sub protecţia anonimatului că onorariile cerute de Cambridge Analytica sunt uriaşe pentru piaţa română.

Contactat miercuri de G4Media.ro, Peter Imre, reprezentantul SCL în România, a refuzat orice comentariu: „Vă rog frumos să vă adresaţi biroului de presă de la Londra”.

Context:

SCL Group, (Strategic Communication Laboratories), firma-mamă a Cambridge Analytica, are o reprezentanţă şi în România, condusă de omul de afaceri Peter Imre. Jurnalista Sorina Matei a scris în 2017 că România a fost obiectul unui contract semnat între SCL şi o companie de consultanţă din Washington DC.

Astfel, contractul din martie 2017 viza „educarea membrilor Congresului SUA şi membrilor Administraţiei SUA în problemele legate de corupţia din România” şi fusese înregistrat la Departamentul de Justitie al SUA. Contractul era semnat între SCL Social Londra, parte a SCL Group, şi Andreae & Associates, o companie de consultanţă din Washington DC, potrivit Sorinei Matei.

Potrivit unor surse politice, fondatorul si preşedintele firmei americane de lobby, Chip Andreae, a petrecut doi ani în România, unde a făcut traininguri pentru un partid politic nou creat.

Nu este clar dacă obiectul contratului dintre SCL şi Andreae & Associates era promovarea luptei anti-corupţie din România sau, dimpotrivă, determinarea unei schimbări de optică a administraţiei SUA.

Chestionat la acel moment de HotNews.ro despre conţinutul contractului care viza România, Peter Imre a spus că nu are legătură directă cu operaţiunea SCL referitoare la lupta anticorupţie din Romania. El a precizat că, fiind şeful pe România, ştie ce se întâmplă în această ţară, dar nu poate oferi detalii.

Cambridge Analytica e în mijlocul unui uriaş scandal, fiind acuzată că a folosit ilegal datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook în alegerile prezidenţiale din SUA. SCL Group este o companie privată britanică de cercetare comportamentală şi de comunicare strategică, înfiinţată în Londra în 1993.

Ambele companii au fost implicate în campaniile electorale pro-Brexit şi pro-Trump.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

 1. Dezmintirea PSD se refera strict la presupusa relatie cu SCL Cambridge Analytica, nu si la alte companii care desfasoara activitati de acest gen. Ceea ce, asa cum bine sesizeaza articolul, nu elimina posibilitatea colaborarii cu eventuale firme intermediare sau interpusi.

  Daca tot s-au apucat sa dea o dezmintire (ce graba pe ei, nu-i asa?), poate ar fi fost mai bine sa o faca in mod complet, incluzand si intermediarii si retezand astfel din radacina orice urma de suspiciune.

 2. Legaturl
  Lipsa de transparenta in prezentarile oficiale da astazi este contracarata de posibiliatatile oferite de internet de a analiza si prezenta fapte noi.
  Aparitia miliardarului Peter Imre (un fost mare specialist in arta culinara,pacat ca nu a perseverat)
  in aceste legaturi misterioase si apropierea lui de nimeni altul decat eminenta cenusie ALDE
  Dl. Teodor Melescanu, poate sa te conduca spre adevaratii beneficiari ai serviciilor oferite
  de controversatele Cambridge Analytica şi ale firmei-mamă, SCL.…(P. Imre)

 3. Peter Imre este ginerele lui Melescanu, ministru de externe… ce coincidenta

 4. Peter Imre e ginerele lui Melescanu si fostul amant al lui Pufulete Saftoiu. Numai lume buna, deci.
  Pe de alta parte, ala a declarat, ca nu cind lucra la CA a lucrat pt. PSD. Cititi-i declaratia de pe HN. E genul tipic de raspunsuri in coada de peste, raspunsuri din care intelege fiecare ce vrea sau ce poate, in functie de intensitatea functionarii si stralucirea litlle grey cellsurilor.

 5. Daca nu avea obiect de activitate in Romania de ce avea reprezentanta la noi ?

 6. Titlul, nu prea … „bate” cu continutul, inafara unei afirmatii nesustinute de niciun indiciu, cum ca „surse politice au declarat pentru G4Media.ro că filiala locală a SCL ar fi lucrat cu PSD, ALDE şi cu companii din domeniul farmaceutic”.

  In rest, tot pe unele surse politice se afirma ca SCL „… a făcut traininguri pentru un partid politic nou creat”

  Daca e sa venim in zilele noastre (articolul citeaza Sorina Matei 2017), lucrurile se complica. Cine vrea, poate sa se convinga singur, tot la Sorina Matei „acasa”, dar mai recent, ieri 21 martie: http://sorinamatei.ro/exclusiv-in-plin-scandal-international-si-dupa-ce-au-fost-expusi-si-la-bucuresti-scl-cambridge-analytica-si-consultantul-american-opereaza-corectii-pe-contractul-ce-a-luat-ca-tinta-lupta-anticor/

  • De ce te grabesti ca „fata mare la maritis” ? Ai putintica rabdare si nitzelus tutun, petru ca zilele urmatoare „revelatia” te va lovi direct in moalele crestetului…! (e o metafora , nu are sens ca sa ridici piatra…)
   De altfel daca „stimabila” si isterica Sorina Matei ti-e „far calauzitor”, nu cred ca are sens sa mai comentam…!
   Ba, hai s-o mai facem, de dragul amuzamentului…! Nu o s-o vezi prea curand cu vreun decolteu adanc si nici cu vreo fustitza prea-ndrazneatza nu va iesi in public….! Motivul ..? Unul banal,…! Serviciul ce o decoreaza de 2 ori pe an traieste inca ancorat in trecut…Cred ca la ceremonia din 2020 nu vor avea incotro si-i vor atarna o mandrete de decoratie direct de mamelon, sau Doamne fereste sa nu mai fie loc nici acolo….!