G4Media.ro

Concernul naţional ucrainean în domeniul comerţului cu arme, desființat. Decizia vine după…

Concernul naţional ucrainean în domeniul comerţului cu arme, desființat. Decizia vine după un scandal de corupție răsunător, cu implicații la vârf, dar și în zona contrabandiștilor ruși

Compania „Ukroboronprom” urmează să fie desfiinţat şi înlocuit cu un organism de stat separat, care va avea atribuţii extinse – a anunţat Serhi Krivonos, secretar adjunct al Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională din Ucraina, informează RADOR.

Potrivit oficialului de la Kiev, noua entitate va avea în subordine toate întreprinderile aflate acum sub umbrela „Ukroboronprom”. „Reforma în Ukroboronprom va contribui la reducerea riscurilor de corupție în industria de apărare” – a precizat Krivonos.

RADOR reamintește că, la sfârşitul lunii feburarie, proiectul jurnalistic „Banii noştri/Naşi hroşi” a publicat o investigaţie din care reiese că persoane cu funcţii înalte în statul ucrainean au complotat cu oficiali din concernul „Ukroboronprom”, asociația întreprinderilor ucrainene din industria militară, câștigând milioane de hrivne în urma achiziţiilor de piese de contrabandă din Federația Rusă.

Ancheta jurnalistică arăta că în deturnarea de fonduri ar fi fost implicat inclusiv Igor Gladkovski, fiul prim-secretarului adjunct al Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleg Gladkovski, demis de Poroşenko după publicarea investigaţiei.

Se presupune că Igor Gladkovski și partenerii săi au colaborat cu oficiali din domeniul apărării, cumpărând diverse piese de schimb de la traficanți ruși. „Prețurile pentru aceste piese de schimb, care adesea nu corespundeau standardelor de calitate, erau umflate de câteva ori. Ulterior, în urma colaborării cu cei din conducerea Ukroboronprom, aceste piese de schimb erau vândute uzinelor ucrainene din industria militară” – au explicat jurnaliştii proiectului media „Banii noştri/Naşi hroşi”.

Aceştia au menţionat că din gruparea infracţională făceau parte, printre alţii, fostul prim-secretar adjunct al Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleg Gladkovski, fiul său Igor, un fost angajat al „Ukroboronprom”, Vitali Jukov și şefi din diverse structuri de apărare ucrainene.

Potrivit RADOR, Oleg Gladkovski era descris de jurnalişti drept un prieten al actualului președinte ucrainean, Petro Poroșenko, și „omul care păzeşte industria de apărare” din Ucraina.

Sursa foto: ukroboronprom.com.ua

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.