G4Media.ro

Completurile de 5 de la Înalta Curte ajung la mâna secției pentru…

Completurile de 5 de la Înalta Curte ajung la mâna secției pentru judecători a CSM, dominată de gruparea Savonea, pro-PSD

Compunerea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție – cele care dau sentințele definitive în cazul demnitarilor – va trebui soluționată de secția pentru judecători din CSM, dominată de gruparea pro-PSD constituită în jurul Liei Savonea.

Obligativitatea intervenției CSM este prevăzută în motivarea deciziei Curții Constituționale referitoare la conflictul juridic dintre Parlament și Înalta Curte pe motiv că instanța supremă nu a respectat legea atunci când a decis modul de compunere al completurilor de 5: a tras la sorți doar patru dintre membrii completurilor, în loc să facă acest lucru pentru toți cei cinci judecători.

Ce spune Curtea Constituțională (decizia 685 din 7 noiembrie 2018, paragraful 196):

 • Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept. De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective. În egală măsură, dată fiind conduita sancţionabilă sub aspect constituţional a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin Colegiul de conducere, care nu este de natură să ofere garanţii cu privire la restabilirea corectă a cadrului legal de funcţionare a Completurilor de 5 judecători, revine Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, în baza prerogativelor sale constituţionale şi legale [art.133 alin.(1) şi art.134 alin.(4) din Constituţie, precum şi art.1 alin.(1) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii], obligaţia de a identifica soluţiile la nivel de principiu cu privire la legala compunere completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare.

Secţia pentru judecători a CSM este dominată de judecătoarele Lia Savonea şi Gabriela Baltag, în jurul cărora s-a constituit o majoritate. Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu fostul senator PSD condamnat la șapte ani de închisoare cu executare pentru corupţie, Cătălin Voicu. În urmă cu 2 săptămâni, judecătoarea Lia Savonea a cerut declanşarea procedurii de revocare a şefei ICCJ, Cristina Tarcea (detalii aici). Judecătoarea Baltag este o obişnuită a platourilor Antenei 3 (mai multe detalii despre judecătoarea Baltaj aici și aici).

Curtea Constituțională a admis pe 7 noiembrie, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind completul de 5 judecători de la Înalta Curte: există conflict între Parlament și Curtea Supremă. Potrivit unor surse din cadrul CCR, împotriva deciziei majoritare au votat judecătorii Livia Stanciu și Ștefan Minea.

Decizia Curții Constituționale are o miză majoră pentru Liviu Dragnea, cel care a cerut public Guvernului în repetate rânduri să atace la CCR modul în care Înalta Curte a constituit completul de 5 care judecă apelul său la sentința de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare din dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman (detalii aici).

„Sancţiunea compunerii nelegale a completului de judecată este nulitatea absolută a actelor îndeplinite de un astfel de complet. Decizia se aplică în dosarele în curs de judecată, precum şi în cele finalizate în măsura în care justiţiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare, cât şi situaţiilor viitoare”, este esenţa motivării Curţii Constituţonale (CCR) privind completurile de 5 judecători (C5) de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

CCR stabilise că, încă din 2014, ICCJ ar fi interpretat greşit legea şi a tras la sorţi doar 4 membri ai C5-urilor, în vreme ce ele erau conduse de un membru de drept, adică un judecător din conducerea ICCJ, precum preşedintele, vicepreşedintele sau şeful Secţiei penale. Practic, CCR a desfiinţat practica ICCJ potrivit căreia C5-urile erau conduse de membri de drept.

În motivare, CCR arată că toţi cei 5 judecători membri ai C5-urilor trebuie traşi la sorţi, nu doar locul ocupat de membrul de drept, aşa cum a decis judecătoarea Alina Ghica de la Curtea de apel Bucureşti (detalii aici).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Cu alte cuvinte, Dancila si judecatorii CC au intervenit special pentru forma judecatii si pronuntarii infractorul Dragnea.

 2. Acum se explică de ce hamsterul ținea morțiș să nu se facă tragereaz la sorți a completelor decât după apariția nmotivației CCR.
  Cioara tot cioară rămâne, oricăt s-ar vopsi dragnea. Pe ăsta nu-l văd să sfârșească în patul lui, de bătrânețe.

 3. Judecatorii isi joaca ultima carte in a-si aranja peniile nesimtite. In 2020 PSD se va destrama si nu va mai fi nimeni sa le tina palma, sau viceversa. Judecatorii comunisti si interlopii din PSD, dupa ei potopul !

 4. Ascultati cu atentie versurile din „…And Justice for All”-Metallica, se potrivesc ca o manusa aici. Pacat ca va murdariti, judecatorilor!

 5. După PSDragnea, va trebui să găsim motive să-i punem după gratii pe toți cei ce-au contribuit la atacul asupra Justiției, de la magistrați la politicieni și ziariști.

 6. e foarte normal sa se restabilească legea în cadrul ei
  sînteți de acord sa ni se încalce drepturile constitutionale de către judecători și procurori aservită sistemului odios ilegal și infam ?

 7. Dragnea îşi va putea alege judecătorii. Unde se mai întâmplă aşa ceva?

  Românii sunt o mizerie.

  • Bha fytu.va.n gură de zdrențe cum apare ceva împotriva abuzurilor justiției cântărite de dna cum va apucați de postat moara mamicutele voastre de drogați și vânduți crape inima în voi cât mai susțineți procurorii și judecătorii santajabili, zdrentelor sa aveți parte numai de judecători șantajați, procurori la fel ca Lazăr și condamnări. Pe viață la pușcărie cu voi judecați de Livia Stanciu și Tarcea cele două judecătoare care nu știu sa aplice o lege decât dacă le iasă lor… Așa să vă ajute Dumnezeu!!!

  • Scursura ești tu cu mă.ta curvă și tată.tu jegos caca.m.as în gura matii de scursura acu sa te ardă focul de zdreanță baloasa

 8. Bha fytu.va.n gură de zdrențe cum apare ceva împotriva abuzurilor justiției cântărite de dna cum va apucați de postat moara mamicutele voastre de drogați și vânduți crape inima în voi cât mai susțineți procurorii și judecătorii santajabili, zdrentelor sa aveți parte numai de judecători șantajați, procurori la fel ca Lazăr și condamnări. Pe viață la pușcărie cu voi judecați de Livia Stanciu și Tarcea cele două judecătoare care nu știu sa aplice o lege decât dacă le iasă lor… Așa să vă ajute Dumnezeu!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.