G4Media.ro

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a votat acționarea în justiție…

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a votat acționarea în justiție a Comisiei Europene pe subiectul mecanismului de condiționalitate privind respectarea legislației UE

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European s-a pronunţat joi în favoarea unei acţiuni în justiţie împotriva Comisiei Europene în legătură cu ceea ce consideră că este un eşec în nesancţionarea încălcării legislaţiei de către statele membre ale Uniunii Europene, transmite vineri dpa, citată de Agerpres.

Un număr de 13 membri ai comisiei pentru afaceri juridice au votat în favoarea iniţierii unui proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Trei eurodeputaţi au votat împotrivă şi şase s-au abţinut, conform unor surse din Parlamentul European de la Bruxelles.

„În timp ce comisia se ceartă, parlamentul avansează”, a declarat pentru dpa parlamentarul german Sergey Lagodinsky, raportorul comisiei.

„Restricţionarea drepturilor fundamentale şi a independenţei sistemului judiciar de către guvernele din Ungaria sau Polonia reprezintă o ameninţare serioasă pentru cetăţenii acestor ţări, dar şi pentru controlul fondurilor UE acordate acestor guverne”, a spus el.

Exact acesta este motivul pentru care a fost creat mecanismul de condiţionalitate privind statul de drept, a adăugat el.

Mingea se află acum în curtea preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, oficialul european care ar trebui să depună plângerea. Există însă şi varianta unui vot în acest sens din partea întregului parlament.

Data limită pentru depunerea plângerii împotriva Comisiei Europene este 2 noiembrie.

Concret, disputa se referă la mecanismul UE de condiţionalitate privind statul de drept, în vigoare de la începutul anului. Acesta prevede că ţărilor UE li se poate tăia accesul la fondurile din bugetul comun dacă există riscul utilizării necorespunzătoare a banilor ca urmare a încălcării statului de drept.

Guvernele de la Budapesta şi Varşovia se tem că această reglementare va fi utilizată în primul rând împotriva lor şi au intentat un proces împotriva acestui regulament.

Intenţia Comisiei Europene era de a acţiona numai după ce CJUE se va fi pronunţat în procesele intentate de Ungaria şi Polonia.

Ca parte a negocierilor bugetare spinoase de anul trecut, cei 27 de lideri ai statelor membre ale UE au convenit că mecanismul ar putea fi utilizat numai după ce CJUE se va pronunţa asupra legalităţii sale. Cu toate acestea, Parlamentul European ameninţă de luni întregi cu iniţierea unui proces împotriva Comisiei Europene pentru că nu a acţionat.

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeana

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Acum vedeti birocratia UE in actiune. Institutiile europene se judeca intre ele. Si nu Polonia si Ungaria sunt marile probleme, ci Romania si Bulgaria, state putrede de coruptie si cu justitia nefunctionala.