G4Media.ro

Comisia Europeană, îngrijorată de continua deteriorare a statului de drept în Ungaria:…

sursa foto: Consiliul European

Comisia Europeană, îngrijorată de continua deteriorare a statului de drept în Ungaria: „Evaluarea noastră este aceea că situaţia nu este bună”

Comisia Europeană a declarat luni că situaţia statului de drept a continuat să se deterioreze în Ungaria, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor europene, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la lipsa de independenţă a autorităţii de reglementare a mass-media şi la utilizarea programului spion Pegasus de către autorităţi, informează AFP, citată de Agerpres.

Ministrul ungar Judit Varga a fost chestionată de colegii săi în această întâlnire în cadrul unei proceduri lansate împotriva ţării sale în 2018 de Parlamentul European pentru „risc clar de încălcare gravă a valorilor europene”. Aceasta a fost cea de-a patra audiere de acest tip.

„În numele Comisiei, nu vedem niciun progres; dimpotrivă, au existat chiar noi deteriorări”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, care a participat la discuţie.

El a citat legea ungară ce interzice discuţiile cu minorii despre „schimbarea de sex şi homosexualitate”, denunţând caracterul ei discriminatoriu faţă de comunitatea LGBT.

Preocupările Comisiei se referă, de asemenea, la „chestiunea independenţei autorităţii de reglementare a mass-media ai cărei membri” au fost numiţi de către partidul de guvernământ Fidesz şi care a refuzat să reînnoiască licenţa de emisie a postului de radio independent Klubradio, a declarat comisarul european în timpul unei conferinţe de presă.

Comentând alegerile legislative din aprilie, care au avut ca rezultat o altă victorie pentru liderul naţionalist Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani, Didier Reynders a menţionat constatările preliminare ale OSCE care pun sub semnul întrebării „părtinirea mass-media sau finanţarea opacă a campaniei” electorale.

El a menţionat, de asemenea, „probleme cu privire la independenţa justiţiei sau la utilizarea programelor spion precum Pegasus de către autorităţile ungare”.

„Evaluarea noastră este aceea că situaţia nu este bună în Ungaria”, a mai comentat vicepreşedinta Comisiei Europene responsabilă cu valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Ministrul Judit Varga a spus că poporul ungar şi-a exprimat prin votul său „sprijinul pentru politica europeană a guvernului ungar” şi a denunţat „presiunea politică” exercitată de UE.

Ea a justificat, de asemenea, blocarea de către Ungaria a adoptării celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE ce prevede un embargo petrolier împotriva Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei.”Fiind o ţară fără ieşire la mare, este esenţial să fie garantată continuarea aprovizionării şi a securităţii cu energie a Ungariei. Aşa că aşteptăm mai întâi o nouă propunere şi apoi putem merge mai departe”.”Suntem în discuţii cu Comisia”, a adăugat ea.

Ungaria depinde de petrolul adus din Rusia prin conducta Drujba. Budapesta a estimat costul opririi achiziţiilor de petrol rusesc la 15 – 18 miliarde de euro pentru a-şi explica cererea de a obţine o scutire de la aplicarea embargoului.

În absenţa unor progrese în această săptămână, chestiunea embargoului va fi abordată la summitul european ce va avea loc în perioada 30-31 mai.

sursa foto: Consiliul European

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Da orpiti odata fondurile pentru mascariciul asta! Striga din toti plamanii ca nu e buna UE deci nu sunt buni nici banii UE, corect? Gata, vrea independenta omul, oferiti-i independenta! Peste un an vine in genunchi si coate la Bruxelles.

 2. asta e la fel de patriot ca draknea
  cu limba la fundu’ lu’ putin
  cu mana la buzunaru’ ue

 3. Da orpiti odata fondurile pentru mascariciul asta! Striga din toti plamanii ca nu e buna UE deci nu sunt buni nici banii UE, corect? Daca vrea independenta omul, oferiti-i independenta! Peste un an vine in genunchi si coate la Bruxelles.

 4. Situația este rusă hahaha

 5. Afară cu Ungaria din UE !

  • Și cu România!

 6. Cu câtă … rapiditate / nonșalanță / fantezie se dau masuri împotriva Ungariei ?l
  Presupunând că Ungaria este dată afară din UE : cum vom călători noi, romanii, spre-din Europa ?
  Cu vize / taxe de tranzit unguresti etc ?
  Geniala soluția, nu ?

 7. Dacă UE este îngrijorată de statul de drept în Ungaria, înseamnă că în acea țară, justiția chiar este independentă. Eu zic să-l detașați în Ungaria pe clown-ul ăla de Dănileț să restabilească el statul de drept, că și așa este liber de contract în România.

 8. Daca nu sunt indicii de fraudare a alegerilor, poporul ungar si-a spus parerea – merge mai departe cu fidesz si cu tov. orban. La fel cum poporul rus merge mai departe cu tov. putin. 🙂

 9. Auzi la UE nu e presa libera in Ungaria,ha ha,sa vina de exemplu in Romania unde toata presa e abonata la transe de bani de la guvern.Guvernul probabil ia bani de la UE deci …ce libera e presa.Aa se considera libera doar atunci cand pupa UE nu si cand o critica.Justitie?Cand vrea UE sa scape de cineva si apeleaza la judecatori,procurori(cazul Kovesi)e independenta?Fiecare tara are socotelile ei daca ungurii vor petrol de la rusi e treaba lor.Sa spunem ca toate tarile care refuza petrol si gaze de la rusi nu si-au intrebat cetatenii ce vor dar e democratie in UE

 10. Dacă cumva nu ați prins ideea…
  guvern de stânga pro statele unite ale Europei = țară democratică, guvern creștin conservator pro suveranitate = țară autoritar, nedemocratică.
  Presa finanțată din Bruxelles = presă liberă, independentă; presă locală națională = presa propagandistă.
  Presa finanțată de Bruxelles domină = țară cu libertatea presei; presa națională domină = țară fără libertatea presei.
  Țara suverană = derapaje dictatoriale, nu e stat de drept.
  Tot parlamentul european de stânga vorbește de statul de drept, dar se feresc să dea o definiție. Știu ei că dacă ar da, nimeni din EU nu s-ar califica.

 11. Si cu agentii lui Soros cum rămâne? Si Vera Jurova, si Didier Reynders sunt agenții plătiți de Soros.
  Este doar drpetul părinților educarea copiilor. Si nicidecum al celor LGBTQ! Cand a venit momentul toți am aflat despre LGBTQ,
  G4M propganda Sorosista!!!

 12. Un trisor de teapa lui Viki Orban, este eliminat fie de mafia politica, fie de cea financiara, dupa caz !