G4Media.ro

Comisia Europeană îndeamnă statele UE să evite închiderile de frontiere

Comisia Europeană îndeamnă statele UE să evite închiderile de frontiere

Comisia Europeană a îndemnat statele membre ale Uniunii Europene să evite închiderile de frontiere şi interdicţiile generale de călătorie, precum cele decise recent de Germania şi Belgia pentru a combate răspândirea noilor variante ale coronavirusului, transmite AFP.

De altfel, dificila coordonare europeană în privinţa acestor restricţii care afectează libera circulaţie în UE va fi unul din subiectele fierbinţi la summitul de pe 25 februarie.

Într-o scrisoare trimisă marţi miniştrilor de interne şi ai justiţiei ai Celor 27, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, şi colega sa de la Afaceri Interne, Ylva Johansson, le reamintesc statelor membre că s-au pus de acord să organizeze în comun astfel de restricţii, în cadrul ‘recomandărilor’ actualizate la începutul lunii februarie.

‘Vă îndemnăm la o mai mare coerenţă în măsurile referitoare la deplasările în interiorul UE’, scriu cei doi responsabili de la Bruxelles.

‘Este de o importanţă fundamentală ca toate măsurile să rămână conforme principiilor de nediscriminare şi de proporţionalitate. În particular, închiderile de frontiere sau interdicţiile generale de călătorie trebuie să fie evitate’, pledează ei în scrisoare.

‘Nu ne putem permite perturbări în lanţurile de aprovizionare şi în piaţa internă în general, în special dacă aceasta riscă să afecteze distribuţia de vaccinuri’, avertizează comisarii europeni.

În ‘recomandările’ adoptate de Cei 27 la propunerea Comisiei, statele UE au convenit să le aplice măsuri mai stricte (test negativ înainte de sosire, apoi carantină) călătorilor din zone unde circulaţia coronavirusului este mai intensă, sau din zonele cele mai afectate de noile variante.

Condiţii mai favorabile erau totuşi prevăzute pentru transportatori, cărora li se impunea cel mult un test raid antigenic, şi angajaţii transfrontalieri, cărora urmau să li se aplice teste doar cu o frecvenţă ‘proporţională’.

De duminică, Germania aplică filtre la graniţele cu Cehia şi cu Tirolul austriac, o măsură prelungită marţi până la începutul lunii viitoare. Lucrătorii transfrontalieri şi şoferii de TIR nu pot trece decât dacă prezintă un test PCR negativ foarte recent. Măsura a determinat Austria să introducă, la rândul său, controale la frontiera cu Italia, provocând luni mari blocaje.

În Belgia, toate călătoriile neesenţiale spre ţară şi în străinătate sunt interzise de la sfârşitul lunii ianuarie. Comisia Europeană consideră măsura – prelungită până la 1 aprilie – problematică, dat fiind că nu ţine cont de situaţia epidemiologică din ţara de unde vine sau spre care se deplasează călătorul.

Executivul UE recunoaşte însă că, pentru a contracara aceste măsuri unilaterale, marja sa de manevră este ‘limitată’. Declanşarea unei proceduri de infringement – care ar putea duce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE – este considerată o opţiune puţin adaptată la urgenţa situaţiei şi la măsuri aflate în evoluţie rapidă.

Pe lângă Germania şi Belgia, alte şapte state din UE şi spaţiul Schengen au reintrodus controale la frontiere ca răspuns la pandemie: Danemarca, Ungaria, Austria, Portugalia, Finlanda, Norvegia şi Spania, arată Comisia.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. După 1 an de zile, mizeriile de politicieni încă nu au realizat că este închisul frontierelor este o măsură imbecilă odată ce virusul este comunitar.

  2. Cu parere de rau dar impresia mea este ca ue in actuala formulă nu are viitor

  3. tocmai cand Catzu ia declarat lui Rutte ca suntem pregatiti de Shengen, toti din jur ii dau cu valorile ioropene si inchid granitele?

    halal coana europa

    bine ca e liber culoarul la sparanghel si sters babe la ….

  4. Închideți le n plm că și așa românul a venit la spartul târgului, fără UK sunteți pielea p lii ce păcat că statele unite ale balcanilor nu ne urmărim interesul personal cu orientul apropiat, rușii și să i rupem în gură pe bătrânii continentului occidental

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.