
Comisia Europeană critică Spania pentru că nu a implementat o strategie națională de combatere a corupției
Raportul Comisiei Europene privind statul de drept dedică un spațiu considerabil riscului de corupție din Spania, dar nu aprofundează conținutul Legii amnistiei și salută progresele înregistrate în consolidarea Statutului Procurorului General, arată Euronew și Cadena Ser, citate de Rador.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Comisia Europeană subliniază riscul ridicat de corupție din Spania și critică guvernul pentru că nu a implementat o strategie națională anticorupție. Acestea sunt câteva dintre concluziile raportului anual privind statul de drept prezentat de Comisia Europeană marți, la Strasbourg.
Bruxelles-ul solicită Spaniei să „accelereze anchetele privind cazurile de corupție” și subliniază că „finanțarea partidelor politice rămâne o zonă cu risc ridicat și nu s-au luat măsuri pentru reformarea legislației electorale în conformitate cu recomandările Curții de Conturi”. Prin urmare, critică guvernul pentru că nu a implementat o strategie națională de combatere a corupției.
Comisia Europeană a detectat o „creștere semnificativă” a percepției corupției în Spania în timpul mandatului guvernului de coaliție condus de Pedro Sánchez, în ultimii cinci ani, potrivit Raportului privind statul de drept, făcut public marți, 8 iulie 2025, care observă că „experții, cetățenii și întreprinderile percep nivelul de corupție din sectorul public ca fiind relativ ridicat”.
UE precizează că, în Indicele de percepție a corupției din 2024 al Transparency International, Spania a obținut un scor de 56 din 100, plasându-se pe locul 16 în Uniunea Europeană și pe locul 46 la nivel global. Această percepție este deosebit de alarmantă în sfera afacerilor: 87% dintre companii consideră că fenomenul corupției este răspândit în Spania, comparativ cu o medie UE de 63%, iar 53% o consideră o problemă pentru desfășurarea afacerilor, comparativ cu o medie UE de 35%.
Raportul, prezentat la Strasbourg de comisarul european pentru democrație, justiție și statul de drept, Michael McGrath, conține numeroase referințe la scheme recente de corupție.
Într-adevăr, documentul citează în mod explicit cazul Koldo, menționând că „în octombrie 2024, un fost ministru și membru al Parlamentului, José Luis Ábalos, a fost pus sub anchetă pentru un presupus caz de corupție legat de pandemia de COVID-19”. De asemenea, documentul identifică achizițiile publice, finanțarea partidelor politice, proiectele de infrastructură și contractele de servicii publice drept „sectoare cheie cu risc ridicat de corupție”.
Indiferent de percepții, Comisia Europeană s-a concentrat pe „prelungirea” anchetelor de corupție din Spania. Bruxelles-ul a îndemnat Madridul „să își intensifice eforturile pentru a înfrunta provocările legate de durata anchetelor și a procedurilor judiciare, pentru a crește eficiența în gestionarea cazurilor de corupție la nivel înalt”, inclusiv finalizarea reformei Codului de Procedură Penală.
În timp ce reînnoirea Consiliului General al Magistraturii (CGPJ) și reforma mandatului Procurorului General al Statului sunt probleme istorice nerezolvate, Comisia UE subliniază acum ritmul lent al proceselor judiciare.
Raportul subliniază, de asemenea, că guvernul „nu a început încă lucrările la strategia națională anticorupție, impusă de lege până în septembrie 2024”, un alt punct de îngrijorare pentru UE.
Raportul privind statul de drept nu aprofundează conținutul Legii amnistiei. Se limitează la a menționa că aceasta a fost aprobată de Curtea Constituțională, care i-a declarat constituționalitatea, deși subliniază că se află în curs de soluționare în instanțele UE.
Raportul salută reforma Consiliului General al Magistraturii (CGPJ) și reforma propusă a Statutului Procurorului și subliniază importanța separării mandatului Procurorului General de durata guvernelor.
Raportul evidențiază greva judecătorilor și faptul că Procurorul General este supus „unui proces judiciar în curs de desfășurare”. Salută progresele înregistrate în digitalizarea justiției, dar critică faptul că durata procedurilor, în special la Curtea Supremă, rămâne foarte lungă și este „o provocare” pentru Spania.
Traducerea Rador: Rodezia Costea
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank