G4Media.ro

Comisia Europeană anunță acordul de parteneriat cu România pentru fondurile de coeziune…

Foto: Unsplash

Comisia Europeană anunță acordul de parteneriat cu România pentru fondurile de coeziune de 31,5 miliarde euro. Pe ce vor fi cheltuiți banii

România va primi în total 31,5 miliarde EUR din politica de coeziune în perioada 2021-2027, în cadrul acordului de parteneriat cu Comisia, pentru investiții care să scadă diferența de dezvoltare față de restul UE în domenii precum economia, dezvoltarea socială și teritorială a regiunilor sale, dar și tranziția ecologică și digitală, potrivit unui comunicat al Comisiei.

Pe ce pot fi cheltuite fondurile

Creșterea competitivității economice și a digitalizării. 4,33 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională și Regională (FEDR) vor sprijini transformarea economică inovatoare și inteligentă a României. Fondurile vor crește competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și vor sprijini cercetarea și inovarea, în special prin colaborarea dintre mediul de afaceri și cel universitar. De asemenea, vor fi sprijinite întreprinderile inovatoare și activitățile inovatoare din cadrul IMM-urilor tradiționale.

De asemenea, UE va investi în digitalizarea întreprinderilor și în dezvoltarea de servicii publice digitale inovatoare. De asemenea, vor fi îmbunătățite competențele digitale ale populației, în special ale elevilor și profesorilor.

Economia ecologică. 6,75 de miliarde de euro din FEDR și din Fondul de coeziune vor fi investite în tranziția ecologică, în special în energie verde, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, infrastructura de mediu, conservarea biodiversității, spații verzi, gestionarea riscurilor și măsuri de mobilitate urbană durabilă.

Dintre acestea, 2,3 miliarde de euro vor fi destinate îmbunătățirii performanței energetice a clădirilor rezidențiale și publice și dezvoltării surselor de energie regenerabilă și a sistemelor energetice inteligente. Aceste măsuri vor reduce consumul de energie și emisiile de carbon și vor sprijini decarbonizarea sectorului energetic.

2,34 miliarde EUR vor sprijini sectorul apei și al apelor uzate și vor îmbunătăți economia circulară, punând accentul pe deșeuri, reutilizare și reciclare.

2,14 miliarde EUR din Fondul pentru o tranziție echitabilă (Just Transition Fund – JTF) vor atenua impactul social și economic al tranziției ecologice către o economie neutră din punct de vedere climatic. JTF va viza regiunile din România cele mai afectate de eliminarea treptată a cărbunelui și a lignitului, concentrându-se pe transformarea industriilor energofage.

Modernizarea sistemului de sănătate. Se vor investi 2,3 miliarde EUR pentru a asigura accesul cetățenilor la sănătate și pentru a îmbunătăți calitatea, eficacitatea și reziliența sectorului sanitar. Fondurile vor viza, de asemenea, grupurile vulnerabile, reducând astfel inegalitățile.

Transport durabil. 7,2 miliarde de euro din Fondul de coeziune și din FEDR vor continua să dezvolte moduri de transport multimodale și mai durabile. O atenție deosebită va fi acordată trenurilor și căilor ferate, precum și extinderii transportului public durabil în orașe. Investițiile în rețelele transeuropene de transport (TEN-T) vor îmbunătăți legăturile cu regiunile periferice de peste Munții Carpați și vor facilita accesul la centrele industriale. Acest lucru va contribui, la rândul său, la creșterea economică și la mobilitatea forței de muncă.

Ocuparea forței de muncă, competențe și combaterea sărăciei. 7,3 miliarde de euro din Fondul social european Plus (FSE+) vor îmbunătăți accesul la ocuparea forței de muncă, în special în ceea ce privește șomajul în rândul tinerilor, la o educație de calitate și favorabilă incluziunii, la noi competențe și la formare profesională. FSE+ va contribui la modernizarea Serviciului Public de Ocupare a Forței de Muncă din România, va promova incluziunea socială, accesibilitatea și eficiența serviciilor publice.

De asemenea, 3,5 miliarde de euro vor dezvolta antreprenoriatul social și vor sprijini consolidarea capacităților partenerilor sociali și ale organizațiilor societății civile. Fondul va îmbunătăți accesul la educația și îngrijirea copiilor preșcolari, reducând abandonul școlar timpuriu. De asemenea, se va îmbunătăți relevanța pe piața muncii a educației și formării profesionale (VET) și a învățământului terțiar.

3,3 miliarde de euro vor combate sărăcia în rândul copiilor și vor aborda problema privațiunilor materiale. Fondurile vor îmbunătăți accesul la serviciile sociale și calitatea acestora și vor dezvolta servicii sociale, educaționale și de sănătate integrate în 2 000 de comunități rurale.

Pescuit durabil. 162,5 milioane EUR din Fondul european pentru pescuit maritim și acvacultură (EMFAF) vor fi investite în pescuitul și acvacultura durabile, în conservarea resurselor biologice acvatice din Marea Neagră și în activități de control al pescuitului. Fondul va sprijini, de asemenea, un sector durabil al acvaculturii și al prelucrării. Acesta va diversifica comunitățile locale din domeniul pescuitului și acvaculturii și va sprijini o așteptată modernizare a infrastructurii de pescuit din Marea Neagră.

Context. Acordul de parteneriat cu România acoperă finanțarea politicii de coeziune (FEDER, FSE+ și Fondul de coeziune), JTF și EMFAF. Acordul de parteneriat cu România este cel de-al 18-lea care a fost adoptat, după cele cu Grecia, Germania, Austria, Cehia, Lituania, Finlanda, Danemarca, Franța, Suedia, Țările de Jos, Polonia, Bulgaria, Cipru, Portugalia, Estonia, Slovacia și Italia.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Pe steaguri curcubeu , unul la primarie, doua la scoala de fete…!

 2. Sunt deja înscriși la fonduri, doar sa vină!!!
  Neamurile politicienilor de-abia așteaptă!!

 3. Sa-l puna pe ipochimenul de Ghinea sa faca un plan ca iar nu mai ia Romania niciun cent.

 4. Vin banii ăștia, ca mana cerească pt cloaca hoață PSD-PNL-UDMR! Banii vor fi tocați pe pensii, pe ajutoare la puturoși, pe așa-zisele proiecte, pe miș-mașurile politicienilor și pe alte tâmpenii, rod ale minților bolnave ale politicienilor corupți, iar Românua va rămâne la fel de săracă și de subdezvoltată!!!

 5. Trio-ul PSDPNLUDMR va avea ,,veață lungă” banii trebuie cheltuiți în familie

 6. Jale mare la userici.
  Pentru gurita lor papa bun, nimic. Nici o consultanta,nimic.

 7. Deci se poate și mai bine decât vestitul PNNR….
  Măcar banii ăștia nu mai trebuie dați înapoi precum cele 29 miliarde euro împrumuturi din PNNR din care se vor cheltui 40: pe consultante… Asta dacă vor reuși sa îndeplinească condițiile aberante stabilite de un Afon…. G… Împrumuturi pe cere le vor plăti toți românii ca să se îmbogățească unii din consultante.