G4Media.ro

Comisia Europeană a aprobat planul naţional de redresare şi rezilienţă al Greciei,…

Comisia Europeană a aprobat planul naţional de redresare şi rezilienţă al Greciei, anunță Ursula von der Leyen la Atena

Comisia Europeană a aprobat joi planul de relansare al Greciei, ce va fi finanţat prin împrumutul comun european destinat să atenueze impactul economic al pandemiei de COVID-19, a anunţat joi, la Atena, preşedinta executivului UE, Ursula von der Leyen, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Aprobarea pe care noi am dat-o astăzi este o etapă importantă pentru deblocarea a 30,5 miliarde de euro în cursul următorilor ani” către Grecia, a declarat Ursula von der Leyen din situl antic al Agorei din Atena, în prezenţa premierului grec Kyriakos Mitsotakis.

„Când planul va fi aprobat de Consiliul European, vom fi pregătiţi să deblocăm primele fonduri în iulie”, a adăugat şefa executivului comunitar.

Grecia urmează să primească aproximativ 30,5 miliarde de euro, dintre care 17,8 miliarde ca subvenţii directe şi 12,7 miliarde sub formă de împrumuturi.

Ursula von der Leyen a început turneul său în Europa miercuri cu Spania şi Portugalia pentru a da undă verde din partea Bruxelles-ului diferitelor planuri naţionale de redresare şi rezilienţă. După Grecia, şefa Comisiei va ajunge în cursul după-amiezii de joi în Danemarca.

Aceste planuri naţionale vor fi finanţate printr-un plan masiv al UE de 750 miliarde de euro finanţat printr-un împrumut comun fără precedent.

Ca şi celelalte ţări din Europa de Sud, ale căror economii sunt puternic dependente de turism, Grecia a suferit din plin consecinţele pandemiei de COVID-19.

După un deceniu de criză economică, Grecia spera să revină cu o creştere puternică, dar PIB-ul său a înregistrat o scădere de 8,2%.

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca economia Greciei să crească cu 3,2% în acest an şi cu 5,4% în 2022, în timp ce Comisia Europeană prognozează o creştere a PIB cu 4,1% în 2021 şi de 6% în anul următor.

Grecia îşi propune să cheltuiască peste 11,6 miliarde de euro în 2021 pentru sprijinirea firmelor care au fost nevoite să reducă sau chiar să înceteze activitatea în urma restricţiilor succesive impuse pentru combatarea epidemiei de COVID-19. În 2020, guvernul de la Atena a acordat deja ajutoare de 24 miliarde de euro.

„Punerea în aplicare a ambiţiosului plan grec reprezintă o provocare, dar şi o foarte mare şansă”, a subliniat şefa Comisiei, salutând faptul că, „astăzi, Europa şi Grecia sunt împreună în acest demers”.

Pentru finanţarea diferitelor planuri naţionale, Uniunea Europeană s-a pus de acord asupra unui mecanism inedit care i-a permis să realizeze marţi prima emisiune de obligaţiuni, de 20 miliarde de euro, salutată de Ursula von der Leyen drept „cea mai mare operaţiune” de acest fel realizată până acum în Europa.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Mulțumim Cristi

  2. Grecia, o tara mai mica de 3 ori ca Romania a luat cu un mld de euro mai mult ca noi….PNNR aprobat….noi, dracu stie cand va fi aprobat, la ce dracu trebuiau toate balariile ONG-iste?….nu puteam sa dam cea mai mare parte din bani la IMM-uri?…astia oricum dadeau inapoi din taxe, impozite si contributii pe salarii dublu in economie….scheme de ajutor de stat pentru microindustrializare, puteati sa-i obligati sa faca si proiecte eco….alta parte la transporturi, proiectele deja depuse si daca mai ramanea ceva, pe la reciclare..in rest, reformele sa le faca ministrii si secretarii de stat,…de ce dracu ii platim? sa-si ia consilieri adevarati, care stiu carte, au dreptul la 8/ministru si 4/secretar de stat, sau raman amantele, yesmanii si caratorii de genti fara joburi?,…dar Ghinea nu si nu, 2 mld euro pentru consultanta lui peste…o padure taiata pentru niste hartii care au utilitate zero….

    • Grecia e de 2x mai mica decât Romania! Dar pt amplificarea efectului „dramatic”, merge și de 3 ori 🙂

  3. Rezilienta noastra a fost reziliata?

    • Nu! Cică îl va mai întoarce CE de vreo 3-4 ori și prin octombrie cedează și ne dă avansul ăla de 4 mld. cu condiția să nu mai avem și alte pretenții!

  4. Oare pe unde se afla pnrr-ul lui werner, cartu si ghena, unde sunt oare meleardele alea multe promise de werner&co?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.