G4Media.ro

Comisia de Buget din Parlamentul European a stabilit că parchetul condus de…

Comisia de Buget din Parlamentul European a stabilit că parchetul condus de Kovesi poate investiga cazurile în care sunt ocolite sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei, anunță europarlamentarul Vlad Gheorghe

Comisia de Buget din Parlamentul European a decis ca Parchetul European (EPPO) condus de fosta șefă DNA Laura Codruța Kovesi să investigheze cazurile în care sunt ocolite sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei, anunță europarlamentarul Vlad Gheorghe printr-un mesaj publicat marți, pe Facebook.
  • ”Azi, Comisia de Buget din Parlamentul European a votat opinia mea față de Directiva împotriva evitării sancțiunilor europene. Pe scurt: evitarea oricăror sancțiuni va constitui infracțiune și toate bunurile vizate vor fi confiscate. Cercetarea va fi de competența Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi. Aceste proceduri vor fi valabile și pentru bunurile statului rus atunci când va fi definită procedura internațională de răspundere pentru războiul împotriva Ucrainei. Sumele în legătură cu sancțiuni împotriva Rusiei vor fi folosite pentru reconstrucția Ucrainei dar nu vor fi eliberate direct ci pe bază de proiecte, conform procedurilor tipice fondurilor europene. Verificarea implementării se va face tot conform procedurilor europene. Sumele în legătură cu sancțiuni împotriva Rusiei vor putea fi folosite și pentru compensații acordate cetățenilor ucrainieni pentru pagubele suferite în urma agresiunii rusești. Sumele fără legătură cu sancțiuni împotriva Rusiei vor constitui buget UE și vor fi considerate contribuție a țării unde au fost confiscate. Deci vești proaste nu numai pentru oligarhii ruși ci și pentru toți cei care sunt pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene: rămâneți fără banii murdari!, a anunțat Vlad Gheorghe.

Procurorul-șef al Europei, Laura Codruța Kovesi, a declarat la începutul lunii martie pentru Agenția France-Presse că vrea să investigheze persoanele care subminează sancțiunile impuse împotriva Rusiei, relata The Guardian.

Parchetul European este însărcinat să investigheze orice infracțiune care se consideră că a prejudiciat banii UE, ceea ce înseamnă adesea urmărirea bandelor criminale internaționale și a operațiunilor sofisticate de fraudă transfrontalieră în materie de TVA.

UE a impus o serie de zece pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei ca pedeapsă pentru invazia de un an a Ucrainei. Kovesi, în vârstă de 49 de ani, vrea să urmărească bandele care eludează sancțiunile pentru a alimenta mașina de război a Rusiei.

„Acesta este un lucru care a fost deja cerut de Comisie – dacă ne putem ocupa de el. Iar răspunsul nostru a fost: ‘Da, putem face acest lucru. Suntem pregătiți să o facem’”, a declarat ea.

„Avem procurori specializați. Avem birouri în 22 de state membre… Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european care poate lupta cu acest tip de criminalitate”.

Mesajul europarlamentarului USR Vlad Gheorghe

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...