G4Media.ro

Comisia bulgară anticorupţie a întrerupt o anchetă împotriva fostului comisar european Mariya…

Comisia bulgară anticorupţie a întrerupt o anchetă împotriva fostului comisar european Mariya Gabriel, acuzată că a închiriat un apartament de la o companie municipală la un preț mult sub piață

Comisia bulgară pentru combaterea corupţiei şi confiscarea bunurilor dobândite ilicit a refuzat să o ancheteze pe eurodeputata bulgăroaică Mariya Gabriel, fost comisar pentru economia digitală, pentru că, în conformitate cu Legea privind combaterea corupţiei, Gabriel nu ocupă o funcţie publică. Decizia Comisiei a fost dată publicităţii de BTA, transmite Sega, citată de Rador.

Comisia bulgară pentru combaterea corupţiei şi confiscarea bunurilor dobândite ilicit a fost sesizată că Mariya Gabriel a închiriat o locuinţă a unei societăţi municipale, chiria lunară fiind de 400 de leva (circa 200 de euro-n.trad.). Contractul a fost încheiat în octombrie 2010, când era deja membră a Parlamentului European, având un venit lunar de 30.000 de leva (aprox 15.000 de euro).

Apartamentul aparţine societăţii municipale Zavodproekt. Potrivit sesizărilor, preţul chiriilor în acea perioadă, în respectivul cartier, a fost cuprins între 1400-1600 de leva. Sesizările la Comisie au fost însoţite de articole din presă.

Încă din anul 2014, Maryia Gabriel îi explică jurnalistului Călin Pârvanov de la revista Tema că a „adresat o rugăminte pentru a fi ajutată” şi a primit locuinţa pentru  „a-şi depozita o parte din lucruri”, nu pentru a beneficia de un apartament ieftin.

În anul 2017, Bivol a anchetat suplimentar cazul legat de chiria mică şi a arătat că ea a continuat să plătească facturile curente pentru locuinţă şi când a fost comisar european.

În cadrul verificărilor sale, Comisia pentru combaterea corupţiei şi confiscarea bunurilor dobândite ilicit a stabilit că membrii Parlamentului European nu sunt persoane care ocupă funcţii publice în conformitate cu Legea privind prevenirea şi stabilirea conflictului de interese.

„Deci rezultă că în perioada în care a fost în vigoare contractul de închiriere – 1.10.2010 până la 31.08.2012 – Maryia Gabriel nu a ocupat o funcţie publică potrivit legii.

Lipsa acestei premise – o entitate sau o persoană care deține o funcție publică împotriva căreia urmează să se desfășoare procedura administrativă – constituie un obstacol în calea examinării semnalului primit și reprezintă un motiv pentru încetarea prezentei proceduri, explică în continuare Comisia anticorupţie de la Sofia.

Sega/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. uite asa, da!
    ce incercau sa ne explice Mungiu si Bogza si psdistii si pnlistii si toti astia de 30 de ani in politica, si ciodache … ca sa fim oameni.. sa putem fura cu totii, sa nu ne mai taraim in noroi „valorile” sa luam banu’ de la fraeru de la UE, ca o viata avem

    • .. si sa nu iesim ca prostu’ de la jilava (sau pe unde o mai fi) .. ala cu mustata .. de i-am uitat numele .. dar era un gunoi teleormanez

  2. Muie romanilor de la Curtea Constitutionala a Romaniei. Muie PSD.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.