G4Media.ro

Comisarul pentru buget, Johannes Hahn, după ce Comisia Europeană a propus îngheţarea…

Sursa foto: European Council

Comisarul pentru buget, Johannes Hahn, după ce Comisia Europeană a propus îngheţarea plăţilor către Ungaria: O demonstraţie clară de a proteja bugetul UE

Pentru prima dată în istorie, Comisia Europeană a propus îngheţarea plăţilor către un stat membru, în acest caz Ungaria, pentru încălcarea statului de drept şi pentru presupusă corupţie. Acum, statele membre vor trebui să decidă, relatează Agerpres.

Comisia Europeană doreşte să reţină plăţi de 7,5 miliarde de euro către Ungaria din cauza unor presupuse fapte de corupţie şi încălcări ale statului de drept, a declarat la 18 septembrie comisarul pentru buget, Johannes Hahn.

„Decizia de astăzi este o demonstraţie clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE şi de a utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a asigura acest obiectiv important”, a declarat Hahn.

Mai multe organisme ale UE l-au acuzat pe premierul ungar, Viktor Orban, de desfiinţarea democraţiei în Ungaria, precum şi de faptul că a trecut cu vederea corupţia larg răspândită şi că a încălcat statul de drept. Este pentru prima dată când Comisia a încercat să ia măsura de a întrerupe finanţarea din cauza preocupărilor legate de statul de drept într-un stat membru.

Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a iniţiat procesul de restricţionare a finanţării în luna aprilie a acestui an, utilizând un mecanism privind statul de drept – denumit şi mecanism de condiţionalitate – care a fost implementat în 2021 pentru a se asigura că membrii UE aderă la principiile generale ale blocului. O condiţie esenţială pentru a recurge la acest mecanism este convingerea că fondurile UE sunt utilizate în mod abuziv.

Ungaria a arătat o oarecare disponibilitate de a aborda problema, inclusiv prin anunţarea unei autorităţi independente care să supravegheze utilizarea fondurilor UE. Budapesta ar putea totuşi evita îngheţarea fondurilor dacă elimină motivele propunerii înainte de expirarea termenului limită. Comisia Europeană a declarat că acest lucru ar putea funcţiona, dar trebuie să fie pus în aplicare în mod corespunzător.

În prezent, îngheţarea fondurilor trebuie aprobată în termen de o lună de către o majoritate calificată a statelor membre. Cu toate acestea, prin decizia statelor membre, termenul poate fi prelungit cu încă două luni. Pentru a bloca fondurile, planul ar trebui să fie aprobat de o majoritate de 15 ţări UE, reprezentând 65% din populaţia UE, relatează Agerpres.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

  1. Vom scăpa chiar mai repede de ciuma roșie, odată cu căderea Bolșeviciei Mari 😂😂😂

  2. Șezi blând, tu nai nici o putere de decizie , noi decidem cei care ieșim la vot.

  3. Orbetele vrea un soi de Ruskya in centrul Evropei.O clica de hoti ce au pus stapanire pe Hungaria. Afara din UE cu kourwele moghiore.

  4. este adevarat, banii respectivi le primeste Zelensky, de acolo o parte in buzunarul lui Leyen, Hahn etc. Asta a discutat Leyen la a treia vizita la Kiev.

  5. Ungaria nu are ce cauta in UE. A făcut și face orice sa destabilizeze UE, e o Rusie in interiorul Europei.

  6. Nu înțeleg ce vor antevorbitorii. Ce vor ca nu înțeleg. Tatăl meu (mort acum 2 ani, de bătrânețe) sa născut în județul /raionul Botoșani, mama încă în viata în Baragan, un sat din Moromeții. Eu locuiesc în București de 50 ani. Întrebare: De ce trebuie inflamata discuția cu Ungaria, de ce la fel cu Ucraina după aberațiile lui Victor Marga? Nu puteți sa vedeți ca nu avem Wisa weaver și nu intram în Schengen? ASTEA SUNT PROBLEME, NU UNGARIA. Ma doare în c…. de Ungaria.

  7. Mai mușcați mult de „cur” pe V. Orban și adio UE.??!!?

  8. „încălcarea statului de drept şi pentru presupusă corupţie.” deci sa înțeleg ca nu exista dovada decât presupunere. De vreo 12 ani de când Orban este reales cu o majoritate de 2/3 care nu se poate „cosmetiza”. Cine suspectează? Birocrații lui Soros nealesi de nimeni și partidele de opoziție. Unde sunt dovezile de coruptie??

  9. Ce naiba stau astia atata sa le cante-n strune la nazistii astia maghiari ?Sunt fabrici intregi din occident care le fac profit si dau de muca ungurilor….Le opresti si incepi incarcarea utilajelor.Iar noi si bulgarii doar sa le dam un spatiu,eventual hale gata facute.Pai astia de la conducerea UE chiar cred ca mafiotul de Orban lucreaza singur ?Faceti asta ,pregatiri de iesiri masive din Ungaria + blocarea capitalului ,vreo 2 luni.Daca nu pica singuri iredentistii stiti ca trebuie mers pana la capat.Adica chiar sa plecati complet de acolo cum, s-a facut in Rusia ,si eliminarea lor din UE,peste noapte(si toti banii europeni pompati in Ungaria,indarat).Ce or sa faca ungurii ?Dau cu nucleara si astia ? Nu vedeti ca-i pupa-n dos pe rusi ?Pai asa prosti sunteti sa aveti o mica rusie in int UE ?Pai nu trebuie sa dati o lectie Italiei care tocmai le calca pe urme ?