G4Media.ro

Comisarul european Adina Vălean: Certificatul verde digital va fi un document care…

Comisarul european Adina Vălean: Certificatul verde digital va fi un document care atestă că o persoană este sănătoasă, nu unul discriminatoriu

Adeverinţa electronică verde nu va fi un document discriminatoriu, ci unul care va atesta că o persoană este sănătoasă atunci când călătoreşte, astfel încât toată lumea să se simtă în siguranţă, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că propune crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

„Certificatul va avea o formă fizică, pe hârtie, şi una digitală, care poate fi stocată, de pildă, pe telefonul mobil. Exact aşa cum astăzi mergem la aeroport cu un bilet de avion printat sau arătat pe mobil, bilet care are un cod de bare citibil, aşa vom folosi certificatul verde digital noi, ca pasageri”, a spus oficialul european.

El va conţine numele, data naşterii, seria de paşaport sau carte de identitate şi, după caz, datele despre vaccinare, testare sau boală.

În cazul vaccinării, paşaportul precizează data vaccinării, centrul la care s-a făcut aceasta, tipul de vaccin folosit şi ţara emitentă.

În cazul testării e vorba de data şi tipul de test, iar în cazul trecerii prin boală, el se emite nu mai devreme de 11 zile de la data unui test pozitiv şi e valabil 180 de zile.

„Certificatul verde digital este conceput ca un document care să faciliteze libertatea de mişcare. Vom călători mai uşor şi cu mai puţine emoţii. În acest moment, fiecare ţară are cereri diferite de la cei care călătoresc. Unele ţări cer teste negative, altele declaraţii de tot felul, altele certificate medicale sau de vaccinare. Toate aceste documente sunt emise în formate diferite, în limbi diferite şi procedurile de verificare sunt lungi şi greoaie. Există şi riscul falsificării acestor documente. Un certificat unic, emis de o ţară, verificabil pe o platformă comună, printr-un cod de bare, simplifică tot acest proces”, a arătat Vălean.

Potrivit acesteia, au circulat în media tot felul de nume şi de posibile întrebuinţări pentru acest certificat verde digital.

„I s-a spus paşaport de vaccinare, i s-a spus biletul către libertate. A fost văzut ca o soluţie de a începe de mâine să călătorim cu condiţia de a fi vaccinaţi. Nu e niciunul din aceste lucruri, dar este un instrument util, o soluţie tehnică, pentru a facilita călătoriile în Uniunea Europeană”, a susţinut ea.

Potrivit comisarului, emiterea acestui certificat nu va ridica restricţiile sau nu va obliga statele membre să accepte numai călători care au făcut vaccinul, de pildă.

„Dar, dacă ele au luat decizia să accepte fără alte restricţii călători vaccinaţi, aşa cum e cazul României, vor trebui să accepte orice cetăţean european care are un vaccin autorizat pe piaţa europeană, fără discriminare. De asemenea, folosind acest certificat digital, unic, standardizat, verificabil, vor avea certitudinea că el este valabil şi autentic”, a continuat Vălean.

Ea a subliniat că acesta nu este în niciun caz un document discriminatoriu. În caz că vaccinarea nu există pentru o anumită persoană, el stochează informaţii referitoare la testare, precum şi cele despre trecerea prin boală, acolo unde este cazul.

„O ţară nu poate bloca accesul pe teritoriul ei cetăţenilor nevaccinaţi – poate cere un test negativ, poate cere dovada imunităţii naturale, dar nu poate primi doar oameni vaccinaţi. Acesta ar fi, fără îndoială, un abuz împotriva dreptului la liberă circulaţie. Nici o linie aeriană, să zicem, nu poate condiţiona accesul la serviciile ei de transport de un vaccin. A ne asigura că o persoană e sănătoasă atunci când călătoreşte nu este echivalent cu a condiţiona călătoria de un vaccin”, a conchis oficialul de la Bruxelles.

Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat al Executivului european.

Citește și

DOCUMENT Propunerea Comisiei Europene pentru adeverința electronică verde, documentul care va facilita libera circulație în interiorul UE. Beneficiari: Persoanele vaccinate, cele care au test negativ sau care s-au vindecat de Covid

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

29 comentarii

 1. Bla, bla uri!! Cine va mai crede, deja lumea se revolta, haos vreti, haos veti avea!!

 2. Voi sunteți sănătoși la cap? Vreți sa condiționați libertatea de mișcare în funcție de sănătatea omului?
  Adică aia bolnavi vor trebui sa stea în casa toată viata? Nu ar fi bine sa mergem undeva prin păduri pt siguranța dv? Nu ca as fi bolnav dar n_am adeverinta care sa ateste ca sunt perfect sănătos.
  Incredibil!

 3. Păi parcă era vorba că dacă te vaccinezi tot poți să iei virusul și să îl dai mai departe, doar că nu faci boala grav.
  Și atunci cum dovedește că persoana e sănătoasă? : ))

 4. UE trebuie arsa din temelii. De acum inainte votez numai partide care sustin explicit iesirea din UE.

 5. Ba ce idioti…

 6. In toate cercetarile socoale facute pana acum romanii spuneau ca marel castig pentru ei ,ca parte a UE ,era faptul ca puteau calatori in tarile ue…acum daca nu te vaccinezi nu mai poti calatori…si romanii ajung la concluzia ca ue e doar o mare vrajeala a progresistilor….si asa creste AUR….

 7. Bravo Gogule
  o sa iti dea angajatorul tau medalia de postac fruntas plus o o prima.
  in ruble.

 8. Celelalte persoane vor fi marcate su steaua lui David, ca să știm că sunt persoane bolnave.

 9. Gunoaielor, 98% din populatia globului nu „simte” covidul, asta dupa 1 an de virusache si voi vreti sa ingraditi drepturi constitutionale!!

 10. Gu…..lor, 98% din populația globului nu „simte” covidul, iar pt restul de 2 % obezi si bolnavi cronici, restrictionati drepturi si libertati, cam ajunge cu prosteala!!

 11. Adica ceilalti care nu au certificat verde sunt bolnavi. Ba da, stimata duduie komisar, este discriminatoriu tocmai prin faptul ca ne impartiti in sanatosi si bolnavi. Esecul vaccinarii este urias in UE, iar acum vreti sa va acoperiti de astfel de „pasapoarte” care au rolul de a crea categorii de persoane si de a le incadra in societate, precum in statele totalitare. Mai bine v-ati concentra pe vaccinare si pe justificarea existentei dumneavoastra.

 12. Adica ceilalti care nu au certificat verde sunt bolnavi. Ba da, stimata duduie komisar, este discriminatoriu tocmai prin faptul ca ne impartiti in sanatosi si bolnavi. Esecul vaccinarii este urias in UE, iar acum vreti sa va acoperiti de astfel de „pasapoarte” care au rolul de a crea categorii de persoane si de a le incadra in societate, precum in statele totalitare. Mai bine v-ati concentra pe vaccinare si pe justificarea existentei dumneavoastra.

 13. Pot sa stabilească ei cum vor acolo la UE, că Președintele nostru știe ce are de făcut și-i apără pe romani!

 14. Pai doamna e esential, sigur sa vaccinat ce o doare pe ea de cei care stau pe lista de asteptare.
  Si cum e sanatos ala vaccinat daca e posibil purtator?
  Testu covid cand vrei in alta tara si la revedere.
  Daca scria ca esti imun la boala daca ai fost vaccinat mai ziceam
  Astia il fac de rusine pe numitul Dorel cu prostia lor.

 15. Cioby 9.5
  Consistenta, volum, energie. Foarte bun accentul pe haos la fiecare articol din categoria asta.

  Jay 5
  Prea multe argumente, unele logice. Insuficienta manie proletara.
  La anti vaxxerism pare ca stai slab, ai fost sedus de discursul marxist sorosist bilgheițist.

  Ben Dover 7
  In principal pentru observatia excelenta legata de cum masura asta este 100% la fel cu marcarea evreilor de catre nazisti si trimiterea catre lagare de exterminare.
  Este exact ce se intampla si acum cand nu mai poti merge sa stai cu burta la soare in Grecia.

  Mentiuni onorabile si pentru cei care cred ca vajnicul nostru presedinte se va pune contra consensului din UE si ne va apara țarisoara.

  • Sunteți evaluator acreditat de forumiști? :))

  • @Diana Rd
   Intr-adevar, asta e misiunea care mi-a incredintat-o partidul.

   Nu stiu inca din care partid fac parte dar cu siguranta in timp va veni si revelatia asta.

   Deocamdata imi fac datoria fata de misuinea care am primit-o si si fac ce pot pentru a a mentine calitatea ridicata a comentariilor pe G4, cum se vede mai sus in celelalte 15 comentarii.

  • Tree fitty = Lock Ness Monster Moderator (urban) :))

 16. Comentariu jignitor cu limbaj de cartier care trece de filtrele G4.

  Spam spam spam spam spam spam spam spam
  spam spam spam spam spam

 17. Repost cu artefactul ‘bat in lemn sa treaca’ v2.

  OP

  Cioby 9.5
  Consistenta, volum, energie. Foarte bun accentul pe haos la fiecare articol din categoria asta.

  Jay 5
  Prea multe argumente, unele logice. Insuficienta manie proletara.
  La anti vaxxerism pare ca stai slab, ai fost sedus de discursul marxist sorosist bilgheițist.

  Ben Dover 7
  In principal pentru observatia excelenta legata de cum masura asta este 100% la fel cu marcarea evreilor de catre nazisti si trimiterea catre lagare de exterminare.
  Este exact ce se intampla si acum cand nu mai poti merge sa stai cu burta la soare in Grecia.

  Mentiuni onorabile si pentru cei care cred ca vajnicul nostru presedinte se va pune contra consensului din UE si ne va apara țarisoara.

  • Tati, esti obosit??!! Mergi de te culca, puisor!! Noapte buna!

  • Ah, Cioby, baiatul meu premiant.

   Nu sunt obosit anti vaccinistu lu tata, cum sa fiu obosit in timpul executarii misiunii de la partid.

   Doar ca neomarxistii astia de la G4 folosesc un software imperialist care ii spune Uărdpress si care nu posteaza comentariile decat la plezneala.
   As vor ei sa credem, cand de fapt sunt interese mari la mijloc.
   Asa ca repostez ca sa ii niervez pe sorosisti.
   Hedging my comments, as it were.

  • Repost cu artefactul ‘bat in lemn sa treaca’ v3

   OP

   Ah, Cioby, baiatul meu premiant.

   Nu sunt obosit anti vaccinistu lu tata, cum sa fiu obosit in timpul executarii misiunii de la partid.

   Doar ca neomarxistii astia de la G4 folosesc un software imperialist care ii spune Uărdpress si care nu posteaza comentariile decat la plezneala.
   As vor ei sa credem, cand de fapt sunt interese mari la mijloc.
   Asa ca repostez ca sa ii niervez pe sorosisti.
   Hedging my comments, as it were.

 18. Pai asta se numeste comunism. Deja avem botnite, nu avem voie afara dupa 22, urmeaza sa ne taie netul, tv ul si barbile! ” dar cand ne vom scula pe mulţi îi vom popi”!

 19. Nu inteleg care e problema. Vrei sa calatoresti? Vaccineaza-te. Vrei sa stai acasa? Nu te vaccina. Mi se pare foarte clar. Insa ceea ce vreti voi e “to have your cake and eat it, too”, cum zice englezu’. Si asta nu se poate. Decizia va apartine: luati-o, asumati-o, si haideti sa ne reluam si noi vietile. Pai zau asa.

  • Aaa, voi vaccinatii sa va reluati vietile full, iar restul ( sanatosi sau care au imunitate dupa boala) nu! Bine sefu, mai ai fraţi?

 20. Omiteți niste detalii cheie.

  CEI CARE NU DORESC SĂ SE VACCINEZE POT CĂLĂTORI ÎN CONTINUARE DACĂ :
  1. prezintă un test negativ sau
  2. fac dovada imunităţii naturale dobândite ca urmare a trecerii prin boală.
  Un lucru e cert: industria Pharma va face bani pe bandă rulantă.