G4Media.ro

Colegiul Medicilor din România a propus Ministerului Sănătăţii suspendarea, pe durata pandemiei,…

Colegiul Medicilor din România a propus Ministerului Sănătăţii suspendarea, pe durata pandemiei, a prevederilor legale care le dau dreptul medicilor să acorde asistenţă numai în domeniul competenţei înscrise în avizul de liberă practică

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a înaintat, luni, Ministerului Sănătăţii, la o întâlnire cu ministrul Nelu Tătaru, o propunere privind asigurarea resurselor de personal medical şi suspendarea temporară, pe durata pandemiei de Covid-19, a dispoziţiilor din Legea 95/2006, privind restricţiile de acordare a asistenţei medicale numai în domeniul competenţei înscrise în avizul de liberă practică eliberat de Colegiul Medicilor, transmite Agerpres.

Colegiul Medicilor din România precizează că această modificare „nu va fi echivalentă cu suspendarea” malpraxisului sau cu „imunitatea” medicului.

„În acest moment, mulţi dintre colegii noştri medici, aflaţi în prima linie în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, nu sunt apăraţi în exercitarea profesiei de către o reglementare care să acopere situaţiile în care, deşi au o anumită specialitate, este nevoie să depăşească această competenţă înscrisă în avizul de liberă practică, mai ales pe fondul unor resurse medicale limitate, inclusiv resurse umane”, a afirmat preşedintele CMR, Daniel Coriu, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit Colegiului Medicilor din România, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a fost de acord cu aceste puncte de vedere expuse în cadrul întâlnirii bilaterale, urmând ca, după avizul juridic, să iniţieze demersurile pentru elaborarea unui act normativ în acest sens.
Conform CMR, propunerea transmisă luni Ministerului Sănătăţii vine în urma a numeroase sesizări făcute de medicii din ţară.

„Deşi vor să se afle în continuare în prima linie a luptei împotriva COVID-19, să îşi îndeplinească profesia cu dedicare şi să îngrijească pacienţii care au atât de mare nevoie de ei, vor să existe şi o reglementare clară a activităţii lor în aceste situaţii excepţionale, vor acte concrete, nu declaraţii şi asigurări verbale”, afirmă aceeaşi sursă.

Medicii care tratează bolnavi de Covid-19 în spitalele generale, transformate în spitale suport covid, se tem de eventuale procese, pentru că asigurarea de malpraxis nu este valabilă la această boală, a declarat recent copreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Radu Vasile.
Liderul sindical a susţinut că aceşti medici sunt în situaţia de a profesa pe competenţe de boli infecţioase fără a avea drept de liberă practică pe această specializare.

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Si medicii veterinari ar trebui lasati sa lucreze in spitalele suport covid.

  2. care le DAU dreptul…

  3. Mi se pare cu dus-întors modificarea asta legislativă… ceva parcă pute…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.