G4Media.ro

”Coiful istoric cu diademă”, descoperit în ianuarie de polițiști din Argeș, e…

Sursa foto: Jurnal de Argeș / Poliția Română

”Coiful istoric cu diademă”, descoperit în ianuarie de polițiști din Argeș, e de fapt butaforie. ”Poate să fie o jucărie metalică”

Polițiștii argeșeni au descoperit la începutul acestui an, în urma unei percheziții, un coif care a fost catalogat atunci ca un obiect de patrimoniu național. Împotriva bărbatului unde a fost găsit s-au început cercetări pentru furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire, însă un urma expertizei s-a descoperit că obiectul nu era decât o jucărie, relatează Jurnal de Argeș.

„Un coif – «turban turcesc cu diademă» – posibil din secolul al XVIII-lea, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural național, a fost descoperit în urma unei percheziții desfășurate în cursul zilei de 25 ianuarie a.c. de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș”, transmitea atunci IPJ Argeș.

Ulterior, coiful a fost predat Direcției Județene pentru Cultură Argeș pentru a fi supus unei expertize de specialitate.

„L-am diagnosticat cu un expert de la Muzeul «Brukenthal» din Sibiu și s-a dovedit că este o butaforie, nu este un coif istoric, deci e un fel de jucărie, pur și simplu. În urma expertizei așa a rezultat, un coif de jucărie. De altfel, și mărimea lui era suspect de mică pentru ca un războinic să îl țină pe cap. Deci, nu e o problemă și, în felul ăsta, nici cel care l-a ținut nu cred că va avea de suferit, că nu e un artefact istoric”, a relatat pentru ziarul argeșean directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, Cristian Cocea.

„Poate să fie recuzită de la teatru, poate să fie o jucărie metalică… Noi așa am zis (inițial, n.red.), că pare a fi coif otoman la prima vedere, cu diademă, până când expertul a luat și a analizat metalul și a rezultat, surprinzător, că nu e un artefact istoric”, a mai explicat Cristian Cocea. Expertiza a fost suportată financiar de Direcția de Cultură.

Polițiștii au schimbat încadrarea cercetării și se limitează acum doar la ”furt calificat și tăinuire”.

Sursa foto: Jurnal de Argeș / Poliția Română

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Cum se fura miliarde in ultimul hal nu investigati.
    Asta era problema tarii , un coif.
    Sa ne arate in procesul verbal cum au descoperit coiful si ce concluzie au tras.
    Brigada serioasa si cu rezultate.
    Au inchis dosarul cu calificativ – rezolvat.