G4Media.ro

Codul administrativ a fost modificat pe ultima sută de metri înaintea votului…

Codul administrativ a fost modificat pe ultima sută de metri înaintea votului final la presiunea Comisiei Europene care a amenințat cu tăierea fondurilor

Comisia parlamentară specială pentru elaborarea Codului administrativ a adus luni, cu puțin timp înainte de votul final din Camera Deputaților, câteva modificări esențiale actului normativ în ceea ce privește atribuțiile Agenției Naționale pentru Funcționarii Publici (ANFP). G4Media.ro a atras, încă de luna trecută, atenția asupra eliminării rolului de filtru al ANFP în calea abuzurilor politice, lucru care ar fi dus la pierderea unor finanțări europene de până la 553 milioane de euro .

Astfel, au fost reintroduse în lege prevederile că autoritățile și instituțiile publice nu pot efectua reorganizări de posturi, fără a mai fi necesar avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, ca până acum.

De asemenea, ANFP va avea în continuare legitimarea procesuală activă pentru a ataca acele acte nelegale în domeniul funcției publice.

Eliminarea unor astfel de prevederi a atras luna trecută un avertisment din partea Comisiei Europene, care a arătat într-un punct de vedere remis G4Media.ro că reducerea atribuțiilor ANFP și creșterea arbitrariului deciziei politice în privința funcționarilor publici constituie temeiul pentru suspendarea plăților către România. Și asta pentru că ANFP este o instituție-cheie în arhitectura instituțională, iar România și-a asumat păstrarea atribuțiilor sale pentru a atrage fonduri europene prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA).

Codul administrativ a fost adoptat în iunie de Senat, iar Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. si reprezentantul guvernului Romaniei in teritoriu (prefectul) sa puna mana sa invete limba maghiara daca nu vrea sa aiba probleme…

  2. Dupa taierea fundurilor, ce ne mai taie?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.