G4Media.ro

CNSAS: Activitatea desfăşurată de 32 de foşti ofiţeri de Securitate, prin care…

CNSAS: Activitatea desfăşurată de 32 de foşti ofiţeri de Securitate, prin care au fost racolați 838 de elevi minori ajunge la Parchetul General / Au fost predate peste 2600 de documente

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat miercuri că a trimis procurorilor militari 2.680 de documente cu privire la activitatea desfăşurată de 32 de foşti ofiţeri de Securitate, care au fost implicaţi în activităţi de recrutare şi dirijare a peste 838 de elevi minori în ultimii ani ai regimului comunist, relatează Agerpres.

„În data de 12 ianuarie 2022, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a remis Parchetului General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un număr de 2.680 documente identificate în arhiva proprie, cu privire la activitatea desfăşurată de 32 de foşti ofiţeri de Securitate, care au fost implicaţi în activităţi de recrutare şi dirijare a unui număr de peste 838 de elevi minori în ultimii ani ai regimului comunist”, se arată într-un comunicat al CNSAS.

Consiliul continuă identificarea documentelor necesare instrumentării probaţiunii în dosarul deschis de Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma sesizării depuse în 2021.

În luna mai 2021, CNSAS a sesizat Parchetul General în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii de către foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, care au recrutat mii de elevi în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România.

„Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a hotărât transmiterea către Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unei sesizări in rem, privind posibile infracţiuni contra păcii şi omenirii, săvârşite de foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România, prin recrutarea ca surse a mii de elevi care nu împliniseră vârsta de 18 ani. Aceste abuzuri, comise de angajaţi ai instituţiilor statului desemnate prin lege să apere Constituţia şi drepturile civile, au avut un caracter sistematic şi au vizat grupuri mari de persoane minore, fapt care justifică aducerea acestor măsuri în atenţia opiniei publice şi a justiţiei, în condiţiile legii. În acest sens, Consiliul a transmis Parchetului General datele profesionale ale ofiţerilor implicaţi în recrutarea minorilor, însoţite de documentele doveditoare din arhiva Securităţii. CNSAS va informa opinia publică cu privire la stadiul desfăşurării acestui demers”, susţinea atunci CNSAS într-un comunicat de presă.

În şedinţele ordinare, Colegiul a aprobat remiterea către Parchetul General a documentaţiei referitoare la 43 ofiţeri de Securitate, care au recrutat 696 elevi în primii ani ai regimului comunist din România.

Sursa foto: CNSAS / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Dar ofiterii de securitate care au executat copiii aflati pe treptele Catedralei din timisoara nu erau in misiune cu ordin scris, nu exista in arhiva lui peste documente pentru a se afla cine erau?

 2. Mda… Pe lângă subiectul securiștilor, ar fi momentul să ne gândim la miile de tineri pe care noi în anii ’90 îi credeam viitorul liber al țării și care de fapt poartă în ei mintea și sufletul pervertite de delațiune și de sentimentul că sunt parte dintr-un sistem „șmecher”.
  Poate că unora le-a părut rău, erau foarte tineri și necopți, dar am îndoieli că au mărturisit acele note informative. Și atunci, cum au ajuns ei acum, la 50-60 de ani? Ce fel de troc au tot negociat cu societatea? Mulți trebuie să fie intelectualii generației și cei care i-au format și formează pe cei de azi.
  Avem vreo șansă să ne rupem odată de mizeria aceea? Găsim vreo busolă?

 3. Majoritatea elevilor racolati erau infractori de drept comun ce savarsisera hotii, talharii, violuri, etc si erau absolviti de vina daca colaborau in deconspirarea retelelor din care fac parte. Unii se indreptau partial, isi anuntau prietenii urmariti sa fie atenți , se casatoreau cu victimele violate, erau promovati in facultati si posturi de conducere din institutii. N-a fost si cazul motanului Felix care si-a turnat verisoarele.

  • Bă, Ionel, Ionelule, dar ce știutor ești tu…

 4. Pai cereti dosarul personal – daca exista – si vedeti cine v-a turnat, major sau minor.

  • Ăștia ne cred tare prosti.Dupa 32 de ani s-au gândit să cerceteze 42 de securiști care au racolat copii.In primul rând asta făceau toți securiștii,in al doilea rând la ora asta după atâția ani, poate toți au dat ortul popii.Eu zic sa mai așteptați vreo 200 de ani și atunci sa nu-l uitați nici pe tătucul vostru, Iliescu, știți voi care, ăla cu sinergia faptelor

 5. Probabil erau recrutați elevii mari, din clasele a XI a și a XII a. Greu de crezut că o astfel de activitate reprezintă infracțiune contra păcii și omenirii. Oricum e un demers inutil, mulți dintre ofițerii respectivi sunt oale și ulcele.

  • Alt stiutor … ba, ce dreacu, tarisoara e plina de stiutori … ma intreb cum e posibil ca tarisoara sa arate cum arata cu atatia stiutori?!

 6. Religia – o sinistra Farsa , axa a Raului , 600 de ani de Inchizitie si Cruciade crestine.
  Trezeste-te Marie, trezeste-te Ioane , ia Sabia in mana si nu sta la icoane . Fă sa crape draci si sfinti ca tot ei m-au scos din minti.

 7. Ofiterii care ii racolau aveau prin 1985 undeva la 30-35-40 de ani, mai sus deja se ocupau cu alte chestii. Asadar acum au 70-75-80 de ani si sunt la pensie speciala. Nu e rau deloc

 8. Cine sunt cei 32 de negri mititei? Ce fac ei acum? Ai cui unchi sunt?
  Sper să aflăm cât mai curând…Sau asta e scopul acțiunii CNSAS?! 🤕🤔🤣
  Și cine sunt îngerașii racolați….👼👼👼👼👼👼👼👼👼👼👼👼👼👼😇

 9. Securitatea dorește eliminarea unor oameni politici prin introducerea acestui dosar.

  Nu mai aștept că acei oameni să fie din PSD.

 10. Cei mai multi turnatori dovediti sunt in PNL…vezi urmasii lui Petrov!!….vezi actualii tradatori ai neamului Ciuca,Catzu,Joha….iar veniti cu praf in vant…mars la cotet!