G4Media.ro

Clujul, printre cele 22 de orașe europene care câștigă finanțare UE pentru…

Clujul, printre cele 22 de orașe europene care câștigă finanțare UE pentru abordarea provocărilor urbane

Comisia Europeană (CE) a anunţat miercuri cele 22 de oraşe câştigătoare în cadrul celei de-a treia cereri de proiecte privind acţiunile urbane inovatoare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, transmite Agerpres.

Astfel, 92 de milioane de euro din partea Fondului European de Dezvoltare Regională vor finanţa soluţii inovatoare pentru abordarea provocărilor urbane, cum ar fi calitatea aerului, schimbările climatice, locuinţele, locurile de muncă şi competenţele pentru economia locală.

Oraşele care au primit finanţare şi domeniile sunt: locuri de muncă şi competenţe în cadrul economiei locale: Aveiro (Portugalia), Cluj-Napoca (România), Cuenca (Spania), Eindhoven (Olanda), Vantaa (Finlanda), Ventspils (Letonia); adaptarea la schimbările climatice: Amsterdam (Olanda), Barcelona (Spania), Manchester (Marea Britanie), Riba-roja de Túria (Spania), Sevilla (Spania), Paris (Franţa); calitatea aerului: metropola Aix-Marseille Provence (Franţa), Breda (Olanda), Helsinki (Finlanda), Ostrava (Cehia), Portici (Italia); locuinţe: Bruxelles (Belgia), Budapesta (Ungaria), Gent (Belgia), Mataró (Spania), metropola Lyon (Franţa).

Printre exemplele de proiecte se numără noi soluţii pentru a reduce riscul de incendii periurbane în Riba-roja de Túria, Spania, o nouă generaţie de sisteme de alimentare cu energie bazate pe baterii electrice în Breda, Olanda, locuri de joacă şcolare rezistente în cazul valurilor de căldură în Paris, Franţa, locuinţe sociale eficiente din punct de vedere energetic în Budapesta, Ungaria şi orientare profesională inovatoare în Ventspils, Letonia.

De asemenea, miercuri, CE a lansat cea de-a patra cerere de propuneri în cadrul acţiunilor urbane inovatoare. 100 de milioane de euro sunt acum disponibile pentru oraşe pentru a finanţa proiecte inovatoare de protejare şi reducere a vulnerabilităţii spaţiilor publice, după cum s-a anunţat în Planul de acţiune din 2017 în cadrul Agendei europene privind securitatea. De asemenea, în urma cererii de propuneri, vor fi finanţate proiecte digitale, de mediu şi de incluziune.

„Prin aceste cereri de proiecte, transformăm oraşele din UE în laboratoare reale pentru a testa soluţii care au potenţialul de a îmbunătăţi calitatea vieţii în toate oraşele lumii. Şi deoarece securitatea urbană şi siguranţa spaţiilor publice au devenit o preocupare crucială pentru cetăţeni, după tragicele atacuri teroriste din ultimii ani, acum sprijinim oraşele în eforturile lor de a-şi proteja locuitorii”, a declarat comisarul pentru politică regională, Corina Creţu.

(Sursa Foto: Emerging Europe)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Daca tot vorbim de finantare pt provocari urbane, as incerca sa investesc banii astia in provocarea de a-i educa pe localnici sa-si depaseasca conditia de provinciali ciudosi pe bucuresteni, si sa puna mana pe carte si munca, sa vorbeasca romaneste si sa mai lase furtisagurile de bagabonti de la țară!

  • :)))
   Sa mai treci pe la noi. Decat cand poti 😉

  • Cred ca va mai curge multă apă pe Someș pana sa se întâmple ceva benefic în capitala condusa de firea. In rest, noi clujenii, va dorim alegeri înțelepte.

 2. go Cluj.. a luat o viteză formidabilă în ultimii câțiva ani. Marele nostru noroc este că pesedoiu’ nu a avut niciun cuvânt de spus aici în ultimii 15-20 de ani

 3. Iar idiotii de bucuresteni voteaza tot PSD si inapoierea ce urmeaza.

 4. Bravo Cluj, bravo RO, huo PSD, o sa ne facem singuri, dar cu bani europeni folosiți corect, tot ce ne trebuie. Cu ce proiecte au mers ai noștri?

 5. Vad ca Clujul continua sa dea intr-una (atentie, fara sa-si propuna lucrul acesta !) „placute suedeze” Bucurestiului !
  Iar Bucurestiul nu are nimic impotriva… ! :))

  PS. …indiferent de cat incearca unii sau altii sa explice in mod penibil ca nu este asa ! 😉

 6. Nu numai Clujul ci si Oradea, Sibiul,Tg. Muresul. Au viteza fata de Bucuresti.

 7. Gata, m-am hotarit, ma mut in Ardeal adica intr-o viitoare TARA civilizata.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.