G4Media.ro

Clujul, la o incidență de 10 cazuri la mia de locuitori înainte…

Sursa Foto: Actualdecluj

Clujul, la o incidență de 10 cazuri la mia de locuitori înainte de Untold / ”Avem această subdiviziune a Omicron, care, din fericire, nu dă cazuri grave, însă este foarte contagioasă”

Numărul infectărilor cu COVID-19 din Cluj-Napoca se află la 10 la mie, aproape dublu față de rata din județ, care a ajuns la 6,5 la mie.

Prefectul Irina Munteanu asigură că, spre deosebire de primele valuri ale pandemiei, situația actuală nu mai este la fel de gravă, transmite Agenția de presă Rador.

„Incidența COVID este în creștere la nivelul întregului județ, este o creștere semnificativă. Avem această subdiviziune a Omicron, care, din fericire, nu dă cazuri grave, însă este foarte contagioasă”, spune prefectul.

Pentru perioada următoare, nu se pune problema instituirii unor restricții, care au fost aplicate în precedenții doi ani. Autoritățile le recomandă însă cetățenilor să se protejeze, pentru a evita contactarea virusului.

„În acest moment există doar recomandări. Iar recomandările acestea le știm de atâta vreme și constat în mijloacele de transport sau în zonele închise că există o responsabilitate din partea populației la nivelul județului Cluj. A revenit lumea la masca de protecție atunci când a simțit nevoia. Utilizarea dezinfectanților e, de asemenea, binevenită. Sunt acele recomandări cu care ne-am obișnuit de atâta vreme”, spune Irina Munteanu.

La începutul acestei luni, în județ a fost activat și un plan de acțiune, prin care pot fi asigurate până la 1.000 de paturi pentru tratarea cazurilor de COVID.

Irina Munteanu arată că, deși avem o incidența ridicată, în spitale nu sunt probleme cu gestionarea cazurilor de coronavirus.

„Există un plan de reziliența cu privire la recrudescența COVID-19, care prevede un număr de aproximativ 1.000 de paturi destinate COVID în toate spitalele din județ și 63 de paturi pentru ATI. Numărul de paturi poate fi crescut la nevoie, dar la acest moment avem aproximativ 24% ocupare a paturilor de terapie intensivă și 18 la sută în cazul celorlalte paturi destinate COVID”, declară prefectul județului Cluj.

Festivalul Untold, care începe în doar câteva zile la Cluj-Napoca, poate duce la o creștere a îmbolnăvirilor cu Coronavirus. Acest lucru s-a întâmplat deja la Bonțida, după festivalul Electric Castle, comuna având în prezent o rată a îmbolnăvirilor de aproape 13 la mie, cea mai mare din județ.

Prefectul Irina Munteanu afirmă că această problemă a fost deja discutată cu organizatorii Untold și în timpul festivalului vor exista recomandări pentru protecția participanților.

”Am avut întâlniri cu organizatorii și am accentuat această nevoie de recomandări cu privire la purtarea măștii, la dezinfectarea mâinilor. Sunt la nivel de recomandare, pentru că nu mai suntem într-un moment în care să avem măsuri clare, ca și în anii trecuți. Cu aceste recomandări au fost de acord și organizatorii și le vor promova pe parcursul festivalului”, a explicat prefectul.

În prezent și procedurile care trebuie urmate de cei care contactează virusul SARS-CoV-2 au fost simplificate.

Potrivit prefectului Irina Munteanu, cei aflați în această situație trebuie să se adreseze medicul de familie și să urmeze sfaturile acestuia.

„Conform metodologiei în vigoare, procedura ar fi prezentarea la medicul de familie, ca și în cazul altor forme de gripă, bineînțeles izolare, concediu medical și tratamentul indicat de medic”, spune prefectul județului.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. „din fericire, nu dă cazuri grave”
  Fericire ? Sa le spui celor 30 de oameni care mor zilnic de covid in Ro.
  Si unii cu varsta de 20-30

 2. pe alte siteuri cititorii primesc bonus cuvantul BONUS
  in aceasta stire bonusul e ca „nu dă cazuri grave”

 3. Si anul trecut miticii invidiosi au prezis apocalipsa Covid dupa Untold. S-a dovedit ca nu a fost asa. Anul asta se pune aceeasi placa.

  • Să-i dea, miticii, lui mămicul tau, un clei la botic, să-i stea proteza fixa. Peeshaa-ne-am pe cătunul vostru

 4. Daca nu publicati comentariile oamenilor, de ce mai tineti acesta sectiune? doar pentru a va aproba singuri propaganda si spalatul pe creiere? comunistilor.

 5. @stefan, mergi la untold?

 6. Singura masura rezonabila si totodata necesara, este anularea festivalului! Punct