G4Media.ro

Cîțu: Măsurile pregătite pentru susţinerea economiei vor fi de aproape 2% din…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Cîțu: Măsurile pregătite pentru susţinerea economiei vor fi de aproape 2% din PIB: Sunt mai multe forme de ajutor, de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânarea impozitului pe venit

Impactul pachetului de măsuri pregătit pentru susţinerea economiei României în această perioadă va fi de aproape 2% din PIB, a anunţat, marţi seara, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, transmite Agerpres.ro.

„Avem un pachet de măsuri care se definitivează şi cred că va fi un pachet substanţial pentru România, aproape 2% din PIB, dacă luăm toate măsurile pe trei luni. Acesta va fi impactul în economie. Nu suntem Germania, Spania sau Franţa, dar pentru România un 2% impact în trei luni de zile cred că este substanţial şi sperăm să ajute companiile, să treacă peste această perioadă. Sunt mai multe forme (de ajutor, n.r.), de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânarea impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii. Deci, avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine în şedinţa de Guvern. O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget. Veţi vedea mâine detaliile. Avem facilităţi şi pentru angajatori. Cred că putem să consumăm în continuare din restaurante folosind catering sau livrări. Nu mai putem să mergem în restaurante, dar putem să ajutăm restaurantele comandând de la ele în continuare. Este important ca oamenii să consume în continuare. Ne asigurăm ca salariile să fie primite acolo unde trebuie, pensiile, ajutoarele sociale, şomajul tehnic. Nu ar trebui să lăsăm aceste companii”, a spus Cîţu, la Digi 24.

Oficialul a adăugat că România nu are probleme de finanţare pe termen scurt, iar dacă lucrurile nu se vor îmbunătăţi în perioada următoare vor fi introduse alte măsuri pentru a susţine economia.

„Amânarea impozitului pe venit pentru persoanele fizice este o variantă. Mâine vor fi detalii. Pentru anumite sectoare din economie se poate face acest lucru până la două luni de zile, pe perioada de stare de urgenţă şi încă 30 de zile după aceea dată. Detalile vor apărea mâine în Hotărârea de Guvern. Acest pachet este de 2% din PIB. Dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc, suntem pregătiţi să introducem alte măsuri pentru a susţine economia. Nu vom lăsa economia României să nu fie susţinută de Guvern. Nu avem probleme de finanţare pe termen scurt. În funcţie de cum evoluează economia şi ce impact au aceste măsuri, dacă nu sunt de ajuns, suntem pregătiţi să luăm altele”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Avem o criza masiva.Romania nu are resursele necesare sa salveze absolut toate firmele private.
    Acum apar tot felul de sindicate si asociatii patronale care vor salvari pe banda rulanta.
    Oricum finantele Romaniei au fost dezastroase si inaintea crizei ( din cauza ciumei rosii), dar acum trebuie lumea sa inteleaga ca vor fi si firme care vor da faliment ! Asa este intr-o criza, altfel se va sufunda toata Romania.
    Nasol este, ca ciuma rosie speculeaza pe aceste scenarii pentru a denigra guvernul.Sper ca romanii vor fi mai intelepti.Pur si simplu nu sant bani pentru toti, dar asta nu o poate spune ministrul Citu.Sa fim intelepti si realisti.

    • Odata cu decretarea starii de urgenta, observ cu tristete cum au aparut foarte multi postaci NOI anti-PSD. Sa inteleg ca o parte din banii deblocati pentru aceasta criza, au fost redirectionati catre sectorul de recrutare a postacilor? Trist!

  2. Inainte de orice trebuie sa oprim nebunia in care ne-am bagat singuri in mod inutil.
    Nu trebuie oprita tzara, societatea, nicaieri. Virusul SARS-CoV-2 este mult mai rapid si mult mai putin periculos decat cred cei care gandesc din topor. Informatiile disponibile arata ca titrul din organismul oamenilor deja infectati dar cu simptomatologie foarte slaba sau inexistenta este – atentie – foarte ridicat. Deci virusul (este unul obisnuit de altfel, ca si categorie, dar este ceva mai „nou” genetic vorbind – rata mutatiilor este foarte ridicata la virusi) a intrat deja peste tot inainte sa-l vedem, nu mai poti sa te ascunzi de el pentru ca deja te-a gasit de alaltaieri. Ce trebuie facut este monitorizat cei care au boli care ii fac susceptibil sa aiba un sistem imunitar compromis (asta este termenul biologic si medical), adica nu mai functioneaza cum trebuie sistemul imunitar – ala inascut, ca acela intervine in prima-instanta (anticorpii si vaccinurile sunt abia apoi, si tarziu si DACA) – si de aia sunt copii „protejati”. Adica trebuie intervenit la cei cu boli cardiovasculare, diabet, boala celiaca, boli auto-immune si alte boli si afectiuni cunoscute ca avnd relatii complexe cu sistemul imunitar. Nu blocarea otova, nediscriminata si idioata a intregii societati. Si asta ami inseamna ca mortalitatea reala a acestui virus este extrem de mica, poate chiar mai mica decata a unor gripe obisnuite (unde este 0.1%) dar este doar foarte specifica.

    Nu merge sa opresti societatea, pentru ca creezi efecte in cascada care nu pot fi controlate nici cu mama deficitului si interventiilor Keynesiene etatice. Riscam disolutia societatii, ne jucam in timp real aici cu focul vittorurilor distopice.

    • Ioane, aici nu pot sa iti dau dreptate.Vezi argumentatia institutiilor de renume pe aceasta tema ( Johns Hopkins University & Medicine, Robert Koch Institut, etc).

    • Adi,
      Toate institutiile stiintifice sufera de reductionism – este o problema generala in Stiinta, o boala interna. Exceptie fac numai cateva institute si anumite departamente focusate pe topicuri complexe – sa zicem Santa Fe Institute sau alte institutii care lucreaza pe complexitate sau/si sustenabilitate.
      Epidemiologii de la OMS se plang de decenii ca lumea nu da importanta epidemiilor. Acum au gasit de cuviinta sa pluseze, dar nu realizeaza ca sunt depasiti de topic.

    • @Ioan Bre nea Nelule, dacă matale te crezi mai deștept decât John Hopkins sau Robert Koch înseamnă că ești genial, bre! Nu le are ăștia pe d’astea complexe, ei știe doar regula de trei simplă. Ca și la ăia peste 2000 de au dat colțu’ în Italia tot din cauza la reducționism li s-au tras, nu?

    • Governments all over the world will debase their currency to oblivion. Keynesian economics are a failure.
      Buy gold and silver while they’re still cheap!

  3. E devreme sa vorbesti,dle Citu. De fapt s-ar putea sa nu mai mearga cu vorba, ca pana acum. Iar daca tot e situatie de criza poate ca scoateti tara din criza cu aia la care le dati pensii de mii de euro. Pana la urma, ati balacit apa si pensile au ramas neatinse si neimpozitate. E un scuipat in gura intregului popor. Mai usor cu solidaritatea ca nu aveti legitimitatea sa apelati la ea

  4. Acum e momentul să așeze PNL țara pe un făgaș normal , să impoziteze pensiile și salariile nesimțite, să fie statul mai ponderat in cheltuieli publice și risipa banului public. Pensiile impozitate și plafonate la un nivel maxim de 8000 de lei la fel și salariile plătite din bugetul țării. Dacă PNL scoate țara din criză in condiții bune atunci la alegerile ce vor urma își vor asigura câștigul in procente foarte mari, dar dacă o dau din bâlbe in manevre și tot felul de eschive vor pierde drastic iar PSD vor veni pe cai mari și vor câștiga alegerile. Așa că cu sânge rece fără milă și pomeni electorale tăiați in carne vie .

    • Zici bine, numai ca PSDul face in continuare ceea ce STIE, adica DEZASTRU cu BANII publici dati pe pomeni electorale:
      „Avocatul Poporului ar putea primi pensie specială! Un nou proiect pe masa Camerei Deputaților.
      17 martie 2020
      Un nou Proiect de lege stă pe masa Camerei Deputaților. Patru deputați PSD sunt de părere că Avocatul Poporului ar trebui să primească un salariu și o pensie specială de judecător ICCJ.
      Ce ar mai trebui să primească Avocatul Poporului.
      „La implinirea varstei standard de pensionare, Avocatul Poporului si adjunctii Avocatului Poporului, care au indeplinit cel putin un mandat complet ( 5 ani- n.red.), beneficiaza de pensie calculata potrivit prevederilor legale aplicabile judecatorilor.
      Fostii Avocati ai Poporului si fostii adjuncti al Avocatului Poporului, care au indeplinit cel putin un mandat complet, au dreptul la pensie si recalcularea acesteia in aceleasi conditii,” se mai arata in propunerea legislativa.”
      Initiatorul Proiectului de Lege e nimeni altul decat Florin Iordache!

  5. Germania 640 miliarde euro, Spania 20% pib, SUA nu încap zerourile. Ro 2 % și aia se duce laFord Renault kaufland etc. ?

  6. Asa cum privatul baga angajati in somaj tehnic oentru a supravietui, la fel si statul.poate sa o faca. Sunt o groaza de categorii de angajati care nu sunt indispensabili si pot sa ajute tara. La fel cu pensiile nesimtite: pot lua pauza trei luni.

  7. „Nu avem probleme de finanţare pe termen scurt.”
    Vorbe goale, Catule…
    „Avem” mari probleme de finantare, uite:
    Luni, 16 Martie 2020: „Guvernul NU a reușit să împrumute 1,27 miliarde de lei în ultimele zile. Două licitații de obligațiuni au eșuat, în contextul în care băncile preferă să păstreze lichiditățile, iar străinii se retrag din regiune.
    Ministerul Finanțelor nu a reușit să împrumute luni 690 de milioane de lei, sumă pe care a încercat să o atragă printr-o de obligațiuni. Toate ofertele primite s-au situat la circa 89,3 milioane de lei, cu mult sub suma vizată, astfel că nu putem spune că Guvernul a refuzat să se împrumute pentru că nu i-au convenit dobânzile. Aceasta este a doua licitație ratată în martie, după ce la finele săptămînii trecute nu a reușit să împrumute 575 milioane lei. Cererea din partea investitorilor și băncilor este redusă în acest moment, în contextul în care, din cauza impactului coronavirus pe piețele financiare, mulți investitori străini se retrag de pe regiune, iar băncile locale au nevoie să-și asigure lichiditatea. Situația, dacă se perpetuează, ar putea pune probleme Guvernului, confruntat deja pentru lunile următoare cu perspectiva unor încasări la buget sub așteptări și a unor cheltuieli mai mari comparativ cu cele planificate. Ministerul Finanțelor are și un buffer, rezerva de valută, care ar permite statului să reziste fără împrumuturi o perioadă, însă aceasta poate fi doar o soluție pe termen scurt. Totalul celor două licitații eșuate în ultimele zile se ridică astfel la 1,27 miliarde de lei.”
    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/guvernul-reusit-imprumute-1-27-miliarde-lei-ultimele-zile-doua-licitatii-obligatiuni-au-esuat-contextul-bancile-prefera-pastreze-lichiditatile-iar-strainii-retrag-regiune-19304470

    Nu stiu de unde BANI pentru plata Salariilor uriase ale numarului urias de bugetari, pentru Plata pensiilor publice si mai ales pentru Plata Pensiilor SPECIALE URIASE…plus, pentru SUSTINEREA Sistemului medical, caruia ii LIPSESC de TOATE, inclusiv MEDICI specialisti.
    Conditiile de carantina sunt jalnice, vai de noi…e motivul pentru care fiecare roman fuge de carantina in Romania, stiu ca e INADMISIBIL, dar cand esti in situatia aia…

    De unde BANI, Catule, cand Statul roman abia platea aceste Obligatii in vremea cand Economia „duduia”, totusi Statul roman se IMPRUMUTA Luna de Luna la greu!?

    Tare mi-e ca te vei trezi in strada cu 1 Milion de someri, cand Firmele se vor inchide rand pe rand…iar Bani suficienti la Buget NU vor veni.

    Prevad un Imprumut masiv la FMI, mai mare decat ala din 2010 facut de Basescu.

    Industria auto a dat startul CRizei economice, FIX ca la Criza din 2008-2009 mi-amintesc atat de bine, sotul meu lucra la o multinationala germana din Brasov, cand in Noiembrie 2008 JUMATE dintre angajati, TOTI ingineri proiectanti pe calculator, au fost concediati.
    NU s-au atins de angajatii din Germania…

    Eu cred ca dezastrul Economic mondial ce urmeaza il va depasi pe cel provocat de Coronavirus…