G4Media.ro

Ciolacu, în dezacord total cu Iohannis pe tema Schengen: Premierul anunță că…

Foto: InquamPhotos / George Călin

Ciolacu, în dezacord total cu Iohannis pe tema Schengen: Premierul anunță că dă Austria în judecată la CJUE, președintele a respins categoric opțiunea

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. El a spus că că va cere despăgubiri Austriei pentru că daunele produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB”.

Poziția premierului Marcel Ciolacu e în dezacord total cu anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis în decembrie 2022.

Atunci, șeful statului a respins categoric posibilitatea ca România să dea Austria în judecată: ”Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis în 14 decembrie 2022.

Premierul Ciolacu a făcut referire în interviul din Der Standard și la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic, dând de înțeles că România nu e de acord.

”Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze  apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu.

Președintele Iohannis a spus la acel moment și că exclude orice boicot diplomatic la adresa Austriei: ”Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie – cu diplomație. Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi și așa mai departe. Și vreau să vă spun foarte clar: nu va exista, deci, atenție, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme”.

Reamintim că Austria s-a opus prin veto la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022 la cererea de aderare la Schengen formulată de România și Bulgaria.

Ciolacu a spus pentru Der Standard că acțiunea împotriva Austriei va demara dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

Asta înseamnă că o eventuală acțiune împotriva Austriei la Curtea de Justiție a UE va demara anul viitor, marcat de cele patru campanii electorale pentru alegerile europene, locale, parlamentare și prezidențiale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Ciolacul daca taie pe bune pensiile speciale și nu încarcă cu taxe oamenii și companiile care oricum plătesc și sunt buni platnici devine politicianul meu favorit, ceva gen Băsescu (Băsescu ăla care a fost, nu caricatura de azi).

  • Si ce sanse ii dai lui Ciolacu sa instaleze un sistem fiscal si social corect ? Realist.

  • Sincer cam o șansă din 20.
   Oricum Ciolacul e de urmărit, pare genul ăla de politician, care daca e consiliat bine în interesul public, are puterea să dea înapoi.
   Puterea să lupte cu privilegiații nu o vad și îi dau șanse și mai mici aici . .
   Suntem rău, emigrare scrie pe noi, cu pensionarii ăștia speciali nu ai cum sa mai ramai in tara să vină toți musulmanii pakistanezi și alte neamuri sa le plătească ei să facă ce vor.

  • Adica , daca a spus initial ca astupa gaura creeata de ei (prin supraestimarea veniturilor care sa balanseze cheltuielile uriase ale statului in bugetul croit voit eronat sa acopere nevoile Lor) cu taxe de la Noi si apoi, amintindu-si ca e in campanie electorala , doar le simuleaza (similar taierii cheltuielilor statului) devine din rau, bun ?!

 2. Citeam stirea ca Ciolacu trimite AT la Curtea UE și ma gândeam ca dincolo de imaginea unei acțiuni absolut necesare, n-o sa se întâmple nimic ca tot elita asta face contractele alea păguboase pentru care ne enervam noi pe austrieci. Și doua știri mai jos, găsești asta…
  Remember Iohanis Dragnea și Dancila

 3. Dle Colacu, puneti in primejdie postul de vataf la UE al Fiintei Nelocuite daca dati in judecata Austria, asa cum stiti si dvs !! Toata politica Romaniei e concentrata de la motiunea din 2019 pe acest obiectiv si dvs ce vreti sa-l lasati doar fost presedinte dupa 2024 ?!

 4. Dar, mai e Johannis, de luat in considerare? Cred că, NU!