G4Media.ro

Cine trebuie să-i învețe pe copii tabla înmulțirii: învățătorii sau părinții, în…

Foto: Pexels.com

Cine trebuie să-i învețe pe copii tabla înmulțirii: învățătorii sau părinții, în vacanța de vară dinainte de clasa a II-a? Dacian Dolean, cercetător specializat în alfabetizarea timpurie: Ideea de a da această sarcină ca temă pentru vacanța de vară mi se pare desprinsă dintr-un film SF cu buget redus

Este o practică acceptată pedagogic ca învățătoarele să le ceară părinților să-i învețe pe copii tabla înmulțirii în vacanța de vară ce precede clasa a II-a? Și cum îi pot ajuta părinții pe cei mici să învețe ușor, fără presiune, primele noțiuni ale înmulțirii? Pentru că, de-a lungul anilor, numeroși părinți ne-au sesizat că anumiți învățători i-au anunțat că în vacanță va trebui să îi învețe acasă pe copii înmulțirea, cu care să se prezinte cunoscută la clasa a II-a. Edupedu.ro l-a contactat pe cercetătorul Dacian Dolean pentru a vedea ce spun studiile cu privire la această sarcină.

“Transferul responsabilității predării tablei înmulțirii de la profesor la părinte nu ar trebui făcut deoarece profesorii (nu părinții) ar trebui să aibă pregătirea pedagogică necesară explicării motivației/utilității (De ce facem asta?) și mecanismelor/tehnicilor (Cum facem asta?) care stau la baza acestui proces”, a declarat psihologul educațional Dacian Dolean, în interviul acordat Edupedu.ro.

“Apoi, ideea de a da această sarcină ca temă pentru vacanța de vară mi se pare desprinsă dintr-un film SF cu buget redus. Chiar îmi este greu să îmi imaginez că există asemenea practici la noi în țară și că directorii și inspectoratele școlare închid ochii la așa ceva. Cu atât mai mult cu cât există și un ordin de ministru (5893/28.11.2016) care precizează că, ‘În perioada vacanțelor, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învățământul primar‘. În plus, același ordin de ministru precizează că ‘Se interzice … solicitarea realizării unor activități de învățare care necesită o abordare sistematică în clasă‘”, a avertizat specialistul.

Psiholog educațional specializat în dezvoltarea limbajului și a alfabetizării timpurii, cu o experiență de peste 20 de ani ca profesor de învățământ primar, gimnazial, liceal și universitar în România și în SUA, Dacian Dolean este autor al unui studiu amplu despre impactul pe care îl au temele pentru acasă, în cazul elevilor de clasele I-IV, la care au participat 400 de elevi de clasa a II-a (n.red. vârstă la care elevii încep să învețe tabla înmulțirii). Studiul integral aici. De asemenea, este autorul cărții Meseria de părinte.

Psihologul educațional a dat și câteva sfaturi pentru părinți, cum îi pot ajuta pe copii să învețe tabla înmulțirii, înainte de a o memora.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. admir ideea ca cel mai bun termen de comparatie pentru o problema nationala este esecul obtinerii de fonduri pentru o productie tip chewing-gum mintal

    Ce poate fi mai nimerit de ziua culturii nationale, decat infigerea insistenta in dosul culturii declasatilor de peste ocean?

  2. Articol fără rost! Ce importanta are cine ii învață? Cred ca e mai important sa învețe. Ca asa ajung la liceu și facultate fără sa știe operațile matematice.

    • Repede ai sarit ca un p.r.o.st. Daca ii invatam noi alfabetul, scrisul, tabla inmultirii etc ei de ce isi mai iau salariul?!

    • Corect, site ul asta este o ridicol

    • 1. Metoda si rationamentul invatarii sunt cele mai importante pt copil.
      2. Poate parintii au job de la 9 la 19
      3. So da, pt ce isi mai iau salariile
      4. Majoritatea profesorilor sunt incompetenti cu acte in regula. Din pacate rezultatele muncii lor se vede in societate.
      5. Si daca le maresc salariule la 2k euro pe luna tot incompetenti vor fi.fara specializari si interes real vor fi „decat” niste bugetari

    • Daca tu crezi ca poti invata un copil (pe al tau) adunarea si inmultirea in mod adecvat … cauta „Indrumarul Invatatorului” pentru clasa I si a II-a (vezi pe olx, alea vechi, din 1980 sau la www . manualul . info ), citeste si o sa te razgandesti instant. Nu e DELOC cum iti zice tie simtul comun. 🙁

      Daca te pun acum sa-mi explici cum e inmultirea un cardinal de multime produs cartezian, o sa zici ca te injur, este? 😈

  3. La câți proști politruci sunt angajați în sistemul educației nu este de mirare că trebuie să le facem noi munca, dar nici faptul că politrucii din inspectorate îi cocoloșesc pe mediocrii de la catedră, dacă au carnet de partid, ori vreo relație cu… cineva.
    Pe lângă limitații de la catedră ( fără să generalizez), învățământul este distrus de către politrucii numiți în conducerile școlilor (chiar cu examene trucate), care au doar interesul de a mulțumii stăpânul.

    • Cum adica „este” distrus?!

      N-am mai ramas nimic de distrus inca de foarte multi ani. Se numeste inca „Sistem de invatamant” (instruirea e una, educatia e alta) pentru ca n-am gasit alt nume sa-i dam, nu pentru ca ar reusi sa invete corespunzator copiii …

  4. Dacian Dolean, cercetător specializat în alfabetizarea timpurie… nu este serios, creierul uman nu cunoaste termenul de vacanta, poti invata, oricand orice… de ce G4media nu trece prin filtru gandirii ce publica pe site este de neinteles.

    • Corect. Ar trebui ca la clasele unde creierul copiilor nu a cunoscut vacanta și au primit tema învățarea tablei înmulțirii învățătorii sa le fie tăiat salariul din prima luna de dupa vacanta. Sau măcar redus.

  5. Redacția, ia vedeți, poate se pricepe omul și la alfabetizarea tardivă! . Succes!

  6. Tot ce mai dificil s-au învățat sa dea in sarcina părinților. Pentru ce sunt plătiți? Sa pună note copiilor pentru ce i-au învățat părinții acasă? La școala discuta cu 2-3 copii, după ce au aflat, in prealabil, cu ce se ocupa părinții acestora. Sunt slab pregătiți și lenesi.

  7. Fetița mea e în clasa a II-a și a făcut tabla înmulțirii la școală acum, în decembrie. Au întins-o pe căteva săptămâni și a fost nevoie să lucrăm cu ea și acasă pentru a o memora. Încă mai are nevoie să se gândească la unele calcule și chiar mai și greșeste, dar e pe acolo. Și e bună la învățatură, în general de FB.
    Îmi amintesc de mine, când tot în clasa a II-a am făcut tabla înmulțirii, cred că am avut vreo două zile să o memorez, am repetat atât de mult că am visat-o și noaptea… da, încă am amintirea visului ăla.
    N-aș fi stresat copilul astă-vară în vacanță cu înmulțirile, trebuie să aibă copilărie, distracție, mișcare în aer liber… Dar acum mă întreabă ea de împărțiri și ecuații, a auzit că urmează și e curioasă. I-am explicat ce sunt, dar nu o stresez cu ele. Să mai fie copil.

    • Deci fata va intreaba cum e împartirea?
      …este curioasa…ii place…vrea sa invete…copiii acestei periode sunt deschisi la cunostere. De ce sa nu i lasam sa invete?!

  8. Dați afara puturoșii din învățământ!

  9. Da’ ce rost mai are sa ne trimitem copiii la școală? Sa învețe acasă și ii trimitem direct la lucru! Și în particular, noi părinții, vom medita și profesorii!

    • Serios? Îi vei explica și despre arii ,volume perpendicuaritate in spatiu(de care are nevoie și în viața curente-ex in construcția unei căsuțe ptr câine), și nu mai vorbim de celelalte noțiuni mai complexe. Îl învățați și gramatica (pe care unii nici nu ați învățat-o la timpul vostru), sau geografie ,istorie și altele. Sunteți foarte pricepuți dragi părinți, dar când trebuie să-i ajutați cu ceva teme ziceți” eu nu mai știu de astea”. Lăsați „deșteptăciunea gratuita” de a va educa copiii pentru cei care fac asta, și o fac uneori fara spor. Că așa cum aveți voi părere proasta despre cadrul didactic așa îl au și copiii dvs. despre școală. Ar trebui sa le insuflați dorința de cunoaștere nu lenea și minciuna. Temele pentru vacanta sunt date pentru a nu uita chiar tot ce au învățat(un număr rezonabil de teme). Creierul trebuie sa lucreze nu sa lenevească și să stea la telefon sau calculator toată ziua.

  10. Asta meritaţi fiindcă asta aţi votat: PSD 30% şi PNL 25%. Data viitoare votaţi mai bine, dacă vreţi şi dacă vă duce capul.

  11. Eu propun ca acesti deveniti paraziti care isi spun profesori sa nu mai predea nimic la clasa, doar meditatii si asa au rezolvat toate problemele invatamantului, si va spun asta ca parinte a 2 copii, frustrat de ceea ce vor si fac acesti paraziti numiti profesori sau invatatori, vor doar meleoane pe meditatii si atat, unii de prin invatamant nici nu stiu prea bine ce fac pe acolo inafara de a incasa un salariu si ala baban sunt praf cu nota 2 sau 3 la totularizare

    • Așa cum dumneata ai o părere proasta despre școală și profesori/învățători așa au și copiii dvs. Cum vreți să învețe pentru școală și să știe dacă părinții le insufla aceste idei. Că nu sunt profesorii buni, că nu știu nimic ,etc. Vorba românului ” cum e turcu-i și pistolul” . Așa părinți ,așa copii.

  12. De la bunica mea care era invatatoare. Nu-mi aduc aminte sa fi invatat ceva la scoala. De fapt sunt convins ca am avut in clasa multi colegi care nu stiau tabla inmultirii nici in clasa a 8-a :-))

  13. Pe mine m-a invatat bunica.
    De fapt, m-a pus sa o repet de atatea ori pana cand am stiut tabla inmultirii mai bine ca tatal nostru…
    Mai imi si dadea cate una daca nu raspundeam corect.

  14. In Anglia se incepe cu tabla inmultirii la 5 ani jumate. Mi-au cazul plombele când a venit fimea acasa cu tabla inmultirii

  15. V-ați întrebat macar o data de ce învățătorii le sugerează părinților, că cei mici să învețe tabla înmulțirii in vacanta de vara? Pai au o săptămână în timpul scolii, că să învețe toată tabla înmulțirii. Vi se pare ok? Ei merg 4 ore la școală (cei care se afla in cazul fericit și poate să meargă cineva după ei la ora 12) sau 8 ore ( la afterchool,unde își fac temele) apoi vin acasă obosiți…și ar trebui sa se apuce să învețe tabla înmulțirii că să o știe destul de bine într-o săptămână. Mai au cam o săptămână, o săptămână jumate că să și-o însușească mai bine, timp in care se fac exerciții, se dau teste etc…după care trec la tabla împărțirii….și cine rămâne în urmă…trena lui…învățătorii fac aceasta propunere că să le fie mai ușor copiilor, in timpul anului școlar. Majoritatea părinților îi învață tabla înmulțirii până la 5-6 in vara, iar cele câteva operații de la restul inmultiriilor le fac în timpul scolii . Poate enu ar fi rău să revizuiți puțin programa aia.